用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇小朋友派到St.Paul Catholic Primary?
go

有冇小朋友派到St.Paul Catholic Primary? [複製鏈接]

有冇小朋友派到St.Paul Catholic Primary?

如題, 小女今年9月要入form lar, if only have 10 scores, 機會大唔大呢???又唔知多唔多功課??pls comment. tks!!!

Re: 有冇小朋友派到St.Paul Catholic Primary?

up, pls comment

Re: 有冇小朋友派到St.Paul Catholic Primary?

有冇小朋友现读紧St.Paul Catholic Primary.功课多唔多?
压力大唔大?

leemk

hi coffee
我係mori呀~

有呀, 我個姪咪係個度讀緊, 10分入唔入到不太清楚, 因為佢地唔係住個區, 在九龍住, 之前係住銅鑼灣, 所以都知呢間學校幾好, 校風純樸, 後來個姪自己靠實力去考插班, 成功入左, 10分我諗多數要靠中央派位.

功課真係唔多喎, 一陣做完......., 相比佢之前間學校(都係名校), 測驗考試都同一般學校差不多, 不過中,英文水平略為深, 真係要下好多功夫, 有d老師仲好有愛心, 好關心學生(唔只關心佢地學業, 仲好關心佢地個人發展).

hi Mori,
how are you??? Is your kids start to play this game this year???

Hi OX,
Tks for yr comments.  As i know most of mummy will choose Marymount in the 1st round, so how's comment on Marymount vs St.paul catholic?

我係九龍人, 聽ST.PAUL 個名非常響, 但知道港島區有幾間ST.PAUL , 好想知大家的分別, 而銅鑼灣個間有無中學掛勾, 可否賜教嗎 ??  中, 英, 數的程度如何??  除英文科外, 其他科是否英文 ??
該用戶已被刪除

To coffee,
Marymount vs St.paul catholic

我諗見人見智啦, 其實2間學校都好的.

Marymount 依家好似係直資(唔清楚, 但中學係直資的), 即係要畀學費, 坦白講會比較多富裕家庭既人會讀 , 英文係比較著重 (可能仲會好過St Paul co. edu), 但其他科似乎中規中矩 (沒有英文那麼突出), 小學校風幾好, 但中學既校風我就唔係咁鍾意啦 (個人意見, 並不代表大眾), 但如果我有經濟能力去選marymount, 我會prefer to choose st. paul convent (直資);  而St.paul catholic 係津校, 校風比較純樸 (但由於係跑馬地都唔少有錢人讀.) 中, 英文比較平均 (英文可能比marymount遜少少, 但普遍水平高過全港平均, 其他科都平均 ) 當初我個姪放棄九龍某名校小學, 入讀呢間 , 都係因為佢幾十年來校風比較純樸, 成績唔會大起大落. 每方面客觀都係比較average.
‹ 上一主題|下一主題