用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 張祝珊有無攪二手書買賣
go

張祝珊有無攪二手書買賣 [複製鏈接]

我想知以下問題,唔知有沒有BK Mum 可以幫到忙 :
1. 張祝珊有無攪二手書買賣
2. 是不是書單所有書都要
3. 由天后地铁站出,點樣最快、最平去到學校 (需時多久,尤其是上學時間)
4. 註冊時要帶D乜嘢文件 (Original or copy)
   0    0    0    0

張祝珊有無攪二手書買賣

有無就讀張祝珊既家長可以幫吓忙?????

原文章由 BESTMCL 於 08-7-8 22:40 發表
我想知以下問題,唔知有沒有BK Mum 可以幫到忙 :
1. 張祝珊有無攪二手書買賣
2. 是不是書單所有書都要
3. 由天后地铁站出,點樣最快、最平去到學校 (需時多久,尤其是上學時間)
4. 註冊時要帶D乜嘢文件 (Original or copy ...

1. 近年好似冇左。
2. 通常上學期用個D買先,註明下學期個D遲D都得。
3. 炮台山地鐵站出口有升降機上,再行五至十分鐘就到。反而天后站要同其他學校學生爭49M小巴,會排長龍,時間仲難計。
4. 中一入學註冊證同身份證,最好預備定身份證副本。

回覆 #1 ccspy 的文章

多謝你的詳盡回覆

相信你一定有小朋友在此就讀,可否告知他是那一班級呢?

原文章由 BESTMCL 於 08-7-9 23:15 發表
多謝你的詳盡回覆

相信你一定有小朋友在此就讀,可否告知他是那一班級呢?

黎緊升中三

回覆 #1 ccspy 的文章

I see.

今天去了註冊, 真的比以前方便啊!

唔知學校有無規訂每一個學生最多/最少可以參加多少個課後活動。及課後活動幾點完呢?

原文章由 BESTMCL 於 08-7-10 23:20 發表
I see.

今天去了註冊, 真的比以前方便啊!

唔知學校有無規訂每一個學生最多/最少可以參加多少個課後活動。及課後活動幾點完呢?

學生可自由參加任何課外活動,大部份下午六點前完,但樂器班會去到六點幾。

CCSPY

多謝你一直提供的資料! 好開心小兒也入了ccsc, 我們家住鰂魚涌, 其實有529, 但不知早上會否很少車及塞車, 他很担心會遲到想坐校車但我卻不想!

註冊時感覺也不錯, 有親子日以及只有一本暑期功課, 有朋友在東區另一英中, 有三本作業, 和三本英文讀書報告!

想請問你們填表策略, 是否將 張祝珊放在自選的第一位? 小朋友成績是否一定要全級很top 呢?

thanks.
kan

一定要放第一志願, 而且不要為求保險, 在自行時選次一級英中做第二志願, 因為有朋友就是這樣, 成功入了自行第二, 反而不能參加大抽獎, 入不到ccsc, 而成績沒那麼top的, 反而抽籤入了 ccsc, 庇利羅士, 所以策略很重要!

原文章由 Mercy 於 08-7-11 12:38 發表
CCSPY

多謝你一直提供的資料! 好開心小兒也入了ccsc, 我們家住鰂魚涌, 其實有529, 但不知早上會否很少車及塞車, 他很担心會遲到想坐校車但我卻不想!

註冊時感覺也不錯, 有親子日以及只有一本暑期功課, 有朋友在東 ...

早上搭巴士要早D,因為很多山上學生都搭,七點左右加開
529P特別班。不過最方便就係地鐵炮台山站出搭電梯上山,然後行上去。

暑期功課好戲在後頭,嘻嘻!

原文章由 kantsoi 於 08-7-11 16:22 發表
想請問你們填表策略, 是否將 張祝珊放在自選的第一位? 小朋友成績是否一定要全級很top 呢?

thanks.
kan

如果真係好想入,一定擺自行第一選擇,千祈唔好擺自行第二,除非第一個間仲勁過佢,因為如果張祝珊收ge學生,第二間差D實收,到頭來中空寶。
甲部及乙部擺第一志願。小心甲部擺其他學校會中到,所以甲部第二同第三志願都要揀D勁ge搏,入到是旦一間都開心。

原文章由 kantsoi 於 08-7-11 16:22 發表
小朋友成績是否一定要全級很top 呢?

thanks.
kan

當然前列分子勝算會高D,尤其是張祝珊計算成績次第佔50%。如果小學排名高D,後D都得。如果知道自己係Band 1頭至中,成功率大D。

多謝各位的意見. 小兒是band1中,今年學校也有11師兄位入到,所以希望試試. 甲部份是算成績的,所以估多數唔得, 乙部份攪珠是靠隨機編號, 真是靠運氣.

策略: 是不是甲部及乙部擺張祝珊第一志願, 乙部第二,三就次一等的英中或中中會好D如民生? 不明白為何甲部第二同第三志願都要揀D勁? 如張祝珊都唔得,更勁的如ST. JOSEPH更加唔得啦!

謝謝意見.
KAN

原文章由 kantsoi 於 08-7-11 23:45 發表
多謝各位的意見. 小兒是band1中,今年學校也有11師兄位入到,所以希望試試. 甲部份是算成績的,所以估多數唔得, 乙部份攪珠是靠隨機編號, 真是靠運氣.

策略: 是不是甲部及乙部擺張祝珊第一志願, 乙部第二,三就次一等 ...

甲部係全港大抽獎,如果揀D差D學校,分分鐘中左,所以有Band 1生入左D水學校。因為甲部中左,乙部便冇機會。所以甲部係比Band 1生用黎搏勁D,就算輸左,仲有乙部可搏。但係Band 2同Band 3生要穩陣D,千祈唔好亂搏。

kansoi,

甲部係全港大抽獎,即可以跨區選校,只能選三間中學。
乙部係區內選校,最多選三十間中學(區內如果有三十間的話)

有錯請改正

你是不是基灣(愛蝶灣)家長?

Thanks for your info.

你是不是基灣(愛蝶灣)家長?
Yes.  

Thanks.
Kan

Hi, 原來甲部係計成績架? 點計呀? 可否告知? 咁成績不是太好咪不宜在甲部簡好學校?

Best regards

原文章由 kantsoi 於 08-7-11 23:45 發表

策略: 是不是甲部及乙部擺張祝珊第一志願, 乙部第二,三就次一等 ...

原文章由 radiwong 於 08-7-14 15:47 發表
Hi, 原來甲部係計成績架? 點計呀? 可否告知? 咁成績不是太好咪不宜在甲部簡好學校?

Best regards

甲部同乙部做法都一樣,只不過甲部以全港Banding計,而乙部用網內計。

原文章由 ccspy 於 08-7-14 20:10 發表

甲部同乙部做法都一樣,只不過甲部以全港Banding計,而乙部用網內計。

Million thanks, ccspy

It is the dream school of my son, but I think it is quite
difficult for him to enter this school.
‹ 上一主題|下一主題