用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 幾時/點先知係咪唐氏
go

[唐氏] 幾時/點先知係咪唐氏 [複製鏈接]

冇做產前抽羊水檢查...

咁bb出世時..點知佢係唔係唐氏???
bb出世時會立即知...定係要等bb半歲後先知?
   0    0    0    0

經訓練的醫護人員一眼就會憑外表或病徵看得出來bb是否唐氏,不過他們會先抽bb血去驗,證實了才告訴父母報告結果。報告在約需時4個禮拜。
原文章由 cc123456 於 08-8-11 01:01 發表

我細女出世時抱比我係我自己發現的,因為我細女個鼻樑係扁平,眼望去就知是唐寶寶,接著醫生說唐寶寶說她的手掌是"斷掌",最後我細女抽血送去化驗21日才確實她是唐寶寶o 如再有疑問,歡迎再問我呀
原文章由 cc123456 於 08-8-11 01:01 發表

不要介意, 請問什麼是斷掌?

咁係咪所有bb一出世就會驗血? 定係醫護人員覺得似, 先會驗?

原文章由 PAKYINGMA 於 08-8-11 19:45 發表
我細女出世時抱比我係我自己發現的,因為我細女個鼻樑係扁平,眼望去就知是唐寶寶,接著醫生說唐寶寶說她的手掌是"斷掌",最後我細女抽血送去化驗21日才確實她是唐寶寶o 如再有疑問,歡迎再問我呀
...

CC,唔緊要架,我好歡迎回答架o
斷掌即係掌紋最近手指的一條紋係一條直線,當醫生都發覺bb的面貌特徵及手掌特徵跟唐寶寶相似的話,醫生會幫bb抽血做測試的! please feel free to contact me if you have any enquiry
原文章由 cc123456 於 08-8-11 20:14 發表
不要介意, 請問什麼是斷掌?

咁係咪所有bb一出世就會驗血? 定係醫護人員覺得似, 先會驗?

原來掌紋都分到...

我仲有2個月就生啦...之前乜都冇驗過...而家開始擔心...

你點解會擔心呢?有什麼徵狀會令你擔心既?你沒有做檢查嗎?

原文章由 cc123456 於 08-8-13 18:22 發表
原來掌紋都分到...

我仲有2個月就生啦...之前乜都冇驗過...而家開始擔心...

只係做普通既產前檢, 我都唔知會唔會係自己過份憂慮!

見到身邊既朋友寶寶有自閉...又見啲媽咪好後生, 但都會生唐寶寶...所以擔心起嚟咯!

傻豬,你唔好唸咁多,最緊要係開心,如果bb出黎就係苦瓜乾架啦,開心d啦!無得唸咁多架
原文章由 cc123456 於 08-8-13 22:33 發表
只係做普通既產前檢, 我都唔知會唔會係自己過份憂慮!

見到身邊既朋友寶寶有自閉...又見啲媽咪好後生, 但都會生唐寶寶...所以擔心起嚟咯!

原帖由 PAKYINGMA 於 08-8-11 19:45 發表
...

你好
我想請問點解"斷掌"會有關呢?

Hi Thunder88, 其實呢個都係唐寶寶特徵之一,我都唔知點解架,有d唐寶寶一雙手都係"斷掌"(我女兒就是),希些唐寶寶只有人隻手而已o 還有一個特徵就是腳仔,腳指公跟二指比較分開一點的,但我都唔知點解,只是唐寶寶特徵吧!
原帖由 THUNDER88 於 08-8-22 20:05 發表

你好
我想請問點解"斷掌"會有關呢?

thanks!

原帖由 PAKYINGMA 於 08-8-14 23:31 發表
傻豬,你唔好唸咁多,最緊要係開心,如果bb出黎就係苦瓜乾架啦,開心d啦!無得唸咁多架

原帖由 PAKYINGMA 於 08-8-22 21:39 發表
Hi Thunder88, 其實呢個都係唐寶寶特徵之一,我都唔知點解架,有d唐寶寶一雙手都係"斷掌"(我女兒就是),希些唐寶寶只有人隻手而已o 還有一個特徵就是腳仔,腳指公跟二指比較分開一點的,但我都唔知點解,只是唐寶寶特徵吧! ...

我諗唔係一定有關...
因我本人及有認識既朋友都係2隻手都係斷掌...

請問唐寶寶媽媽,你地驗OSCAR時,BB頸皮厚嗎?
我昨日去PWH做OSCAR. BB頸皮厚3.1. OSCAR OVERALL係少許高危。好擔心呀。。。 :(
你地有無認識其他唐寶寶媽媽驗到頸皮厚而discover 的?
謝謝!

估唔到即使做了 oscar 係低風險都可能生出一個唐寶寶..

想問你們說沒鼻樑呀, 耳仔低一點那些都是唐寶寶一定可以在照結構時看得出來嗎..?

結構不可以百分百幫手將唐寶寶看得出來,過得結構仍可能是唐寶寶。

原帖由 zuzu888 於 10-3-9 15:18 發表
估唔到即使做了 oscar 係低風險都可能生出一個唐寶寶..

想問你們說沒鼻樑呀, 耳仔低一點那些都是唐寶寶一定可以在照結構時看得出來嗎..?

‹ 上一主題|下一主題