用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 聖傑靈女子中學家長交流站
樓主: 尹若藍
go

聖傑靈女子中學家長交流站 [複製鏈接]

原文章由 joanneka 於 08-8-4 11:37 發表
尹若藍

個show我地可唔可以去睇架, 如果可以通知我點樣攞飛呀.
我好想同女女去學校參觀下, thanks.

joanneka
ok 啦 ! 如果我知道點樣攞飛 , 我就打响呢度 , 你得閒就上黎睇啦 !

原文章由 千紅 於 08-8-4 14:27 發表
我沒送佢搭地鐵,所以仲未認識佢同學,啊女話個同學個髮型和樣貌看起來都很像男仔,我都係住將軍澳。

仲有今日學校老師回復單簧管要等遲才知有沒適合佢程度的位。

...

千紅
點解個個都好似住得好遠咁
希望你囡囡快 d 有位啦 , 我同啊女一齊等你。一齊加油

hello各位ST CAT家長, 我係超耐世紀既ST CAT girl, 我個年代呢間學校唔係出名名校, 只有官塘區人至識(我覺得), 乜而家甘受歡迎既!
我地以前st cat girl最叻排球, 游泳&music, 唔知而家係咪呢?
想當年我地好多外籍老師, 教art, dressmaking, music, bio & 當然english都會係外籍人士, 唔知而家重有無甘多呢?

原文章由 Bambi 於 08-8-4 17:11 發表
hello各位ST CAT家長, 我係超耐世紀既ST CAT girl, 我個年代呢間學校唔係出名名校, 只有官塘區人至識(我覺得), 乜而家甘受歡迎既!
我地以前st cat girl最叻排球, 游泳&music, 唔知而家係咪呢?
想當年我地好多外籍老 ...

Bambi
Hi Hi , 你好呀 ! 我都知當年既 St.Cat 係好正 , 最正係條校服裙 , 因為係响膝頭上面數 6 吋 ,而家就要响膝頭下面數 6 吋 , 唔知係唔係因為外籍校長同中國籍校長唔同 , 中國人比較保守 d , 不過都有好處 , 起碼 而家 d 女仔無咁易走光丫。

我啊女都很中意排球咖,不知依家學校有沒有排球玩呢。佢本來都中意游水,但是可能是依家大個女啦,所以不愿意穿泳衣。佢曾經係學校的水運會拿到自由泳和蛙泳冠軍。

原文章由 千紅 於 08-8-4 20:51 發表
我啊女都很中意排球咖,不知依家學校有沒有排球玩呢。佢本來都中意游水,但是可能是依家大個女啦,所以不愿意穿泳衣。佢曾經係學校的水運會拿到自由泳和蛙泳冠軍。 ...

千紅
嘩 ! 勁呀 ! 原來你囡囡係游泳高手 , 但係佢地第時係有游水堂架喎 , 唔著泳衣 ? 咁係掛
學校而家都有排球架 , 仲有藍球、手球都好勁架 , 你囡囡會參加邊樣呀 ? 我啊女就話想參加藍球 , 因為可以高 d

佢一直都想玩排球,只是小學沒得玩,我個女生得很高,其實很多運動都啱佢。只是為了音樂而放棄,因爲佢比較斯文,我想佢 係音樂方面發展,不想樣樣半桶水。

原文章由 尹若藍 於 08-8-5 07:13 發表

千紅
嘩 ! 勁呀 ! 原來你囡囡係游泳高手 , 但係佢地第時係有游水堂架喎 , 唔著泳衣 ? 咁係掛
學校而家都有排球架 , 仲有藍球、手球都好勁架 , 你囡囡會參加邊樣呀 ? 我啊女就話想參加藍球 , 因為可以高 ...

原文章由 尹若藍 於 08-8-4 19:10 發表

Bambi
Hi Hi , 你好呀 ! 我都知當年既 St.Cat 係好正 , 最正係條校服裙 , 因為係响膝頭上面數 6 吋 ,而家就要响膝頭下面數 6 吋 , 唔知係唔係因為外籍校長同中國籍校長唔同 , 中國人比較保守 d , 不過都有 ...

hihi各位
我女女都係st.cat今年中三
但係我看過本家長手冊,校裙不可短於膝上7.5cm
唔通今年改左?

千紅,
你女女咁叻,可以在水運會一展身手喇..
排球方面st.cat在學界都ok嫁,,
d校隊操得都好密,,

很高興有高年級的家長加入,多多指教。

係我眼中都是讀書第一,音樂第二,體育排第三,如果排練得太密影響讀書的話,我就不贊成佢參加了。

原文章由 pinkiesalbe 於 08-8-5 14:02 發表

hihi各位
唔通今年改左?

千紅,
d校隊操得都好密,, ...

原文章由 pinkiesalbe 於 08-8-5 14:02 發表

hihi各位
唔通今年改左?

千紅,
d校隊操得都好密,, ...

pinkiesalbe
Hi Hi 你好呀 ! 我講緊條裙要膝上 6 吋 , 果陣時係班佐時做校長架 , 果陣個校規真係膝上 6 吋呀 , 班校長退休之後條裙就變左膝下 6 吋喇 ! (註 : 哈哈 , 其實唔係吋 , 係 cm 呀)

[ 本文章最後由 尹若藍 於 08-8-6 07:29 編輯 ]

原文章由 ha8mo 於 08-8-5 16:06 發表
請問你邊年會考?

我識人讀過又識人教過

ha8mo
咁你既年紀 ... ...

