用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人已經被聖瑪加利收了(小一09/10)?
樓主: queensroad
go

有無人已經被聖瑪加利收了(小一09/10)? [複製鏈接]

我囝囝9月2日1st in 但係而家都未有結果,頭先忍唔住打去問佢地話大部份有2nd in 機會既小朋友都差唔多通知晒,但係佢地話只係有需要既小朋友先會2nd in,有d只係1st in 已經收既佢地都未通知晒,佢話要等around 1個月我地就會收到信,收同唔收都會寄信通知架喎,所以未收到電話既家長唔需要灰心住~我都希望sm可以收我個仔啦~

醒目開學勳章

me too ~~~

原帖由 dlh525 於 08-9-16 11:13 發表
我想打電話去學校問下!!

但.....怕學校都唔會答我, 都係個個答案"一個月內會通知"..

sorry!只係1 first in , 就知已收,不用2in,學校是否甘講?  

原帖由 estherangel 於 08-9-16 11:18 發表
我囝囝9月2日1st in 但係而家都未有結果,頭先忍唔住打去問佢地話大部份有2nd in 機會既小朋友都差唔多通知晒,但係佢地話只係有需要既小朋友先會2nd in,有d只係1st in 已經收既佢地都未通知晒,佢話要等around 1個月我地就 ...

catcatmom

係呀, 頭先學校係咁講, 佢話有d 1st in 佢地已經決定收但係仲未通知, 而家呢個階段係主要通知需要2nd in 既小朋友咋喎, 我都唔知真唔真呀, 佢話而家收唔到通知唔代表學校唔收, 叫我最好等信通知喎

原帖由 catcatmom 於 08-9-16 11:34 發表
sorry!只係1 first in , 就知已收,不用2in,學校是否甘講?  

原帖由 catcatmom 於 08-9-16 11:34 發表

會唔會敢..........
其實小朋友只係 interview 1次, second int. 只係約見家長講吓學校的課程和可以即場解答家長對學校的疑問, 給家長進一步了解學校, 完畢後, 就可以留位註冊啦.

其實係一家四口子

estherangel,

我囡囡果年(3年前)係收信架, 1st in 完大概3個星期左右就收到信, 無2nd in 亦無打電話比我地.

不過年年都有d唔同, 唔知今年會點樣, 但係唔駛灰心既, 等消息啦, 仲有機會.

原帖由 estherangel 於 08-9-16 11:40 發表
catcatmom

係呀, 頭先學校係咁講, 佢話有d 1st in 佢地已經決定收但係仲未通知, 而家呢個階段係主要通知需要2nd in 既小朋友咋喎, 我都唔知真唔真呀, 佢話而家收唔到通知唔代表學校唔收, 叫我最好等信通知喎

...

G-Ma

我都希望可以同你講既一樣呀, 因我到而家都無收到任何通知 (不過打定輸數多), 我朋友個女, 兩年前考sm又係話無2nd in, 只係in 完一個月內收到信通知話收佢, 情況同你一樣呀, 希望今年都係咁啦~

原帖由 G-Ma 於 08-9-16 11:57 發表

我囡囡果年(3年前)係收信架, 1st in 完大概3個星期左右就收到信, 無2nd in 亦無打電話比我地.

不過年年都有d唔同, 唔知今年會點樣, 但係唔駛灰心既, 等消息啦, 仲有機會.

...

estherangel

好謝你的回應, 原來有1round in 完, 可以無2 in , 就
決定收, 之前無聽SM D 家長講過, 有無媽咪回應吓.
唔該!

原帖由 estherangel 於 08-9-16 11:40 發表
catcatmom

...

G-Ma

好謝你的回應.
我上星期去左度假, 我老公"衣衣我我"追著話我, 好將個女辦到隻孔雀甘去面試, e+ 人地唔收啦! 我當日請左一天假, 甘上午辦d野, 番到屋企,見到工人比左條花衫花裙,工人仲問我靚唔靚? 當時無時間換. 點知去到原來其他小妹妹個個著白色套裙, 個個好似小婦人.
我老公e+即刻同亞女報了其他學校. 我老公話人地唔收, 係覺得亞妹唔適合.   

原帖由 G-Ma 於 08-9-16 11:57 發表

...

hi catcatmom,

你咁快知學校唔收?  定係放咗係waiting list呀?  你囡囡英文應該唔錯架?  係咪攪錯咗呀?  如果係waiting list都唔駛灰心既, 好多人都係第二年waiting list入架.

