用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請幫忙
go

請幫忙 [複製鏈接]

H!,現有一問題想再請問一聲,九龍城同九龍塘聖加有咩分別請PM我.謝謝!

[ 本文章最後由 FBHT 於 08-6-16 09:31 編輯 ]
   0    0    0    0

原文章由 FBHT 於 08-6-16 09:29 發表
H!,現有一問題想再請問一聲,九龍城同九龍塘聖加有咩分別請PM我.謝謝!

九龍城1至6年級功課繁多一樣有聯係中學部!九龍塘1.2年班輕鬆學習,3至6年班才用傳統教學,學校新又和中學一齊,設備好小小,交通又好小小,地方大小小,兩所小學沒有太大分別,如果兩所都收你令千金,九龍塘校好些小!(個人意見)

非常感謝你的回覆,現想再問一聲,兩間學校的課本那一間會深D,我覺得九龍城D學生好以冇敢嚴,是否對?
原文章由 minicat 於 08-6-16 09:56 發表

九龍城1至6年級功課繁多一樣有聯係中學部!九龍塘1.2年班輕鬆學習,3至6年班才用傳統教學,學校新又和中學一齊,設備好小小,交通又好小小,地方大小小,兩所小學沒有太大分別,如果兩所都收你令千金,九龍塘校好些小!(個人意見) ...

原文章由 FBHT 於 08-6-16 11:05 發表
非常感謝你的回覆,現想再問一聲,兩間學校的課本那一間會深D,我覺得九龍城D學生好以冇敢嚴,是否對?

至於課本深唔深?真係好難講!但係九龍城那一間小學應該較著重成績多d同嚴d!(個人意見)家長唔好咁倚賴小學在學業上能幫助孩子甚麼!家長應該想辦法和學校一同為子女在學業、課外、品德上配合或加强提升,子女才可以在小學階段能得到幫助,從而能愉快上學。
‹ 上一主題|下一主題