用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 1A向日葵班 ﹣﹣家長交流區
樓主: kenichi
go

1A向日葵班 ﹣﹣家長交流區 [複製鏈接]

really? my son told me today that some of his classmates who wore sport wear did not have PE lessons ar... but why did the teachers not mention in the handbook if they need to wear sports wear on Monday ?

原帖由 HappyMatthew 於 08-9-8 17:28 發表
我本手冊有寫呀! 阿仔話以後逢星期一都要著運動衫, 因為星期一要學打小型網球, 有d同學去學油粉彩.  

唉,小朋友要適應,大人更要適應,跟佢d嘢真係仲辛苦過自己去讀。

書包咁重,都唔知佢哋點揹,我今日同佢買咗個可以拖嘅,希望唔使企係度都向後跌,今日仲話全班同學d書包都重,個個掛係張凳度,一企起身,就成張凳跌落地,我個女話佢跌嘅次數最多,真係唔知好笑定好嬲。

家陣d細路讀書真係慘。

死啦,聽日pe堂,我完全唔記得咗要買白鞋,點算呢?唯有聽日即刻去買啦。

係呀! 琴日放學派左英文書, 阿仔都揹到機乎行唔到, 我揹都覺得勁重呀!

不過, 如果買拖書包, 小朋友上樓梯時無得拖, 個書包會仲重喎!     

原帖由 yangma 於 08-9-9 00:32 發表
唉,小朋友要適應,大人更要適應,跟佢d嘢真係仲辛苦過自己去讀。

書包咁重,都唔知佢哋點揹,我今日同佢買咗個可以拖嘅,希望唔使企係度都向後跌,今日仲話全班同學d書包都重,個個掛係張凳度,一企起身,就成張凳跌落地,我個女話佢跌嘅 ...

我估係我地之前填左果份[綜藝課程]表, 選1,2,3果份呢! 我選左小型網球, 同油份彩第一, 佢將紙寫住 A 組上學期視覺藝術, B組健康教育, 下學期對調, 可能我阿仔係 B組掛?! 所以我本手冊有寫(但無寫每個星期一, 只係呀仔講), 你可能係 A組視覺藝術唔洗穿運動衫, 所以本手冊無寫囉.......
我完本買左一套運動衫, 如果真係 一,二都要穿, 我要再買多套先得啦!

原帖由 goodbaby 於 08-9-8 21:51 發表
really? my son told me today that some of his classmates who wore sport wear did not have PE lessons ar... but why did the teachers not mention in the handbook if they need to wear sports wear on Mond ...

呀.. 係喎... 我都差o的唔記得tim... 但我個仔一向乜都唔知, 得閒先講小小野我知... 所以我都唔清唔楚... 咁我就唔理啦... 等佢話我知我先比佢monday 著運動衫啦.. 唔該晒..

係呢... 噚日好似只係派咗英文書o乍喎... readers同埋常識兩本作業都未有呀...

噚日開始返全日, 阿仔返到黎時都好tired>... 平時以前我都可以同佢溫吓書, 而家佢就冇晒心機, 又要早訓, 都唔知點算...

原帖由 HappyMatthew 於 08-9-9 08:59 發表
我估係我地之前填左果份[綜藝課程]表, 選1,2,3果份呢! 我選左小型網球, 同油份彩第一, 佢將紙寫住 A 組上學期視覺藝術, B組健康教育, 下學期對調, 可能我阿仔係 B組掛?! 所以我本手冊有寫(但無寫每個星期一, 只係呀 ...

今日終於有功課做喇,中文工作紙同英文書。
各位聽日記得要交燈籠呀!記得貼番個名喎。

燈籠佢老豆咪係到自己做緊囉,我都唔明,我哋返到來都瞓晒,日日如是,邊處有可能一齊做呀,一齊食下飯算好彩囉。求其整個交功課,總之人有我有當交差。

今日阿女著咗對粉紅色波鞋返體育堂,因為我完全唔記得要買白波鞋,佢話俾老師話又俾小朋友話,又俾老師寫手冊,佢打電話俾我,係咁係到喊,好慘呀,冇法子啦,鬼叫個阿媽矇咩。

各位向日葵媽媽請收pm,我會send我嘅電話號碼出來,有咩大家電話聯絡會方便d。

今日問過老師, 原來上次填果張綜藝課程仲未定架! 佢話大慨兩個星期左右先定哦! 會有通告通知, 我估錯左tim  佢話星期一穿運動衫係選拔呀!

