用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點可以改進小三中文???
樓主: CICISASA
go

點可以改進小三中文??? [複製鏈接]

vivian6108,cluk15hon,

Please also pm to me.

Thanks

vivian6108,cluk15hon

Pls pm the information to me.  
Thanks!

Pls send to me. Thanks.

my email : [email protected]

I have a private tutor for my son .

I have a private tutor for my son . She has experience and well educated . The Chinese of my son is improved a lot .

hi, pls check pm.

vivian6108 & happyfamilybaba

pls pm info to me,thanks
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

Pls pm me, thanks!

pls check pm.

我以前o係小學教書時,都發現o的學生中文水準較低,係因為佢地寫同睇比較少,and又坦白講,老師日日上堂都係教書本內容,總使本書o既寫作技巧有幾好,但係到o左exam,咪又係考番重組句子、排句成段、TSA模式的思考型閱讀理解(簡單o黎講唔係我o地細個時照抄answer o個種)......but........老師好似上堂時從從都唔解釋點去做先可以o係exam時高分o的(因為老師要講課程嘛.....)

而家我唔教書啦,only幫小朋友補下習就算,發現有好多媽咪都搵中文老師幫小朋友補習,乜而家o的小學中文真係咁深咩?其實又唔係o既,至係呢幾年剛有TSA exam,o的小學驚呢個教育局比出o黎o既評估係用o黎做殺校指標,咁為o左逼o的小朋友考TSA時考好o的,所以咪由小一至小六o既校內exam paper都轉晒用TSA模式lor,於是,而家呢班小朋友又操唔熟TSA paper,再加上老師教o既課程又唔係for操paper o既,咁o的小朋友exam時中文成績咪差lor。

[ 本文章最後由 edpo 於 08-7-13 02:06 編輯 ]

本末倒置咁講丫........
而家唔教書,只係幫人做補習,反而仲會自己研究下點樣教小朋友做重組句子、排句成段and閱讀理解o既方法.........

其實教佢地做中文paper,一來要教佢o地咩叫做make sense,同樣係用形容詞形容名詞,點解只可以寫「可愛的小妹妹」,而唔會寫「可愛的椅子」。再者,我地亦都要教佢地一些詞組and句子o既基本擺放位置,好似英文sentence structure o既 SVO原則(中文都有主語、謂語.....)仲有其他part.....好難一次過講晒

所以,中文paper o既每一part,其實都可以有技巧教小朋友,各位媽咪們,你地有時間o既,或者試下坐低,同小朋友一齊做幾份paper,感受下佢地咩位置唔識,一齊學習下點去「拆開」份paper

[ 本文章最後由 edpo 於 08-7-13 02:10 編輯 ]

唔該edpo

*你就是我的奇迹,謝謝您*

點可以改進小三中文???

vivian6108
可否比資料給我

[email protected]

Thanks a lot !SW mum

原文章由 vivian6108 於 08-6-27 00:28 發表
朋友個囡p.4 都係中文寫作弱, 故佢幫個女報了個中文寫作班, 內容有寫作技巧, 詞彙欣賞, 閱讀理解....讀了大半年, 寫作有進步. 佢話坊間少有這類課程. 佢都係搵了一段時間才找到此課程, 如有興趣pm我, 給大家地址電話 ...

Hi Vivian6108,
Also please send the info. to me at [email protected]
Thanks

原文章由 vivian6108 於 08-6-27 00:28 發表
朋友個囡p.4 都係中文寫作弱, 故佢幫個女報了個中文寫作班, 內容有寫作技巧, 詞彙欣賞, 閱讀理解....讀了大半年, 寫作有進步. 佢話坊間少有這類課程. 佢都係搵了一段時間才找到此課程, 如有興趣pm我, 給大家地址電話 ...

點可以改進小三中文

hi :Vivian6108
可否pm d 資料&電話比我呀!
謝謝 :loveliness:
肥頭於1999年12月13日

Dear all,

Pls check pm.

Please pm the address and tel no to me. Thanks

麻煩晒....我都想要資料....

請pm或email 給我, 謝...

VIVIAN6108,

PLS PM ME MORE INFORMATION, TKS.

JENA2468

原文章由 edpo 於 08-7-13 02:02 發表
本末倒置咁講丫........
而家唔教書,只係幫人做補習,反而仲會自己研究下點樣教小朋友做重組句子、排句成段and閱讀理解o既方法.........

其實教佢地做中文paper,一來要教佢o地咩叫做make sense,同樣係用形容詞形容名詞,點 ...

edpo,

你真係講得好岩聽。
我個女(小二)中文都係差, 中閱唔合格。 可否講多些小朋友怎樣才可以識多一些中文字呢?  有時叫佢那個生字讀十次, 但下次再問佢, 佢都又係唔記得。 我發覺小朋友在學校學生字, 好過自己在家裡看書.......
至於中文堂, 有好多課課文都唔教, 學校本語文書只係教了三,四課,之後又話要考試, 真係攪係家長身。
‹ 上一主題|下一主題