原帖由 catcatmom 於 08-9-16 12:46 發表
G-Ma

好謝你的回應.
我上星期去左度假, 我老公"衣衣我我"追著話我, 好將個女辦到隻孔雀甘去面試, e+ 人地唔收啦! 我當日請左一天假, 甘上午辦d野, 番到屋企,見到工人比左條花衫花裙,工人仲問我靚唔靚? 當時無時間 ...

hi G-Ma

我個女連中文名都寫唔到, 淨係識講英文.其實係open day果日, 我個女見到過亞 John, 仲同亞 John 傾左好耐, 因我個女好鍾意d黑卒卒or白雪雪既白人同黑人,我個女係圖書間(hall 對出果過) 停留了很耐, 讀左好多英文書, 之後仲put away 所有圖書, 執埋4張檯椅先至走.
今次又係亞 John in 佢.但我個女份人好active, 唔知會唔會active過頭. 我朋友安慰我, 佢個女係abc, 6歲回流考浸小, 主任讚不絕口, 番左屋企等消息, 等左幾星期,唔收.再 寫信去追, 又打電話, 最後收左. 但陳x守比佢前少少通知, 朋友去了陳, 唔去小.      

原帖由 G-Ma 於 08-9-16 12:54 發表

你咁快知學校唔收?  定係放咗係waiting list呀?  你囡囡英文應該唔錯架?  係咪攪錯咗呀?  如果係waiting list都唔駛灰心既, 好多人都係第二年waiting list入架.

...

真的嗎?  只有1st in 唔使2nd in都收的例子??? 我個囡1st完, 到e家都無收到電話, 個老豆好唔開心, 仲話叫我apply多次.....

我call過學校, 佢地又無咁講, 淨係叫我等...好心急, 收唔收都早d通知吖, 我真係想個囡係到讀架嘛....

原帖由 catcatmom 於 08-9-16 12:26 發表
estherangel

好謝你的回應, 原來有1round in 完, 可以無2 in , 就
唔該!

catcatmom
而家未必唔收你囡囡架, 學校話有d 1st in 完佢地內部決定會收, 所以唔洗2nd in, 不過而家仲未通知佢地架! 所以你囡囡可能係其中一個, 你囡囡咁叻你都唔洗咁灰心, 我諗收既機會好大, 我諗你再等多個零禮拜就會收到通知架啦

原帖由 catcatmom 於 08-9-16 12:26 發表
estherangel

唔該!

我而家都好緊張囉, 我問佢無收到通知落選機會係咪好大, 佢又話唔可以咁講, 而家都答唔到我, 但係佢話收同唔收都一定會寄信通知, 咁我唯有等啦~

我朋友個女而家p.2, 佢話當年佢考真係只係in 一次, 沒有2nd in 過..

原帖由 meowross 於 08-9-16 14:48 發表
真的嗎?  只有1st in 唔使2nd in都收的例子??? 我個囡1st完, 到e家都無收到電話, 個老豆好唔開心, 仲話叫我apply多次.....

我call過學校, 佢地又無咁講, 淨係叫我等...好心急, 收唔收都早d通知吖, 我真係想個囡係到 ...

原帖由 estherangel 於 08-9-16 14:55 發表
我而家都好緊張囉, 我問佢無收到通知落選機會係咪好大, 佢又話唔可以咁講, 而家都答唔到我, 但係佢話收同唔收都一定會寄信通知, 咁我唯有等啦~

我朋友個女而家p.2, 佢話當年佢考真係只係in 一次, 沒有2nd in 過..
...

我都林緊是否再apply多一次....等信等得好辛苦呀

係囉, 都未話唔收, 可能你好快收到信呢.

sm都鍾意active學生, 學校有2位叫亞john既老師,  如果佢有能力同老師傾咁耐, 理論上機會好大. 你唔好自己嚇自己啦!

原帖由 catcatmom 於 08-9-16 13:32 發表
hi G-Ma

我個女連中文名都寫唔到, 淨係識講英文.其實係open day果日, 我個女見到過亞 John, 仲同亞 John 傾左好耐, 因我個女好鍾意d黑卒卒or白雪雪既白人同黑人,我個女係圖書間(hall 對出果過) 停留了很耐, 讀左好 ...

我都係無接到電話,但係佢同學仔星期六就去左2ND.  不過我唔係好明點解有D又會安排2ND,但係有D又唔駛啦!  咁2ND個用意又係咩呢??  搞到我地班家長行唔安坐唔落.  我初初仲以為有機會的小朋友先會2ND但原來又唔係?
:-P

原帖由 logan 於 08-9-16 17:00 發表
我都係無接到電話,但係佢同學仔星期六就去左2ND.  不過我唔係好明點解有D又會安排2ND,但係有D又唔駛啦!  咁2ND個用意又係咩呢??  搞到我地班家長行唔安坐唔落.  我初初仲以為有機會的小朋友先會2ND但原來又唔係? ...

agree, 我都冇收到電話. 但我再問番阿囡佢由講得番o的問題及答案, 有男有女老師, 有用英文及中文問佢.  所以我都唔明如何決定需要2nd in or 唔需要??  仲知就好心急啦!!

Hi all,

I gave them the form and file this morning, do you all know when will they call me for 1st interview??

thx
我個寶貝仔係屎撈B

回覆 # 的文章

你交form時校務處會即時約埋1st in 時間喎.
:-P
‹ 上一主題|下一主題