用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 08/09年度升小五 – 得閑入嚟傾下啦!
樓主: 肥仔媽咪
go

08/09年度升小五 – 得閑入嚟傾下啦! [複製鏈接]

原帖由 asinai 於 08-9-9 15:19 發表
we use longman....d 發音真係幾好ga!

甘d 字會吾會吾岩呀? 我試過快x 通, 好似d 字解釋吾多得

longman幾多$?

王國長老

你亞女真係好乖!我個仔係MTR只會打NDS.....

原帖由 hinhinmummy 於 08-9-9 15:19 發表

我都知查字典會好d, 但有時同阿女出街, 係mtr 看書, 有d 字吾識, 想即刻知點觲, so 先諗買電子辭典者.............

原帖由 麟媽媽 於 08-9-9 15:29 發表

唉, 但有時又覺得佢過份鍾意看書吾識分配時間............

nds......你吾驚佢近視咩

王國長老

佢無近視,但有散光,仲好深....
都係我唔好,係我遺傳比佢囉。

原帖由 hinhinmummy 於 08-9-9 15:43 發表

唉, 但有時又覺得佢過份鍾意看書吾識分配時間............

nds......你吾驚佢近視咩

原帖由 麟媽媽 於 08-9-9 15:45 發表
佢無近視,但有散光,仲好深....
都係我唔好,係我遺傳比佢囉。

唉, 我個女散光近視都有, 都吾知係吾係我遺傳比佢, 但都捱到四年級下學期先比視光師話要帶眼鏡law

其實我吾知關吾關事啦, 有一排, 佢去廁所成日拿書入去看....................之後果次保建就車到佢要帶眼鏡啦, 定係我既問題.............

依家配左眼鏡, 一時帶一時又吾帶, 彈琴時, 幾乎聞琴書, 叫先去帶眼鏡

做功課又吾帶, 問佢係學校有無帶, 又話有, 但我就吾多信law, 因為有時我返到屋企, 問佢副眼鏡係邊, 佢都搵吾到出黎.............唉............千期吾好好似我甘深就好啦

每朝搭MTR返學既時間, 我個囡咪又係扲住部NDS係到打.

我都買佐部'快譯通'方面D, 又可以查英文, 有埋牛津字典, 又可以查中文, 連點打中文速成都有.

原帖由 LULU-MAK 於 08-9-9 16:13 發表

我都買佐部'快譯通'方面D, 又可以查英文, 有埋牛津字典, 又可以查中文, 連點打中文速成都有.

其實有一排阿女都好扭 打nds, 之前四年級時, 我吾會比佢地玩, 係有時同阿媽/99出街食飯, 等送黎時, 先帶比佢地, 等佢地吾好嘈生晒, 甘summer 我就放生佢, 每晚比佢打半粒鐘, 但之後..............佢居然話好悶, 吾打wor, 細佬係樹打wii佢都話吾打機, 寧願捉我捉棋/陪佢看書

甘快譯通又幾$ 呀

報到, 大家好!

我舊年買$2980, 分18期.

原帖由 hinhinmummy 於 08-9-9 16:29 發表

其實有一排阿女都好扭 打nds, 之前四年級時, 我吾會比佢地玩, 係有時同阿媽/99出街食飯, 等送黎時, 先帶比佢地, 等佢地吾好嘈生晒, 甘summer 我就放生佢, 每晚比佢打半粒鐘, 但之後..............佢居然話好悶, 吾 ...

原帖由 LULU-MAK 於 08-9-9 16:45 發表
我舊年買$2980, 分18期.

E, 乜呢d 都有得分期架........我之前去吉吉島看過要3千幾, 好吾捨得............有分期既話等我又去看下先

tks

你地好勁, 未到一日已經去到5版...
我囝囝好細粒又好瘦, 我有5呎6, 老公都唔矮, 唔知點解佢咁細粒?
原帖由 fatkk 於 08-9-9 16:33 發表
報到, 大家好!

係呀, 我係百老匯買, 有18個月分期.

原帖由 hinhinmummy 於 08-9-9 16:49 發表

E, 乜呢d 都有得分期架........我之前去吉吉島看過要3千幾, 好吾捨得............有分期既話等我又去看下先

tks

咁你囡張大頭相係咪表演緊呢?
原帖由 asinai 於 08-9-9 13:17 發表
Hi, 大家好!

我間5中先入黎....希望以後可以同大家多d交流la!

我女細細粒ge, so佢冇 mud 玩 sports, but 就有學 ballet & 樂器 (piano & cello).....今年重冇 la la 話想玩藝術体操 tim (中奧運毒)! ...

所以到宜家我都未買nds!
原帖由 麟媽媽 於 08-9-9 15:29 發表

我仔150度散光50度, 原來呢度咁多小朋友都開始咗戴眼鏡了!
原帖由 hinhinmummy 於 08-9-9 15:52 發表

唉, 我個女散光近視都有, 都吾知係吾係我遺傳比佢, 但都捱到四年級下學期先比視光師話要帶眼鏡law

其實我吾知關吾關事啦, 有一排, 佢去廁所成日拿書入去看....................之後果次保建就車到佢要帶眼鏡啦,  ...

前排書展Longman都有promote送埋一大本字典添, 不過我又係唔想佢習慣倚賴用辭典唔查字典!

請問'快譯通'係咪有齊倉頡同廣東輸入法的?
原帖由 LULU-MAK 於 08-9-9 16:13 發表

我仔100度+ 散光(little bit), P3 2nd term戴眼鏡了!
原帖由 肥仔媽咪 於 08-9-9 17:31 發表
我仔150度散光50度, 原來呢度咁多小朋友都開始咗戴眼鏡了!

我今年六月底在百老匯買,要$3xxx,分12期,不過有嘢送。

原帖由 LULU-MAK 於 08-9-9 16:52 發表
係呀, 我係百老匯買, 有18個月分期.

around $1x00.-, last yr 係 book fair 買 lor!  d 字 no problem ah....cos佢只係擺左幾本字典入去ja ma!   中文有倉, 簡, 拼等input ga.... but 我女中文通常look up traditional dictionery ge.     
原帖由 hinhinmummy 於 08-9-9 15:21 發表

甘d 字會吾會吾岩呀? 我試過快x 通, 好似d 字解釋吾多得

longman幾多$?

我本來都係gum 稔, g不過見ah女睇d書一日一日深, 叫佢捧住本又厚又大ge dictionery lai 查我驚會減低佢 reading ge 樂趣 ah.
原帖由 麟媽媽 於 08-9-9 15:05 發表
我唔會買電子辭典,
亞仔只會查字典,
查字典係最好架,
我有個怪習慣,
得閒便會睇字典,
字典比電子辭典更清楚架。
‹ 上一主題|下一主題