用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖母玫瑰書院
go

聖母玫瑰書院 [複製鏈接]

對這所中學在校風和成績方面有甚麼評價? 個囡好想入, 但我又覺得佢既成績可以試下協恩
   0    0    0    0

聖母玫瑰是一間BAND1英中在深水埗區都是多女生競爭中學,但協恩有直屬小學學生競爭,而且兩間學校校綱不同,如果你女兒本屬九龍城區及BAND1生,你可考慮,而且今年經其他家長分析,兩區英中競爭比率相近約1.2%

BBSANDY,

謝謝你的回覆, 我個CASE係學校屬深水涉區, 屋企就屬九龍城區, 而呀囡就話好想入聖母, 因為一來係band 1 英中, 二來又有佢最鍾意ge藝術體操學.而我自己就偏愛協恩, 但我聽人講,論學業成績,聖母唔及協恩, 唔知係吳係, 如果係, 敢緊係想搏間成績好d la, 但如果兩間差吳多, 咁就入聖母ge機會似乎大D, 因為始終都係自己學校網,自選 同大抽獎都擺第一,呀囡又會讀得開心D.唔知我講得岩唔岩, 但又唔捨得唔用九龍城個綱.....

P.S. 請問競爭比率1.2%係咩意思

原文章由 BBSANDY 於 08抽-5-7 13:57 發表
聖母玫瑰是一間BAND1英中在深水埗區都是多女生競爭中學,但協恩有直屬小學學生競爭,而且兩間學校校綱不同,如果你女兒本屬九龍城區及BAND1生,你可考慮,而且今年經其他家長分析,兩區英中競爭比率相近約1.2% ...

兩間比較以成績應是協恩較勝好,聖母玫瑰讀書環境不錯,我曾實地觀察,環境清淨適合讀書,我女兒甲及乙部第一志願都選擇聖母玫瑰,
協恩成績及課外活動兩方面較注重,如果你女兒可接受,你亦不妨選擇
另英中1.2%問題是深水埗區BAND1生與該區英中學位配對機會率,由討論區中有心家長提供大約機會率,幫助其他家長小心選校
希望大家可以入到心儀中學

hi,

我囡囡現在讀緊德雅小學, 好似入入德雅中學和聖母的機會都很大,
請問這兩間誰好些.

原文章由 vickycheung36 於 08-5-19 21:02 發表
hi,

我囡囡現在讀緊德雅小學, 好似入入德雅中學和聖母的機會都很大,
請問這兩間誰好些.

聖母玫瑰is more better than Tak Ngan , but Tak Ngan also
a good and famous school at that district.

回覆 #5 vickycheung36 的文章

以個人選擇, 我會喜歡"德雅中學", 表面上說他們的學生較為純樸, 但是我的女兒是屬於九龍城校網, 而我也沒有申請跨網, 所以沒有機會入讀此兩間學校.
‹ 上一主題|下一主題