用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 08-09年SFA小一家長情報站
樓主: 小B維維
go

08-09年SFA小一家長情報站 [複製鏈接]

wendyyy,

原來你有兩個小朋友一齊, 我記得好似今年有兩對twins, 其實我覺得分開兩班真係好 d 嫁, 有時家長少不免會比較, 尤其係twins tim, 咁何況要成日對住佢地既老師呢, 分開兩班可以唔駛成日比, 但係做媽咪就真係辛苦好多

我地班有兩個同學仔個名差一個字, 重要最尾果個字發音都好似, 本來我睇name list 為佢地係twins, 但係見到miss leung叫名時有兩個媽媽, 咁就知道唔係羅

原帖由 wendyyy 於 08-9-3 12:17 發表
Woon-Woon,

我個係囡囡, 重係 twins 添, 但一個在 1A, 另一個在 1B, 問過學校, 好似特登分開她們. 唉, 上課的書及校服都要打醒精神, 唔好攬錯 ..... 好似天日, 一個 PE, 一個 dress. 而家 2 個都叫飯, 試下先 lor.
...

Central,

尋日我個囡話你囝囝俾老師罰(其實係話), 囝囝有無同你講呀, 佢話因為佢沒有把恤衫sip入條褲度 (唔知係咪去完廁所) 同埋行得太快喎

我有朋友提醒我miss leung好注重守紀律(其他班我唔知), 叫我要留心, 有時如果班內有人曳, 有可能要成班一齊罰, 我地梗係唔好咁同小朋友講, 以免佢地有個perception係怕左老師, 但係都要提吓佢地呀

sharon 話尋日老師有同佢地講要守既規矩, 佢唔記得晒, 淨係記得上堂同轉堂唔準傾計, 唔準過位, 上堂期間唔可以去洗手間, 要小息時排隊去, 其他唔記得, 你地有無補充呀?

wendy,

please check PM too.

原帖由 wendyyy 於 08-9-3 12:31 發表
Hi, Lisa,

Pls check PM, I sent you my mobil no. too.

Wendy

我囡話 ms. Leung 好惡, 比我還惡, 琴日好似全班俾佢 'lau' 喎.  

Wendy

原帖由 Woon-Woon 於 08-9-3 13:40 發表
Central,

尋日我個囡話你囝囝俾老師罰(其實係話), 囝囝有無同你講呀, 佢話因為佢沒有把恤衫sip入條褲度 (唔知係咪去完廁所) 同埋行得太快喎

我有朋友提醒我miss leung好注重守紀律(其他班我唔知), 叫我要留心,  ...

Visa,

Sharon 話今日篇左位喇, 佢坐第一, 我唸祺祺都係, 因為佢排第三, Sharon話孖位就男仔同女仔坐, 有3個column, 咁我唸祺祺啱啱排到坐第一

Hi Carol,

Pls check PM, but I don't know if it's sent already ...

Wendy

原帖由 Woon-Woon 於 08-9-3 13:52 發表
wendy,

please check PM too.

我囡 Jasmine 坐尾二個行, 同男同學坐.

原帖由 Woon-Woon 於 08-9-3 14:11 發表
Visa,

Sharon 話今日篇左位喇, 佢坐第一, 我唸祺祺都係, 因為佢排第三, Sharon話孖位就男仔同女仔坐, 有3個column, 咁我唸祺祺啱啱排到坐第一  

吓, 我又無聽個囡講喎, 不過其實我朋友在未篇班前已經warn我, 好多學生都好驚ms leung, 但係到下學期就大部份同學都乖左好多, 咁其實而家的小朋友好多時都太放縱, 或者係好事都唔定

原帖由 wendyyy 於 08-9-3 13:58 發表
我囡話 ms. Leung 好惡, 比我還惡, 琴日好似全班俾佢 'lau' 喎.  

Wendy

收唔到

原帖由 wendyyy 於 08-9-3 14:13 發表
Hi Carol,

Pls check PM, but I don't know if it's sent already ...

Wendy

咁 Jasmine 都幾高大喎

原帖由 wendyyy 於 08-9-3 14:19 發表
我囡 Jasmine 坐尾二個行, 同男同學坐.

就係唔係, 寄怪點解坐尾二行, 佢只有 117-118cm.

原帖由 Woon-Woon 於 08-9-3 14:23 發表
咁 Jasmine 都幾高大喎

Sorry, pls check again, should be OK now.

Wendy

原帖由 Woon-Woon 於 08-9-3 14:22 發表
收唔到

Central,

算啦...試下一個月先啦

原帖由 Central 於 08-9-3 12:04 發表
visa

雖然屋企有個可保暖8小時的飯壼,但係.....屋企煮的唔美味、天未光要煮/翻熱飯餸、小朋友要照顧埋個飯壼等等,我都係叫飯算了

...

Woon-Woon

yes...bingo... 琪琪真係坐第一行, 隔離係男仔...

原帖由 Woon-Woon 於 08-9-3 14:11 發表
Visa,

琪琪仲話.....
入課室要講 : May I come in, please?
去toilet要講 : May I go to toilet, please? (不過老師可能叫你小息時才去)
仲有"發問", 要先舉手同站立, 如果唔係, 老師會唔睬你...
琪琪只係記得這些, 大家仲有冇補充??

原帖由 Woon-Woon 於 08-9-3 13:40 發表
Central,

我有朋友提醒我miss leung好注重守紀律(其他班我唔知), 叫我要留心,有時如果班內有人曳, 有可能要成班一齊罰, 我地梗係唔好咁同小朋友講, 以免佢地有個perception係怕左老師, 但係都要提吓佢地呀

sharon 話尋日老師有同佢地講要守既規矩, 佢唔記得晒, 淨係記得上堂同轉堂唔準傾計, 唔準過位, 上堂期間唔可以去洗手間, 要小息時排隊去, 其他唔記得, 你地有無補充呀?
...

收到, 等我返屋企提吓個囡先

原帖由 visa 於 08-9-3 16:14 發表
琪琪仲話.....
入課室要講 : May I come in, please?
去toilet要講 : May I go to toilet, please? (不過老師可能叫你小息時才去)
仲有"發問", 要先舉手同站立, 如果唔係, 老師會唔睬你...
琪琪只係記得這些, 大家仲 ...

Woon-woon,

Can you tell me which brand is it?  I want to buy one.

Thanks
Gordon ma

原帖由 Woon-Woon 於 08-9-3 11:43 發表
嘩, 好開心呀, 第一次見到呢度有咁多人氣, 幾擔心 sfa 的媽咪唔上bk, 咁我有野就唔知同邊個講喇

wendyyy,

咁你囝囝係咪最後都叫飯呀? 原來好多小朋友都有偏食, 宜家叫飯無得簡, 迫吓佢地食都好呀, 或者會有意想不 ...

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

I know a P6 parent (her small daughter is in P1 this year), she said all the P1 class teacher this year are very 惡 especially Ms. Leung. 幸好我在家中對住仔仔都唔係善男信女,相信Gordon都可以handle倒.

原帖由 Woon-Woon 於 08-9-3 14:21 發表
吓, 我又無聽個囡講喎, 不過其實我朋友在未篇班前已經warn我, 好多學生都好驚ms leung, 但係到下學期就大部份同學都乖左好多, 咁其實而家的小朋友好多時都太放縱, 或者係好事都唔定

...

‹ 上一主題|下一主題