用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 毫無頭緒從何開始揾幼稚園?
go

毫無頭緒從何開始揾幼稚園? [複製鏈接]

毫無頭緒從何開始揾幼稚園?

個仔出年讀K1, 都唔知點樣搵學校, 係咪宜家要搵定. 又要返工, 星期六D幼稚園又唔開, 係咪要買本全港九幼稚園指南呀?
請指教.

Re: 毫無頭緒從何開始揾幼稚園?

如果現在開始留意哪間適合你個小朋友讀, 時間會充裕一
0的; 有0的幼稚園0係9-10月已開始派報名表, 派晒就冇ga la!  早0的搵"law" 定報名表好過要果時冇重難搞呀。

有d幼稚園有佢自己個網頁, 你可以係裡面download/print張報名表出黎填定先.

你住在那一區呢?
首先要考慮你想你的小朋友讀名校,還是普通啦?在自己區還是遠些啦?想你的小朋友愉快上學/想學抄抄寫寫等問題.
如決定了以上問題可向著以上的目的上網看看那所幼稚園較適合吧.因大多網部都有該校的辦學理念及一些活動照片,從中可看到該校的教學方向的.

ckfyatyatm,
我住筲箕灣, 附近有好多幼稚園, 不過都好舊, 有bk媽咪介紹過太古城d學校, 我都未決定個仔應該讀邊類型, 我就鐘意玩多, 因為自己以前住過澳洲, 覺得d小朋友返學正係玩, 又無壓力, 好開心.. 但香港就係用傳統式嘅教育, 悶死.

I am not familiar with the kinders in 東區 but 維多利亞 & 蘇浙 are quite popular in that area.

Super-Man,
或者你可以考慮下太古城小親親國際班,
我見我個侄女係個度讀,没有太多功課,又教佢拼音,
培養佢鍾意睇書,尤其英文書
現在已經小四,讀左赤柱聖士提反小學,
‹ 上一主題|下一主題