用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 加州天地幼稚園 加州天地的幼稚園(Sunkids)
go

加州天地的幼稚園(Sunkids) [複製鏈接]

加州天地的幼稚園好不好?我想俾囡囡讀佢地的playgroup(相等於n1)...
   0    0    0    1

原文章由 sian 於 08-7-31 12:01 發表
加州天地的幼稚園好不好?我想俾囡囡讀佢地的playgroup(相等於n1)...

佢地上午係有西人教英文 下午有普通話堂, 如果入直資小學
本人應為 非常理想!!

醒目開學勳章

請問知唔知有邊點小學?

原帖由 excelunit 於 08-8-1 13:23 發表

佢地上午係有西人教英文 下午有普通話堂, 如果入直資小學
本人應為 非常理想!!

N1 當俾小朋友聽下英文習慣一下無所謂 .. 但 如果一直讀既話 .. 我怕會辛苦 .. 因為 k2 開始要默書羅 .. 我怕俾左小朋友太大壓力羅 !!
放流一下吧 !!

我本來對SUNKIDS 都有些好感.但早幾日帶我仔仔去interview, 我就完全改觀啦,
我仔仔2歲2個月, 想讀佢地的N1, 但由於我仔仔唔多識講野. interview 期間, 我個仔完全唔合作.最後佢地通知我係waiting list.
waiting list 唔緊要. 但我最唔LIKE 佢地面試的過程.好有壓迫感. 如果我個仔識講野就唔洗讀你間學校啦.仲要係N1咋, 唔係報K1呀.來讀N1, 就係想佢學吓群體, 紀律, 說話. 如果你要收天才兒童.就早講啦. 浪費我的時間.
加上學費又貴過人,又唔係名校, 老師係ABC,就算佢話收我都唔會比我個仔讀呀.

非常同意, 我BABY 成廿二個月, 重係一個字都未講到, 我帶BABY 去啟思面試, 咁當然又係WAITING LIST 啦. 佢地唔講野唔代表佢地蠢, 而且面試得果十五分鐘都唔夠, 睇唔出D 咩. 不過, 人地見到個BABY 唔講野, 又唔合作, 要選擇都會要個又講野又合作架啦, 所以, 都唔好怪人啦. 我地唯有努力啦. 唔好灰心就係啦!

加州天地的幼稚園(Sunkids

我囡囡今年入讀 Sunkids N1 全日班. 原來 Sunkids N班學位不多,全日班得 15個. 相信是太多人報讀的關系. 所以在 interview 時揀選得意嚴格.

我囡囡在 interview 前已做好準備, 因為已打聽到是 (一對一) 面試, 所以在面試前教她 揮手 Hello 和 Bye Bye. 她也不懂說活 (面試時衹得22 個月) , 也不明白老師問什麼.....   真幸運她當天她給向老一個笑臉及 say hello!

我覺得 interview 前最緊要 [睡得夠] 和 跟她們rehearsal幾次.

學費真是貴, 但見到老師/校長也滿有愛心, 囡囡很喜歡返學, 我認為不需要出外補英文及普通話, 慳返好多補習費及時間也是值得的.

原帖由 rockymaymay 於 09-7-22 16:20 發表
我本來對SUNKIDS 都有些好感.但早幾日帶我仔仔去interview, 我就完全改觀啦,
我仔仔2歲2個月, 想讀佢地的N1, 但由於我仔仔唔多識講野. interview 期間, 我個仔完全唔合作.最後佢地通知我係waiting list.
waiting lis ...

回復 1# JoiseMaMa 的帖子

我個仔嚟緊11月會插全日嘅N班,有乜要留意呢?

我個女今日第一天返N1....老師已向我投訴...我有D火火地,你地咁無耐性,點做老師呀?

原帖由 wingki628 於 10-9-1 17:17 發表
我個女今日第一天返N1....老師已向我投訴...我有D火火地,你地咁無耐性,點做老師呀?

投訴D乜呀?

原帖由 cwl88 於 10-9-1 22:25 發表

投訴D乜呀?

我個女1/9開學,不知幾咁開心,好多野都好好奇,同學仔排隊,佢就去玩波波,一唔係去玩車,老師要我帶個女排隊,放低手上波波,, 齊做早操(當時我覺得你地根本無得要求個小朋友咁多,因為佢只有兩歲人仔),正因為咁我同老師講,我唔根住個女啦!因為我亦都想比老師同新返同學溝通,因大部份同學仔11/8已經開咗學,佢地可能已經習慣咗學校.....就咁樣個女適應咗兩個鐘,接放學......點知,下午個老師就打電話比我,投訴我個女發脾氣,好幾次,唔比佢做既就發脾氣,其實我唔覺得個女今日有咩問題,佢係好奇新事物,應該話所以既小朋友都係一樣,唔會乖乖坐定定架,要比時間哄佢地,況且佢第1日返學,仲係只得兩歲既人仔,你要求d咩,咁快標籤咗佢,其他老師同學又會如何看待她呢?佢返學主動say hello,又無喊,自己食早餐......仲想點呀?真係愈講愈把火,總之我有點氣老師既說話,無比時間去了解小朋友又無忽時間個小朋友去適應,太過份啦!老實講,因為咁既事令我對間學校有所動搖,
唔統個個學生似舊木,郁都唔郁由你地好教好無?你以為教緊高中咩!

Just wonder the teacher you are talking about is Ms. Anita or not?

原帖由 wingki628 於 10-9-2 07:07 發表

我個女1/9開學,不知幾咁開心,好多野都好好奇,同學仔排隊,佢就去玩波波,一唔係去玩車,老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=1115要我帶個女排隊,放低手上波波,, 齊做早操(當時我 ...

我仔仔而家1歲7個月, 出年9月就2歲7個月, 可以入讀 Nursery, 而家仲考慮緊報邊幾間!

因我住南浪海灣, 所以近近地都會報讀翠寧既雅麗斯!
Sunkids都聽過人講好高要求!

我個仔而家又係咩都未識講, 係咪真係唔好報 Sunkids呢??

仲有咩建議既幼兒園 Nursery班呢??

謝!

報吓攞, 我地in嗰陣都係得歲半, 又係乜都唔識, 最後都收

想報嚟間請三思

回覆:cwl88 的帖子

點解呀?好想知呢間點

我本來對SUNKIDS 都有些好感.但早前帶我仔仔去interview, 我就完全改觀啦,
,因為它的評估不客觀,學校又常爆手足口和猩紅熱,所以收了也放棄!

如讀SUNKIDS不如讀新一代

回覆:jamlee309 的帖子

新一代的環境太差,好舊,玩具好烏糟,個outdoor playground仲得人驚,頭頂的網好多垃圾,open day都唔清下,平日會點?
老師解答家長態度差,像你想讀就報果種。

‹ 上一主題|下一主題