用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我好苦惱!!
go

我好苦惱!! [複製鏈接]

我本人住屯門, 我囡囡經過統一派位後...已派了第一志願心儀的學校, 是保良局方王錦全小學, 但早前我幫囡囡報了石硤尾嶺南同學會直資小學, 又收咗, 現在要2選1, 有冇媽咪比D意見我讀邊間好.
   0    0    0    0

醒目開學勳章

原文章由 yickly 於 08-6-10 12:38 發表
我本人住屯門, 我囡囡經過統一派位後...已派了第一志願心儀的學校, 是保良局方王錦全小學, 但早前我幫囡囡報了石硤尾嶺南同學會直資小學, 又收咗, 現在要2選1, 有冇媽咪比D意見我讀邊間好. ...

其實好簡單, 如果兩間都係你心水學校, 一定係搵間近自己屋企果間.

回覆 #1 yickly 的文章

緊系讀間近家的學校, 不需早起身, 人都精神d.

回覆 #3 yickly 的文章

I am not familiar with both school.  Please consider there are many activities will be held after school, hence, transportation is an important factor both to you and your child.
Moreover, you have to pay for the DSS.  So please re-consider.

嶺南好似又唔係好到瞓身去馬個隻掛....

原文章由 11d 於 08-6-10 13:54 發表
I am not familiar with both school.  Please consider there are many activities will be held after school, hence, transportation is an important factor both to you and your child.
Moreover, you have to ...

樓主,

嶺小是直資不是私校喎, 佢收了你但你"有沒有"交承諾書呢, 如果你交咗承諾書, 你根本無可能參加統一派位, 我估你冇交承諾書

因我亦打算同囡囡報"嶺小", 早前向佢哋問得好清楚, 佢收你你交了留位費, 並不等於你有位, 要直至你交承諾書才算CONFIRM個位給你, 你交了承諾書佢會立即通知教署,你唔會有得派位, 你現在有得派位, 我估佢未必有留到位給你, 你最好打電話問清楚佢, 我之前問得好清楚交"承諾書:才算有位, 不過當然如果佢到現在都未收夠人當然仲收啦 !     因我明年都打算報考此校, 可以告知你的答覆呢 !

就是因為佢呢個制度, 令到我唔知放唔放棄大抽獎好 !

其實這個是叩門位, 我上星期五祗面試, 今天就話收我個囡, 我諗住統一派位派得唔好...都有一間直資墊底, 我又想問"嶺小"多數派邊間中學呢? 它有冇聯繫或一條龍學校呢? 有媽咪想為個囡選"嶺小", 它有甚麼吸引你的地方呢?
請各位媽咪分享一下, Thank You!

哦原來是這樣 !  嶺小沒有連繫或一條龍學校, 是新校將來不知派去那間中學, 校舍細小, 位於舊區, 吸引我的是佢的教學法和師生的親切關係, 主要是我居住本區的學校普普通通, 就算派最好果間都是傳統"谷"學校, 不合我囡囡性格, 而嶺小是一間好易入的直資, 學費便宜, 如果我考唔到我心議的直資, 我或會讓囡囡讀此校, 不過我心仍是十五十六, 如另一家長所言, "嶺小"不是一間吸引到我讓我訓身去馬個種學校, 只是好似你咁怕將來派位唔好, 都有間直資好過讀一間唔喜歡的學校, 我現在心是十五十六好似你咁等抽獎唔好去讀, 或是一開始唔抽獎 ! 我都好煩 !  我仲有成年煩呢 !

至於你, 我覺得如果你己派去第一志願, 又就近屋企, 又不用付學費, 你真是以好好想下讀唔讀直資了, 如果你對第一志願都幾滿意, 我覺得不要直資也可 !

stephanieching

多謝你的分享.

stephanieching

唔好意思,我想問吓知不知道這間"嶺小"是
band幾呢?

對不起。post錯了。

Yickly,

小學是無 Band 幾分的, 只會用幾多%的學生去 Band 1中學, 幾多學生去 Band 2 或 3中學來區分, 如禮賢約80%畢業生去 Band 1中學, 小學是以此來比較的 !

不過你呢個問題我估無人答到你, 因為嶺小是新校, 還未有第一年之畢業生, 所以冇數據證明佢派位如何, 要等佢第一批畢業生出來才知, 所以選這些新校是有風險的, 佢又沒有一條龍, 有可能佢好多學生去 Band 1又或者相反好小, 所以好多新校一開始都唔會好多人報, 是之後若做出成績就會吸引好多人報讀,  好似港大同學會初初開時都不是好多人報, 現在未爭住入囉一樣

你要想吓如果呢間學校己經有成績出來, 好多學生入 Band 1中學, 到時就不是咁易收你了

I've got a friend whose little one is now in 嶺小,she likes it so much re the quality of the teachers and that she thinks they are caring too.

She also mentions that there is 2nd round school bus after activities which is very convenient.   My friend is a working mum.

Don't ask me more as that's all that I know.

stephanieching ,

請問你現在"嶺小"是否有1-6年級呢? 係有的話, 它開辦2年, 點解未有畢業生?

Yickly,

佢直資小學是只開辦了2年, 現只有一年級和二年級共4班, 出年會升到三年級, 即是最快要等多三年先知升中結果, 有6 年級果間是津校同呢間完全唔同的

我同意Chloe講法呢間學校的校長老師好有heart去教學生, 課後又有功課輔導班又有兩輪校車, 我接觸過一些認識這學校的家長也是讚他的, 不過唯一唔好是升中真是要博一博, 唔同其他受歡迎的津校或私校, 升中率有一定的保證 !   這是我唯一優慮之處 1

回覆 #1 yickly 的文章

嶺南又不是名校,仲石硤尾,一定唔值得山長水遠去讀。保良局的學校質素更有保證,日後考中學都有數。

回覆 #2 km1357 的文章

對的, 我也會選擇就近住宅的學校, 每天不用花上過多的交通時間.
‹ 上一主題|下一主題