用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學開學後覺得好大壓力....
樓主: $$$
go

小學開學後覺得好大壓力.... [複製鏈接]

My daughter school also have teacher shouted to the 小一students。仲話自己係葵涌名校添!D老師咁冇品! 

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-4 10:55 發表
最驚依d咁嚴嘅學校, 唔係話唔好, 但小一只開學幾日, 真係需要咁嚴厲咩, 好似我有個朋友, 佢囝囝前兩年小一開學, 上堂時攞住擺間尺玩, 都要罰佢企, 嬲到佢老豆第日去學校了解事件, 我覺得俾返段適應期都得掛, 係未天 ...

原帖由 kachunma 於 08-9-5 08:12 發表

現在每天放工返到屋企,反覺得是工作的開始,仲緊張過返工,check 手冊、check功課,教執書包、簽通告、開支票........嘩!人都顛!又怕自己失誤連累個仔,好大壓力呀! ...

依家反而返工仲relax呀. 收工返到屋企就開始緊張喇, 又唔可以畀人feel到, 費事嚇親阿女啦. 次次淨係簽呢樣填個樣, 再食埋飯, 沖埋涼, 都半夜啦. 第日測驗默書都唔知點算! 奇在老豆真係可以話之你, 仲可以得閒打機既, 真吹漲! 好多野都係皇帝唔急太監急.   
皇帝阿女開學, 太監阿媽發顛. 皇上老豆嘆支煙!  

簽名被屏蔽

原帖由 shirleychloe 於 08-9-5 22:46 發表

你都系帶錯書姐,我卑錯暑期練習呀女做呀陰功!將一二冊掉轉,重做不單止,仲要刷乾淨本二冊交番學校,遲D又要做過...!

嘩﹗
敢大件事
重做都唔緊要
重要擦乾淨....

原帖由 howys2 於 08-9-5 22:53 發表
我的女兒也是升小一。她說,今天PE老師很惡。有同學在轉堂時因收拾那个音樂folder 比較慢,老師竟然在各同學面前大鬧那个同學,並把那个刚派的folder掉在地上當垃圾,那个同學當場面紅,而其他同學即大吃一驚。惡老師還不准人举手上toilet,仲 ...

如果係敢,我覺得要向學校了解吓囉
唔係d小朋友會覺得個堂係惡夢

本來我都唔係kum緊張既,但係睇哂妳地既留言,自己都緊張埋,因為我係一個working mum,所以要放工之後先同阿囡睇功課同溫書 而家我會叫佢自己做功課同執左書包先,到我番到屋企先check

pattyw:你小朋友在12區上學嗎?因我囡囡都讀1c班,不知是否同學呢?

原帖由 my17223 於 08-9-4 14:23 發表

唔記得量體溫mark過1次, 有張通告唔參加以為唔洗交, 又俾老師mark在手冊話"欠交5號通告".....真係難睇, 好似我整到個女蒙上污點!!!

最初一定會唔慣....小女今年小二, 回想上一年開學時我同你地一樣, 每晚放工返到屋企第一件事一定係幫囡囡檢查功課+簽手冊回條, 跟手睇住佢執書包, 仲忙過返工.

我最初都成日驚佢執漏物品, 臨訓前同朝早臨出門口一定檢查多一次, 搞到自己精神緊張! 後來習慣左就好好多囉....

簽通告都有一定技巧架!! 有d通告你睇完以為唔駛交, 點知老師第二日又話要收. 所以如果通告無位簽名, 我都一定會寫 "已閱+簽名", 然後叫囡囡帶返學校. 唔駛收既咪放學攞返屋企囉, 要收既都有得交嘛!

當然啦, 到後來熟左就知道邊d要交, 邊d唔駛, 咁到時就唔需要咁做啦.

原帖由 $$$ 於 08-9-5 20:57 發表
仲要有d 係唔係學校出d通告, 即係好似d 咩圖書館閱讀計劃呢, 一來我地冇圖書証,二來以為唔駛一定填既, 點知原來老師都expect我地參加, 拿, 今日又俾老c寫左 "請交閱讀計劃"..... :igiv ...

$$$
完全同意妳的說法、
我第一天巳將請假信、

和沒有學生相片的原因、放在信『風』裏、
一上堂囡囡、
囡囡巳將交班主任手中、
和口頭上告知
班主任、沒有學生相片的原因、
但結果…………
班主任竟然在手冊上 、寫欠交學生相片三張、
以前幼稚園班主任
一收家長信、會立即折開閱讀、
現今小
班主任、無這支歌仔唱啦、

原帖由 estherf 於 08-9-5 17:19 發表
大家咁話, 今日唔記得量體溫, 唔知有無寫手冊話欠呢!
下星期一正式返學啦, 希望唔會漏嘢啦!!
依家好似我哋返學, 唔係佢哋返學????
希望學校比多d適應期我哋d新丁啦!!!      ...

