用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 【KTS】 08年9月讀小二ge家長入黎傾
樓主: HoneySeeSee
go

【KTS】 08年9月讀小二ge家長入黎傾 [複製鏈接]

That's really a problem.  Just hope he can listen to us and control himself. Also will ask my mother don't let him using computer too long.

原帖由 chun媽 於 08-9-29 13:12 發表
Sandra_100,
  那真是叫人苦惱!

請問各位2年級既家長, 大家收到"邁向奧數"既login同password未?

原帖由 j2baba 於 08-10-9 05:10 發表
Not yet
thanks j2baba

好似要等到十月中才派呀!
反而,我想問:今年的音樂及視藝科也要看show,但卻沒有派有關的工作紙呢!

原帖由 ay327 於 08-10-8 22:52 發表
請問各位2年級既家長, 大家收到"邁向奧數"既login同password未?

You can download the 視藝科工作紙 from KTS website.

原帖由 chun媽 於 08-10-9 15:29 發表
好似要等到十月中才派呀!
反而,我想問:今年的音樂及視藝科也要看show,但卻沒有派有關的工作紙呢!

謝謝你,昨天已收到,不過,我不知道原來是可以download!
原帖由 小桃兒 於 08-10-9 15:35 發表
You can download the 視藝科工作紙 from KTS website.

書法

各位家長
請問有沒有人知道什麼時間要帶書法用品上視藝課
有沒有時間表呢?

annie163,

我囡囡(2A)明天有視藝堂(四), 她說要帶書法用品,我見她攞支毛筆出來洗,她說是老師叫佢哋要弄濕支毛筆(明天都又會乾哂啦),她帶了五張書法紙..

原帖由 annie163 於 08-10-15 17:18 發表
各位家長
請問有沒有人知道什麼時間要帶書法用品上視藝課
有沒有時間表呢?

另 : 要帶上次的毛筆功課

大家可以去學校 web-site>學生園地>校園花絮   download 今年嘅班相

各位2年級既家長, 我已收到"邁向奧數"既login同password,但只見到試做,請問正式開始做未架?

另外,Anson話明天英文堂會同其他班mix up 上堂(全班分4組,各自去其他班(A,C,D)上堂,其中一組留係自己班,亦會有其他班同學來2B),有冇人知點解呢?

我地啲仔女舊年都有
好似交換生咁
佢哋好開心㗎
佢哋返嚟
問下佢哋有乜咁覺
試下寫返落去個週記度吖~

honey SeeSee
會不會是交毛筆功課那日就是上書法堂?
其實家長日那天,我巳經跟班主任談過此問題,
想她給我們一個時間表
但她都沒有答覆

另外請各家長留意
明22/10無冷氣日(不要穿太多衣服)
後23/10  2c 去麥當奴(穿P.E.)
24/10 師訓日(不用上課)

原帖由 HoneySeeSee 於 08-10-15 22:34 發表
另 : 要帶上次的毛筆功課

今天收到中文8寶箱既login同password, 是否必須要做? 還收到數學和常識科統一課程的通告, 好像是必要參加, 是什麼來的? 很多網上練習, 你們的小朋友都有做嗎? 我兒子只會每天做中文既每日一篇, 英文smart ABC和奧數都不是每天做...

Highly recommend your son to do the SmartABC everyday.  

原帖由 ay327 於 08-10-21 22:07 發表
今天收到中文8寶箱既login同password, 是否必須要做? 還收到數學和常識科統一課程的通告, 好像是必要參加, 是什麼來的? 很多網上練習, 你們的小朋友都有做嗎? 我兒子只會每天做中文既每日一篇, 英文smart ABC和奧數 ...

We used to have Englishpal before.  Then it stopped providing service.  However, I think
MysmartABC is just the same as Myenglishpal.  It's not only good for English but also good for general knowledge by reading different passages everyday.

原帖由 j2baba 於 08-10-22 09:41 發表
Thanks Yanamami. My pm doesn't work.

Did you use the SmartABC in the past? Do you have any recommendations on other online Eng with higher level?

annie163,

會不會是交毛筆功課那日就是上書法堂? >>>>   我唔理啦! 佢自己記住啦!

後23/10  2c 去麥當奴>>>> 昨天佢去咗了,話好中意, 佢話:排隊買食物時手有dd震震哋喎...我問佢 "豬柳蛋漢堡" (佢至愛)英文點講? 佢話老師無教,所以佢買了 "魚柳飽"...哈哈哈..無膽鬼,唔敢問老師.....

原帖由 annie163 於 08-10-21 16:12 發表
honey SeeSee
會不會是交毛筆功課那日就是上書法堂?
其實家長日那天,我巳經跟班主任談過此問題,
想她給我們一個時間表
但她都沒有答覆

另外請各家長留意
明22/10無冷氣日(不要穿太多衣服)
後23/10  2c 去麥當奴(穿P ...

如果"數學和常識科統一課程"可以唔交錢唔做, 都決定唔報名了.... 不過,張通告只有同意交a/b的款項, 無一項是可tick不同意參加的 ...

其實這個"數學和常識科統一課程"有沒有用呢, 學校講到好似好好咁?  今年的網上功課又真的幾多喎

HI,
我都沒有報名,我估計都不會有時間做,現在都巳經有4/5個網頁要上.

原帖由 HoneySeeSee 於 08-10-22 14:40 發表
如果"數學和常識科統一課程"可以唔交錢唔做, 都決定唔報名了.... 不過,張通告只有同意交a/b的款項, 無一項是可tick不同意參加的 ...

其實這個"數學和常識科統一課程"有沒有用呢, 學校講到好似好好咁?  今 ...

I won't enorl "數學和常識科統一課程" as per my last year experience.   The server for the web always not functioning properly.   Thus waste a lot of time.   Also the the questions for the General Studies sometimes quite difficult for their level.   If it's not compulsory,  I will just skip it as he got a lot of web exercise to do already.   I recommend 中文8寶箱,  my son like to do this as he said he want to collect the 獎牌 that they give to  the top 3 student every months .   At last some incentive for him to do the exercise..^_^
‹ 上一主題|下一主題