用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我想問,我個仔係07年1 月出世, 想讀幼兒班,要幾報名呀?? ...
go

我想問,我個仔係07年1 月出世, 想讀幼兒班,要幾報名呀?? [複製鏈接]

0    0    0    0
簽名被屏蔽

我個仔都係0701 呀, 是1月7日, 而家開始好頭痛, 要唸下讀邊間幼稚園, 同埋讀唔讀 N1 好呢:;pppp: 早前我問過部份幼稚園到2010 年已取消學券制, 所以之前唸定都沒有用, 現在又要從頭黎唸過lu, too bad!! 我住荃灣區, 你呢?? 可以分享一下心得

囡囡係0708, 住在荃灣區, 如有資料可否分享.

原文章由 lawpoohpooh 於 5/6/2008 11:35 AM 發表
我個仔都係0701 呀, 是1月7日, 而家開始好頭痛, 要唸下讀邊間幼稚園, 同埋讀唔讀 N1 好呢:;pppp: 早前我問過部份幼稚園到2010 年已取消學券制, 所以之前唸定都沒有用, 現在又要從頭黎唸過lu, too bad!! 我住荃灣區,  ...

Welcome to visit us: http://www.babyhome.com.tw/kerensalai

我個女尋日報左名幼兒園喇,09年2月插班下學期.....不過咁早讀就要讀多年N1喇~~而家就要報名喇,因為好多都無晒位喇,除非你唔會足兩歲就比佢讀啦~~

簽名被屏蔽

你可以上網搵你想要個間學校,然後打電話去問佢仲有無位,我間間都係自己打電話去問,然後有位,就直接去in囉~~

簽名被屏蔽

我都一個在職MAMI,但為左個女都要付出少少時間幫佢搵~~

原文章由 hiunam116 於 08-6-5 12:33 發表
我住土瓜灣, 諗住報下九龍塘同黃埔的幼兒園囉...我都開始搵緊勒, 但間間都要自己去取表,好煩...邊有咁多時間, 又要返工....唉...
你地有咩心水呀??
有些打去問過, 二歲先有得讀... ...

Hi hiunam116,

我係0702 mama, 又係住土瓜灣, 打算報學之園n1, 如果想足2歲插班就要報啦

n1我唔想報太遠, 你諗住報邊間?

我知道黃埔德寶出年取消學券
稀仔係一個為食b, 乜都要試下, 而家24磅!!

我個女係0711, n1係味好多都唔收kar?

我個女係0711, 係味無機會讀n1? 只可以讀k1?

我都係住荃灣的

我阿囡系0107BB,都系住荃灣,而家都揾緊學校呀,出年N1,有無好介紹呀?除左救世軍,因為全部FULL曬..

我又係0701媽咪, 不過住葵青區. 係! 救世軍真係唔駛諗, FULL左啦!我都頭痛緊,你地有乜好介紹?!

FULL咗係甚麼意思?我大半年前報咗名,都無通知過面試嘅?
原文章由 wysz 於 08-7-6 01:09 發表
我阿囡系0107BB,都系住荃灣,而家都揾緊學校呀,出年N1,有無好介紹呀?除左救世軍,因為全部FULL曬..

我唔係好明白, 點解啲幼兒園話full左唔收, 又可以下學期插班?...唔係冇位既咩

大家好!
我女女都係07/01BB.依加我乜都冇同阿女返.諗住出年9月直接返K1.k1係唔係依加要報名la?

原文章由 Bb1213 於 08-7-7 02:12 PM 發表
大家好!
我女女都係07/01BB.依加我乜都冇同阿女返.諗住出年9月直接返K1.k1係唔係依加要報名la?

你意思係咪2009年9月俾你阿女返N1呀?因為到時佢係未足3歲架喎!應該未讀得k1住架.
如果你想報N1,就視乎幼兒園幾時派申請表,有啲10月,有啲11月,最好打去問清楚.

原文章由 hiunam116 於 08-6-5 12:33 PM 發表
我住土瓜灣, 諗住報下九龍塘同黃埔的幼兒園囉...我都開始搵緊勒, 但間間都要自己去取表,好煩...邊有咁多時間, 又要返工....唉...
你地有咩心水呀??
有些打去問過, 二歲先有得讀... ...

我bb都係0701bb,我地又係住土瓜灣, 我地係街坊....
其實應該有好多學校都有網址可download application.
我都要返工,所以都係download啲application入申請表.
暫時我報咗九龍城同黃埔一啲幼兒園.

原文章由 Prudencelamlam 於 08-7-7 14:24 發表

你意思係咪2009年9月俾你阿女返N1呀?因為到時佢係未足3歲架喎!應該未讀得k1住架.
如果你想報N1,就視乎幼兒園幾時派申請表,有啲10月,有啲11月,最好打去問清楚. ...

唔該你.如果09/09唔收.豈不是要3歲8個月至返得k1?乜唔係大仔可以咩?

原文章由 Bb1213 於 08-7-9 01:22 PM 發表

唔該你.如果09/09唔收.豈不是要3歲8個月至返得k1?乜唔係大仔可以咩?

都可以咁講,不過如果宜家你打算今年10月或者11月就報名,明年都有機會讀到N1既.除非你揀個啲幼兒園勁多人掙啦. 我知道有啲全年都入得申請表架,你快啲去報名先啦.
萬一明年9月入唔到N1,就唯有去上下playgroup先囉.

我個女女07年6月出世,而家排緊救世軍,但我估都會Full 晒,請問荃灣仲有什麼好介紹?  
‹ 上一主題|下一主題