我再問呀仔, 佢話係教小型網球果個講逢星期一打小型網球架! 可能阿仔聽d唔聽d又誤會左掛... ...

原帖由 goodbaby 於 08-9-9 10:20 發表
呀.. 係喎... 我都差o的唔記得tim... 但我個仔一向乜都唔知, 得閒先講小小野我知... 所以我都唔清唔楚... 咁我就唔理啦... 等佢話我知我先比佢monday 著運動衫啦.. 唔該晒..

係呢... 噚日好似只係派咗英文書o乍喎. ...

原帖由 yangma 於 08-9-9 23:17 發表
各位向日葵媽媽請收pm,我會send我嘅電話號碼出來,有咩大家電話聯絡會方便d。

yinyin527 , yangma , please check pm

我同阿仔今日合力完成左個燈籠啦!!!

阿仔手冊無寫到要做英文(又寫漏) , 頭先上校網先見到, 無做到 tim,  不過阿仔都瞓左lu, 明天再算吧!  

想問下 : PHONICS K 86-7, 7=page. 7啦, 咁86係只咩呢??

原帖由 kenichi 於 08-9-9 18:39 發表
今日終於有功課做喇,中文工作紙同英文書。
各位聽日記得要交燈籠呀!記得貼番個名喎。

請CHECK PM. ^^

原帖由 yangma 於 08-9-9 23:17 發表

原帖由 HappyMatthew 於 08-9-9 23:45 發表
我同阿仔今日合力完成左個燈籠啦!!!

阿仔手冊無寫到要做英文(又寫漏) , 頭先上校網先見到, 無做到 tim,  不過阿仔都瞓左lu, 明天再算吧!  

想問下 : PHONICS K 86-7, 7=page.  ...

應該係Phonics K  P.6﹣7 ,學校打錯咗,好似上次係9月10月唔駛帶中文書,學校就打9/10唔駛帶中文書。好多人會誤會咗。

THANKS!!

原帖由 kenichi 於 08-9-10 08:28 發表

應該係Phonics K  P.6﹣7 ,學校打錯咗,好似上次係9月10月唔駛帶中文書,學校就打9/10唔駛帶中文書。好多人會誤會咗。

tzs to, happy matthew, kenichi, yang ma,

我應該send咗我個mobile no.比你地, 如冇請話我知..

死啦... 我個仔噚日開始返到屋企話好眼訓啦, 我同佢返到屋企都成8點, 有o的有關英文功課又要等我返黎先做, 都唔知點好, 佢宜家最遲要9 點訓啦... 都唔夠時間..

我都會盡量叫佢o係我未返黎之前做得幾多得幾多... 但係點都好, 我覺得都要同佢revise一次會好o的... 因為我覺得佢都未識睇instructions,  都唔知明唔明自己做近乜...

其他家長, 你地如果要返工會點同個仔仔女女做功課同溫書o架?  

佢以前返到屋企都可以練吓琴, 但宜家就連做功課都可能未做晒就想訓, 都唔知點算好...

原帖由 goodbaby 於 08-9-10 11:02 發表
死啦... 我個仔噚日開始返到屋企話好眼訓啦, 我同佢返到屋企都成8點, 有o的有關英文功課又要等我返黎先做, 都唔知點好, 佢宜家最遲要9 點訓啦... 都唔夠時間..

我都會盡量叫佢o係我未返黎之前做得幾多得幾多... 但 ...

我噚日聽一仔講,你仔仔喺學校好似有D唔開心,仲喊過黎,會唔會因為咁,所以會覺得特別累呢?你可以了解吓。

吓係咩?/// 我唔知喎... 佢有冇話你知我個仔係咪o係學校做錯事呀?  我個仔只係話咗我知佢下午有o的唔舒服o乍...

原帖由 kenichi 於 08-9-10 13:37 發表

我噚日聽一仔講,你仔仔喺學校好似有D唔開心,仲喊過黎,會唔會因為咁,所以會覺得特別累呢?你可以了解吓。

請問今日手冊話 READ DSW 1-4即係咩意思呀?  dws 係咩黎?

‹ 上一主題|下一主題