用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) maryknoll 升中問題
go

maryknoll 升中問題 [複製鏈接]

請問maryknoll convent 升中自行分配學位階段(30%學位)
怎樣選取學生?
(1)全收晒maryknoll小六生, 點樣被選中入圍?
(2)會收外校生?  如是, 咁比例是多少?

首輪自行分配收幾多maryknoll小六生?
統一派位直屬位有幾多個?
有幾多小學部同學升唔到中學部?

有無家長可以講俾我知?
   0    0    0    0

其實由小五下學期, 你會知道你囡囡係咩grade: A(1-80), A-(81-105), B+(106-120), B, B-, C+, C".  如果你囡囡係全級頭80, 你會有A.  只要你Keep 住小五下學期,小六上下學期都有A, A- 直接上中學應該無問題, 但只有部份B+可以上中學. 今年中學部只會收111maryknoll小六生, 但我也聽過有D只有B, 但有校長推薦也可上中學, 但好似吾多.
外校生都會收(自行分配), 但吾多(我估一班多D左右), 其餘要比統一派位.

原文章由 licca 於 08-6-13 00:43 發表
請問maryknoll convent 升中自行分配學位階段(30%學位)
怎樣選取學生?
(1)全收晒maryknoll小六生, 點樣被選中入圍?
(2)會收外校生?  如是, 咁比例是多少?

首輪自行分配收幾多maryknoll小六生?
統一派位直屬位有幾 ...

原文章由 mimibobo 於 08-6-24 13:49 發表
其實由小五下學期, 你會知道你囡囡係咩grade: A(1-80), A-(81-105), B+(106-120), B, B-, C+, C".  如果你囡囡係全級頭80, 你會有A.  只要你Keep 住小五下學期,小六上下學期都有A, A- 直接上中學應該無問題, 但只有 ...

請問入唔番MCS中學的小六生,通常會派到那些中學呢?是否都是英中為主?

我個女果班有5個吾返MCS中學, 其中有2個係去DGS, 另外果3個就吾知, 不過我果女話同班有個C+ 的同學也可以回MCS中學, 我諗學校也很幫乖的同學手.

原文章由 Igo 於 08-7-10 23:28 發表

請問入唔番MCS中學的小六生,通常會派到那些中學呢?是否都是英中為主?
‹ 上一主題|下一主題