直情係我哋返學
我地以前返學、都無咁大陣丈
好難哪、比多d適應期我哋d新丁啦、
現在某D小學、包括我囡囡的學校、
直情當她們是小五、小六生來教、
吾知是好定不好、
但對本人來、真的不好、

原帖由 廉媽 於 08-9-4 16:47 發表
我都係呀!顧住開支票交簿費就唔記得交雜費,第二日老師就係家課冊裏寫
“欠交雜費$xx”,攪到我好似累到囝囝咁!   好彩唔係用紅筆寫咋!如果唔係仲唔安樂呀!

以前幼稚園老師都會打電話提o下咁,現在就... ...

廉媽
吾好啦、
紅筆同藍筆都一樣、
唔史唔安樂呀、
我校仲衰、
『通告12、買習作、書商在9月11日到校比錢、』
『當在9月4日收到通告12、買習作、』
『當明天9月5日、即交回條、答買習作、』
~~~~~~~~
點知、手冊上寫…………
欠通告12費用、可交金錢老帥保管
連同
回條退在手冊裏、
令囡囡斯澄又問、
媽咪、我地又做錯嗎????
我唯有、族一解色吧!!!

大佬、你吾早講、老帥何代保管
通告寫書商在9月11日到校收錢、
所以廉媽、還有我們和你一同作戰、
努力、眾媽媽

I was also very anxious last year when my kid started P1. but there's no need to worry at all. Hey, take it easy. What's a big deal of missing replies on school notices?

Agree!

My son is also a P1 student and I found very stressful to follow such notices etc.
I ask my son to help me to double check the notices and stuff and tidy his textbooks/ homework himself etc.
After all, our kids need to learn how to manage their belongings.
I think these can make us less tensed.

Cheer up all and we must adapt this new mode of life soon !

我仔咪又係咁,明明做o左的功課放o左係功課袋度,佢都無交到比老師,不過唔知點解手冊又無話佢欠交bor 小朋友初初返小一真的會好緊張囉,以前大仔小一時係咁,而家細仔小一又係咁,成日放學都驚佢帶漏o野回來 不過大家唔駛太擔心,比些時間小朋友去適應,慢慢會好轉o既
原帖由 my17223 於 08-9-5 18:03 發表

我間無c班呀, 不過都幾"橋"喎!
今日仲嘔血, 呀女竟然話搵唔到本薄無交(係放咗入folder佢唔記得), 俾老師用紅筆喺手冊圈住份功課!!!

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/p0efd5180a15094e49bc8309350fd91f5/f9e92a54.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/pc8bf148c3b975239357968cfc2f3d509/f9e92a4b.jpg[/img][img align=right]

唔知是否自己已忘記了或是時代不同, 以前讀小學邊有咁多连通告...前幾日還發了惡夢...夢到個仔企喺露台邊想跳下去...驚醒咗!
有些神經衰弱...

簽名被屏蔽

原帖由 ylkwan 於 08-9-6 12:08 發表
pattyw:你小朋友在12區上學嗎?因我囡囡都讀1c班,不知是否同學呢?

聖母ar

Agree. It is a nightmare last Sep. Many things to read. This year feeling much better.
原帖由 YuYuMother 於 08-9-6 19:38 發表 最初一定會唔慣....小女今年小二, 回想上一年開學時我同你地一樣, 每晚放工返到屋企第一件事一定係幫囡囡檢查功課+簽手冊回條, 跟手睇住佢執書包, 仲忙過返工.
我最初都成日驚佢執漏物品, 臨訓前同朝早臨出門口一定檢查多一次, 搞到自己精神緊張! 後來習慣左就好好多囉.......

醒目開學勳章

我今年係小二家長啦,同大家一樣,
去年仔仔升小一真係忙得氹氹轉...
(我叫呢d做小一家長症候群)

又怕佢唔適應小學生活.又怕佢考測成績,
最終發現唔適應個個係我地大人自己咋.
小朋友都唔知pick up得幾快!

大家慢慢來,唔好急.
記住小朋友每個發展不一,唔好同其他小朋友比較,
唔好太担心佢”得”定”唔得”.
開始有”欠”係正常...只要唔係成日.
記住比小朋友知道做/交功課,簽通告/手冊
收拾書包,都係佢的責任.
唔係媽媽的責任.慢慢等佢地自己來.

祝大家有個開開心心的小一生活

‹ 上一主題|下一主題