用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 暑假迎新生的活動??
go

暑假迎新生的活動?? [複製鏈接]

我的女兒今年9月會入讀李宗德, 想請問大家知唔知學校在暑期有冇舉辦一些迎新生的活動給小朋友, 俾佢o地體驗吓小學的生活!!

因為如果沒有, 我就要開始幫佢安排其他的暑期活動, 唔駛佢日日係屋企掛住玩!
   0    0    0    0

原文章由 J-star 於 08-5-7 20:42 發表
我的女兒今年9月會入讀李宗德, 想請問大家知唔知學校在暑期有冇舉辦一些迎新生的活動給小朋友, 俾佢o地體驗吓小學的生活!!

因為如果沒有, 我就要開始幫佢安排其他的暑期活動, 唔駛佢日日係屋企掛住玩! ...

Hi J-star,

我囡囡都是今年9月會入讀李宗德,我都好想知道學校有無舉辦迎新生的活動

聽朋友講好似6月會有小一家長會,到時可能會有機會問一下學校。

晴晴的媽媽

Dear all :

李宗德 小學喺過往都冇暑期預習班 , 因為喺每年九月份由開學第一日起 , 一連二星期係會比學生有個適應期 , 時間比出面其他小學都會較長 , 所以家長亦可以放心 ...

至於暑假預備 , 家長們大可以放心 , 盡量比小朋友以放鬆心情 , 盡情去玩 , 如有需要 , 你地都可以報一d 國語或英文既 playgourd , 同埋要好好地襯呢個暑假 , 同小朋友講吓多d小學既事 , 升上小學會有咩感覺 , 有咩轉變等 .... ?

因為快將進入另一個新旅程 , 小朋友心中都會有好多好多既疑問 , 或者有小部份更會有恐懼心添呀 ! 所以心理上既課堂係勝於一切 !

小小愚見 , 希望可幫倒咁多位家長啦 ! ^^
朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

原文章由 家熹媽咪 於 08-5-10 10:27 發表
Dear all :

李宗德 小學喺過往都冇暑期預習班 , 因為喺每年九月份由開學第一日起 , 一連二星期係會比學生有個適應期 , 時間比出面其他小學都會較長 , 所以家長亦可以放心 ...

至於暑假預備 , 家長們大可以放心 ,  ...

Hi 家熹媽咪,

多謝你的回覆。

其實小朋友升小一,我地作為其家長都知道很少和被動 ,如:學校的安排、九月頭兩星期是怎麼的,我們都不知學校的安排 ,希望遲些學校會有通知。

晴晴的媽媽

家熹媽咪,

我知道你平時有睇開o的小朋友食飯, 你都會知知地o的小朋友o既情況...

我宜家好擔心, 因為我個小朋友好可能有專注力不足+過度活躍症, 佢其實由k1比老師投訴到而家o架啦... 上堂唔專心, 又成日同人講野, 又容易發脾氣, 等等, 佢而家都排近期見醫生, 上次醫生初步都覺得佢有呢個症狀... 但要等出年年尾先可以有得睇...

所以宜家我好擔心我個仔上到小學會無心機讀書, 成日比人罰, 同人打交... 真係好煩...

醒目開學勳章

頭2星期返早上, 比dP.1生適應, 個仔當時仲好開心, 每日返黎好多野講。

原文章由 晴晴的媽媽 於 08-5-13 10:40 發表

Hi 家熹媽咪,

多謝你的回覆。

其實小朋友升小一,我地作為其家長都知道很少和被動 ,如:學校的安排、九月頭兩星期是怎麼的,我們都不知學校的安排 ,希望遲些學校會有通知。

晴晴的媽媽 ...

晴晴媽 :

抱歉 ! 因最近自己有d小病 , 加上有事忙緊 , 所以咁遲先覆你 ! Sorry !

學校會喺開學時有2個星期既適應期 , 都係返半日 , 其實係十分之足夠 , 呢2星期入面 , 新小一生 , 佢地會認識學校既各個課室 , 了解邊個課室打邊個課室 . 亦會認識大部份既老師 , 當然 , 教佢地既老師更加唔少得 . 另外既時間 , 班主任亦會教佢地寫手冊 , 認識佢地既上課時間表 , 同班同學等 ....

媽媽們亦可以喺我較早艼打好既小一迎新既topic 入面 , 了解其他小一初開學要準備既事 !

如有其他問題 , 歡迎再問我 ! ^^
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

原文章由 goodbaby 於 08-5-13 15:54 發表
家熹媽咪,

我知道你平時有睇開o的小朋友食飯, 你都會知知地o的小朋友o既情況...

我宜家好擔心, 因為我個小朋友好可能有專注力不足+過度活躍症, 佢其實由k1比老師投訴到而家o架啦... 上堂唔專心, 又成日同人講野,  ...

goodbaby :

你既情況名我都好近似 , 小兒都係個專注力不足既小朋友 , 今年既情況好似重緊要咗咁 , 如果我比你既見意就係 , 喺開學頭 , 你地編咗班之後 , 就會有班主任同你地電話聯絡 , 到時 , 你可以同班主任先溝通 , 一五一十同班主任講返小朋友既情況 , 等佢多了解你小朋友 , 家校溝通好重要 , 你玥信任你既老師 , 更要同佢好好了解 , 當然 , 你而家未可以見醫生 , 亦可以盡量同小朋友多溝通 , 雖然我都唔係太成功 , 但我仍努力中 , 希望大家都會好快有成果 ! ^^

Hello~ 大家好,我囡囡 Christy 都會 9 月入讀,嚟緊呢個暑假我暫定冇特別安排,只係同報咗幼稚園 8 月的小一入學準備,其實都係比佢繼續返幼稚園,但學校會為高班準備離開升小一的同學安排一些小一準備課。

例如會要他們嘗試寫手冊、每日功課欄等,還有他們開始減少了睡午覺的時間,到 8 月時應該係冇 tim~

至於李宗德,我還未收到任何信件關於買校服、購書單或開學前的簡介會之類。

依家已經六月,我未至於很擔心但還是希望盡快有消息方便替囡囡安排一下。
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

回覆 #1 小樹熊 的文章

記得舊年學校大概係七月中到會有信通知,買書及做校服在八月頭。

原文章由 家熹媽咪 於 08-5-17 00:50 發表

晴晴媽 :

抱歉 ! 因最近自己有d小病 , 加上有事忙緊 , 所以咁遲先覆你 ! Sorry !

學校會喺開學時有2個星期既適應期 , 都係返半日 , 其實係十分之足夠 , 呢2星期入面 , 新小一生 , 佢地會認識學校既各個課室 , 了 ...

Hi 家熹媽媽,

多謝你的回覆!我今早收到情報,好似話7月5日(星期六)下午2時學校會舉行小一入學家長會。

晴晴的媽媽

原文章由 晴晴的媽媽 於 08-6-13 10:21 發表

Hi 家熹媽媽,

多謝你的回覆!我今早收到情報,好似話7月5日(星期六)下午2時學校會舉行小一入學家長會。

晴晴的媽媽

晴晴媽 :

hehe ~ 最近冇八倒d咩 , 不過我想都差唔多係果d時間架喇 ! ^^
‹ 上一主題|下一主題