用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 華仁跟林護比較邊間好
樓主: ydilys
go

華仁跟林護比較邊間好 [複製鏈接]

萬里長城  ----- 長時間的結晶

鳥巢國家體育館 -----  現代建築的里程

歷史是見証,但長江後浪推前浪是事實。縱使有更多的新建築物出現,無損長城的江湖地位,除非有朝一日長城永久消失。

[ 本文章最後由 cman_li 於 08-8-10 12:09 編輯 ]

原文章由 cman_li 於 08-8-9 13:47 發表
節錄: 非 典 型 尖 子 - 名 校 的 名 (作者:周致聰)

成 功 非 僥 倖 , 名 校 非 偶 然 , 名 校 正 正 比 一 般 學 校 多 了 一 份 特 質 , 於 是 成 為 培 育 社 會 人 才 的 搖 籃 。 不 過 , 就 像 股 市 一 樣 , 名  ...

家長其實這本書背後重有一個笑話!(家長報料!)周學長出書之後在舊生敘會時,同神父同坐一枱,(當時周學長幫其他學友玩簽名)神父指著他那本書問周學長:你在華仁讀書時都有好幾年學業成績不理想!甚至乎考過第尾!周:係!神父:學校有沒有教識員怪責過你嗎?(註:當然冇啦!哈!)神父:當年學業不理想,之後你都一樣可以拿獎學金入讀劍橋大學法律系!(註:可能有人認為周學長情急,書中文字行間有少少怪責師弟)神父:耶穌會教導你,你現在明不明白耶穌會教育嗎!(哈!抵死!)

醒目開學勳章 王國長老

原文章由 cman_li 於 08-8-10 12:08 發表
萬里長城  ----- 長時間的結晶

鳥巢國家體育館 -----  現代建築的里程

歷史是見証,但長江後浪推前浪是事實。縱使有更多的新建築物出現,無損長城的江湖地位,除非有朝一日長城永久消失。 ...

agree

其實全世界的中學學術成績都下降,
唔止華仁,
但佢都係一間係大部分人心目中有地位的中學。

我都覺得如果小朋友入到間學校,
成績唔掂就要out係好殘酷,
(係近期係BK睇到D資料,唔係指林X,希望大家唔好誤會)
堅強的可能激發佢,
但比較感性的會點?
循循善誘會唔會對小朋友係好些呢?
雖然他們未必個個攞A,
但他們長大後一定心存感激這樣的母校和老師。

[ 本文章最後由 ZZdaphne 於 08-8-11 00:55 編輯 ]

‹ 上一主題|下一主題