用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 各位六年級學生派位成點呀
go

各位六年級學生派位成點呀 [複製鏈接]

因為學校要9月先公佈, 可唔可以就你們所知發表下
   0    0    0    0

剛上SFA網睇到升中派位情況, 今年竟然會冇人入皇仁及拔萃? 如果冇記錯的話, 去年都有5個入皇仁, 9個入拔萃, 是否這兩間學校政策有變, 唔會再收SFA的學生?

請各位知情人士指敎吓啦!

簽名被屏蔽

唔係好似, 係真架! 冇咗拔萃&皇仁, 真係差很遠, 以前果幾年都有拔萃&皇仁架, 點解今年一個都入唔到, 是SFA學生的成績差了入唔到, 定係這兩間學校政策變了, 以後唔再收SFA的學生, 留番D位比男小拔&其它小學呀? 很担心呀, 有冇人知道真實情況是怎樣呀, 可否在此分享吓?

謝謝!!!!

原帖由 nicki 於 08-9-2 20:14 發表

又好似真係派得無以前咁好

但女仔是否唔錯 ? 或好過以前 ? 今年有幾個入 Maryknoll &  St. Mary's.

原帖由 wynma 於 08-9-4 11:58 發表
唔係好似, 係真架! 冇咗拔萃&皇仁, 真係差很遠, 以前果幾年都有拔萃&皇仁架, 點解今年一個都入唔到, 是SFA學生的成績差了入唔到, 定係這兩間學校政策變了, 以後唔再收SFA的學生, 留番D位比男小拔&其它小學呀? 很担心 ...

回覆 # 的文章

The new primary school section of DBS opened a few years ago and absorbed some top boys from SFA.  Does it explain why the results of P.6 SFA girls are good, while results of P.6 boys  are comparatively not so good this year?

今年女仔派得都幾好, 有3個入Maryknoll, 5個入St, Mary's.

你可以上SFA的網頁看看.

原帖由 wendyyy 於 08-9-4 12:19 發表
但女仔是否唔錯 ? 或好過以前 ? 今年有幾個入 Maryknoll &  St. Mary's.

Hi piagetmum,

你話DBS absorbed some top boys from SFA, 是怎樣absorb? 是不是SFA的top boys在SFA讀緊的途中被DBS 拔尖拔走咗呀? 咁皇仁又點解一個SFA的學生都唔收呢? 請指敎吓啦, please!

原帖由 piagetmum1 於 08-9-4 12:38 發表
The new primary school section of DBS opened a few years ago and absorbed some top boys from SFA.  Does it explain why the results of P.6 SFA girls are good, while results of P.6 boys  are comparative ...

簽名被屏蔽

文章日期:2007103

男拔外校生學額減七成

【明報專訊】拔萃男書院今年僅預留約20至30個學額,供非聯繫學校學生申請,數目較去年大減七成,料競爭更激烈。

男拔萃中一提供6班約228個學額,過去約100個學額預留給外校生,但來年附屬小學有5班約150人直升中一,被稱為「舊小拔」的拔萃小學亦有50個學生直升,預留供外校生申請的中一學額大減。校長張灼祥表示,預計未來3年外校生學額供應將繼續緊絀,有待與舊小拔完全解除直屬關係,外校生的學位才能增加。

他又預計收生要求會提高,只取錄成績中上或音樂、體育有出色表現的學生,學校亦只會為200至300名學生面試。

Hi lazypigpig2,

咁皇仁又為咩唔收SFA's boy呀?  請指教吓啦!

原帖由 lazypigpig2 於 08-9-5 09:48 發表
文章日期:2007年10月3日

男拔外校生學額減七成

【明報專訊】拔萃男書院今年僅預留約20至30個學額,供非聯繫學校學生申請,數目較去年大減七成,料競爭更激烈。

男拔萃中一提供6班約228個學額,過去約100個學額預留給 ...

我聽高年班啲家長講:
其實今年不是派得差, 而係啲家長識得揀, 今次冇乜人揀QC同DBS, 因為明知今年入DBS"餐史"非常細,又要學生寄宿一年, 好多人都唔想囉,而QC可能因為負面新聞所累掛(學生打劫事件), 又因為油尖旺啲小學唔比過海選校,QC都未必收倒啲成績比較好的學生, 而且軒尼詩官小啲學生成績未必個個都咁好, 但QC要收佢地啲學生.加上近年成績好似開始下跌,啲家長都心水清嘅.而且QC得一班所謂精英班,專谷會考10A, 如果入唔倒精英班,都冇乜大作為啦.
反而九華啲學生成績有上升潛力,都好多人想入.(因為有SFA啲學生倀住嘛, ha ha  )
(以上都係hearsay, 如有錯誤請紏正)   

原帖由 wynma 於 08-9-5 13:57 發表
Hi lazypigpig2,

咁皇仁又為咩唔收SFA's boy呀?  請指教吓啦!

me too

原帖由 nicki 於 08-9-4 21:41 發表
我都聽過有1個 sfa 的小五男生成功插班入dbs, 可能就係因為咁..
‹ 上一主題|下一主題