用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 Help! 老師懷疑囝囝係資優
go

Help! 老師懷疑囝囝係資優 [複製鏈接]

我囝囝四歲幾,老師懷疑囝囝係資優兒童,但係我唔知究竟佢真係資優,定係因為我日日教佢野所以佢學術上比較好?

我都想同佢做test,但係成幾千蚊,真係唔捨得,有冇一D信譽好的中心介紹(唔係下下為錢的)?

另外,係咪五歲先可以做test?五歲頭同五歲尾做test有冇分別?

請各位賜教!謝謝!
   0    0    0    0

點解要確定呢?如果查出係資優,會有咩着數呢?係咪學校會有一系列配套教育發展方案栽培咁呢?如果唔理佢,由得個小朋友做淺水蛟龍,會有咩後果呢?老師點講呀?唔該。

醒目開學勳章

很明白你現在的心情, 好想為孩子爭取更好的機會, 加倍用心栽培他. 不過, 4歲小孩子有什麼學術成績令你覺得他是智優?
我建議你先了解什麼是智優, gifted child, 網上有很多這方面的資料.

正是你所說的"想為孩子爭取更好的機會, 加倍用心栽培他"
老師發覺佢在現階段已能完成P.1,P.2的題目,我唔知其他同齡的小朋友是怎樣,因為我好少攞出黎比較(亦唔想比較)......而最令我頭痛的,是佢多次被老師投訴上堂坐唔定,因為堂上教的對佢來說實在太淺......再這樣下去,我唔敢想像升上小學後會唔會更加頑皮,反斗,甚至被老師標籤為"曳"學生!

有冇媽咪可以介紹信譽好的智能評估中心?我知有一D評估中心會俾好高分,繼而要再俾好多錢做跟進服務,我唔想自欺欺人。如果間中心係信得過,真心幫到小朋友,我唔怕俾幾千蚊去做,起碼我知道怎樣安排他日後的路......唔該幫幫忙吧!

原文章由 bplus 於 08-8-10 23:42 發表
很明白你現在的心情, 好想為孩子爭取更好的機會, 加倍用心栽培他. 不過, 4歲小孩子有什麼學術成績令你覺得他是智優?
我建議你先了解什麼是智優, gifted child, 網上有很多這方面的資料. ...

醒目開學勳章

I've sent you a PM which provides the name of an organsiation, please check.

原文章由 hothot 於 08-8-11 01:25 發表
正是你所說的"想為孩子爭取更好的機會, 加倍用心栽培他"
老師發覺佢在現階段已能完成P.1,P.2的題目,我唔知其他同齡的小朋友是怎樣,因為我好少攞出黎比較(亦唔想比較)......而最令我頭痛的,是佢多次被老師投訴上堂坐 ...

原文章由 hothot 於 08-8-10 18:08 發表
我囝囝四歲幾,老師懷疑囝囝係資優兒童,但係我唔知究竟佢真係資優,定係因為我日日教佢野所以佢學術上比較好?

我都想同佢做test,但係成幾千蚊,真係唔捨得,有冇一D信譽好的中心介紹(唔係下下為錢的)?

另外,係咪五歲先 ...

Yes, after 5/6 years old is better. The result will be more reliable. And if you have already let him do IQ test at such a young age,it will affects the result of the second time of IQ score yrs later if you want him to do the test again yrs later.

Well, I don't think it's necessary for you to bring your son to IQ test. The CP will only tell you the facts that you know already since you're your son's parent and you know him well. I don't think there's any advantage to hold a IQ reports at your son's age.  
The focus should be on the problem your son encountered at school. I don't think IQ test could help.  In fact, the situation is far different due to the teachers' experience and the style of the kinder. If the way of teaching is very traditional and the teachers are not fixible,the situation will be more serious. Some will be OK when they go to primary school. Take it easy!

bplus,

Thank you!!

原文章由 bplus 於 08-8-11 16:42 發表
I've sent you a PM which provides the name of an organsiation, please check.

seec,

其實我本來都冇諗住做test,不過老師俾我既建議係佢適合入讀資優的小學,否則就會造成好大問題(我最擔心係學習態度問題),但入讀前我想先知道佢是否真正資優,還是只是某科成績出眾,我會再諮詢一些專家的意見,anyway,thank you so much!!

hi!
我囝囝都係好似你小朋友咁,不過佢得3歲幾,9月就升n3(k2),因為佢係細仔,老師都好關心佢怕跟唔上,但老師話佢ok,而且有d同其他小朋友唔同,因為我小朋友讀緊既幼兒園都有幾個係資優(高年班),so老師話我囝囝情況同佢地相似,
咁老師話如果我仔仔真係資優既話就會有d特別方式教佢,因為間幼兒園係活動教學,佢地這方面都ok,最重要係我想真係有人幫到我教囝囝,佢真係轉數方面好快,我日日都同佢鬥智鬥力,老師都話佢成日語出驚人,又做埋d古怪野,我都唔知點講,不過老師話我可以到健康院問,因為囝囝到11月就要去一次見姑娘,唔知健康院係未得呢?

健康院不會check 小朋友是否資優, 只會轉介情緒 or 學習上有問題的小朋友做test!  

其實你的問題我都經歷過. 現在小朋友已經五歲, 上堂都是坐不定, 因為先生一教他已學暁.  好在學校明白他的特性, 因材施教, 活動教學, 所以上學仍可以學會很多知識.

To me, 小朋友是否資優不是最重要,而是找到最合適的學習方法才是最重要.

醒目開學勳章

原帖由 hothot 於 08-8-11 01:25 發表
再這樣下去,我唔敢想像升上小學後會唔會更加頑皮,反斗,甚至被老師標籤為"曳"學生!

我BB得17mth, 上感統playgroup, 俾阿Sir成日讚佢, 但係阿Sir有次放學同我講: 小心d教呀, 怕佢第日變曳仔!

我唔覺得小朋友有乜特別, 只係見佢好鍾意學習, 好開心~ 自己會成日講happy boy!
但係~ 到底我要注意d乜? 要点揀學校?

Thanks a lot!

hothot:
我都好想知到..邊間好?
我同你一樣老師叫我同囝囝去check,但我唔知邊間好,我諗緊睇(鄧澔明搏士)或(邁步兒童發展中心)邊個好啲????
‹ 上一主題|下一主題