原文章由 千紅 於 08-8-5 15:43 發表
很高興有高年級的家長加入,多多指教。

係我眼中都是讀書第一,音樂第二,體育排第三,如果排練得太密影響讀書的話,我就不贊成佢參加了。

...

千紅
如果囡囡真係好想玩體育呢 (因為我個女都係咁 , 不過無你囡囡咁叻 , 但係我個女好矮 , 佢又想玩籃球 , 又想玩音樂。) , 咁你又會點做呀 ?
我就係因為個女太粗魯 , 所以覺得玩音樂應該可以斯文 d , 但係學完之後佢都係咁粗魯 ... ...

每個小朋友的性格都不同,我啊女比較靜,佢4歲開始玩音樂,有一定的基礎,佢很陶醉于音樂之中又可以做吓part-time,賺D零用錢,我好有信心佢不會半途而廢。至于體育我只是當是強身健體。

原文章由 尹若藍 於 08-8-5 18:53 發表

千紅
如果囡囡真係好想玩體育呢 (因為我個女都係咁 , 不過無你囡囡咁叻 , 但係我個女好矮 , 又想玩籃球 , 又想玩音樂。) , 咁你又會點做呀 ?
我就係因為個女太粗魯 , 所以覺得玩音樂應該可以斯文 d , 但係學完之 ...

原文章由 千紅 於 08-8-5 21:18 發表
每個小朋友的性格都不同,我啊女比較靜,佢4歲開始玩音樂,有一定的基礎,佢很陶醉于音樂之中又可以做吓part-time,賺D零用錢,我好有信心佢不會半途而廢。至于體育我只是當是強身健體。

...

千紅
囡囡要做 part -time ? 賺零用錢(咁早) ? 唔係掛 ??
其實我之前都好似你咁諗 , 但係到左呢個時候 , 啊女仲係咁矮 , 所以都唔知點算 。响音樂果方面啊女就唔會 cut (佢死都唔肯 cut 是但一樣) , 响體育方面啊女就鐘意籃球、游泳、排球、羽毛球等 , 都唔知點選好 , 我個女咩都鐘意 , 咩都話要學 , 時間又有限 , 你囡囡會唔會咁架 ?

今日無端端多了一日假期,可以睡多陣都不錯,我見你很早就起身,真是健康。

我只是話啊女第日有多個八寳可以賺錢,不是依家。

我啊女不是特別中意運動,佢沒要求要參加某些運動,不過佢樣樣都識玩,因爲細個的時候我經常陪佢玩。依家掛住練歌沒時間玩,所以依家都比較肥 ,唯有寄望她升中之後識得貪靚,自己去減肥啦。

原文章由 尹若藍 於 08-8-6 06:58 發表

千紅
囡囡要做 part -time ? 賺零用錢(咁早) ? 唔係掛 ??
其實我之前都好似你咁諗 , 但係到左呢個時候 , 啊女仲係咁矮 , 所以都唔知點算 。响音樂果方面啊女就唔會 cut (佢死都唔肯 cut 是但一樣) , 响體育方面啊 ...

原文章由 千紅 於 08-8-6 11:46 發表
今日無端端多了一日假期,可以睡多陣都不錯,我見你很早就起身,真是健康。

我啊女不是特別中意運動,佢沒要求要參加某些運動,不過佢樣樣都識玩,因爲細個的時候我經常 ...

千紅
早晨呀 ! 我啊女都係諗住第時大個左可以教人地 , 收入仲好豐富 tim
係咪上左中學之後個個女仔都會去減肥呢 , 如果係既 , 不如一齊丫 (講下笑炸 , 我唔係好讚成減肥)

[ 本文章最後由 尹若藍 於 08-8-7 10:59 編輯 ]

原文章由 千紅 於 08-8-6 11:46 發表

我啊女不是特別中意運動,佢沒要求要參加某些運動,不過佢樣樣都識玩,因爲細個的時候我經常 ...

千紅
係呢 8月25日迎新會你會唔會去呀 ? 家長都有份喎(自由參與) ? 我應該都會去 , 因為要攞書 , 又要認識下啊女 d 同學 , 唔知果日多唔多家長去呢 ?

昨天放了一日假,今日很忙啊。
8月25日我一定會出席,我盡量會抽時間參加學校的活動,盡一個好媽媽的責任,也相信會有很多家長也跟我一樣。

原文章由 尹若藍 於 08-8-6 11:57 發表

千紅
早晨呀 ! 我啊女都係諗住第時大個左可以教人地 , 收入仲好豐富 tim
係咪上左中學之後個個女仔都會去減肥呢 , 如果係既 , 不如一齊丫 (講下笑炸 , 我唔係好讚成減肥)
係呢 8月25日迎新會 ...

原文章由 千紅 於 08-8-7 11:05 發表
昨天放了一日假,今日很忙啊。
8月25日我一定會出席,我盡量會抽時間參加學校的活動,盡一個好媽媽的責任,也相信會有很多家長也跟我一樣。

...

千紅
無辦法啦 ! 兩日既野要一日做曬 , 係辛苦 d 架喇 !
你真係一個好媽媽喇 ! 我成日都覺得果日唔會有好多家長 , 因為考學科測驗果日都無乜家長 , 唔知係咪時間唔啱撞唔倒呢 ?
你有無睇過本數學書 , 我覺得本書好靚 , 但係一打開裏面就唔想睇 , 覺得好煩 , 好多數字、好多英文 , 可能我太耐無讀書。
‹ 上一主題|下一主題