用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 遊學團 - 黃埔軍校
go

遊學團 - 黃埔軍校 [複製鏈接]

你地有無仔女參加過呀?
好似話學友社都有辦, 有無人知點報名同點攞資料? 有咩要留意呀?
請多多指教
   0    0    0    0

I also want to know this.

原文章由 Honeymum 於 08-5-5 16:42 發表
你地有無仔女參加過呀?
好似話學友社都有辦, 有無人知點報名同點攞資料? 有咩要留意呀?
請多多指教

請問幾多歲先可以參加架?thz!

七,八歲至十四,五歲,

原文章由 Honeymum 於 08-5-5 16:42 發表
你地有無仔女參加過呀?
請多多指教

我想會 俾我個仔(十歲) 及 佢表哥 (11歲)
一齊報此團,
有興趣可以參考吓。

http://www.yl.hk/happy/pro_07/070517_gd_wongpao.htm

I would like my son to go as well.  Any mom here that has experience with this organization?  Are they reliable?
EsmondMaMa = Esmond'sMom

回覆 #5 ELING 的文章

嘩!好正呀
我就係想搵呢d有心理輔導的團.
好多旅行社都無架.
好多謝你呀ELING.
我都幫呀仔報左名喇.
仲有呀, 呢間旅行社做好多教會, 學校, 應該有愛心D, 又明白多D小朋友. 佢地有D職員仲係基督徒, 所以我即刻留左位, 呢兩日比錢就攪掂喇 . 計埋我呀仔, 應該淨返六個位咋. 一定成行呀 仲有呀, 平過其他添.
ELING, 真係好介紹 多謝你!

醒目開學勳章

有冇其他媽咪報了團呀, 比 d經驗呀

原文章由 Honeymum 於 08-5-8 10:18 發表
嘩!好正呀
我就係想搵呢d有心理輔導的團.
好多旅行社都無架.
好多謝你呀ELING.
我都幫呀仔報左名喇.
仲有呀, 呢間旅行社做好多教會, 學校, 應該有愛心D, 又明白多D小朋友. 佢地有D職員仲係基督徒,  ...

Honeymum
千祈唔好客氣,
如果唔知,
以為我地打"籠通",Sell此團,(講笑啫)
你仔仔how old,希望有機會再交流下。

Eling

原文章由 ELING 於 08-5-8 15:20 發表

Honeymum
千祈唔好客氣,
如果唔知,
以為我地打"籠通",Sell此團,(講笑啫)
你仔仔how old,希望有機會再交流下。

Eling

Eling,
我呀仔到時8歲, 升三年級.
你報左未? 比左錢喇?

原文章由 Honeymum 於 08-5-8 16:40 發表

Eling,
我呀仔到時8歲, 升三年級.
你報左未? 比左錢喇?

Honeymum
今日交錢,兩老表及加多一個朋友仔,
一行3人,希望可以對佢地有幫助及改變。
其實都唸咗一排,佢Daddy怕佢地鼎唔住,
我唔理,報咗先算。

原文章由 ELING 於 08-5-8 17:38 發表

Honeymum
今日交錢,兩老表及加多一個朋友仔,
一行3人,希望可以對佢地有幫助及改變。
其實都唸咗一排,佢Daddy怕佢地鼎唔住,
我唔理,報咗先算。 ...

Hi Eling,

我呀仔都有人陪. 一行二人, 有d照應, 不過另一個都係得9歲咋. 我諗佢地會ok的, 如果唔係都唔比咁細參加啦.

路過多口講句,你們有去過黃埔軍校實地參觀嗎?我兩年前去過,住的是平房,一房內有冷氣機和兩張上下格床,沒床褥,有席,枕頭和毛巾被,另4人共用一洗手間,其餘地方沒空調。多蚊,設施破爛陳舊。

原文章由 Honeymum 於 08-5-8 17:42 發表

Hi Eling,

我呀仔都有人陪. 一行二人, 有d照應, 不過另一個都係得9歲咋. 我諗佢地會ok的, 如果唔係都唔比咁細參加啦.

原文章由 君媽 於 08-5-9 08:00 發表
路過多口講句,你們有去過黃埔軍校實地參觀嗎?我兩年前去過,住的是平房,一房內有冷氣機和兩張上下格床,沒床褥,有席,枕頭和毛巾被,另4人共用一洗手間,其餘地方沒空調。多蚊,設施破爛陳舊。

...

君媽媽

其實我未去過,但我想像到頗克苦,
正是我想希望仔仔體驗目的,
只要無意外發生,
俾的香港"少爺仔"去試下及體驗下,
希望有得著。
很多謝你提供意見。

回覆 #13 君媽 的文章

君媽:
我都無去過, 不過不少小朋友去完返來, 有成長及體驗. 擴闊視野.  比佢知道世界好大.
這是非一般旅行的目的.
所以我要搵d有愛心的團隊所辦的.

回覆 #13 君媽 的文章

君媽:
我都無去過, 不過不少小朋友去完返來, 有成長及體驗. 擴闊視野.  比佢知道世界好大.
這是非一般旅行的目的.

Eling,

有無收到通知, 有開茶會時間喇
七月九日, 晚上7:00-8:00,
你可以打去問下.

Esmond 媽, Jackielee
你地有無幫你小朋友報?

希望到時有多d溝通啦.

第一次比個仔自己出去,
真係幾緊張 .

原文章由 Honeymum 於 08-5-9 15:39 發表
Eling,

有無收到通知, 有開茶會時間喇
七月九日, 晚上7:00-8:00,
你可以打去問下.

Esmond 媽, Jackielee
你地有無幫你小朋友報?

希望到時有多d溝通啦.

第一次比個仔自己出去,
真係幾緊張 . ...

Honeymum
我剛打電話問,
真係有茶會 9/7 下午7:00
但在Tuen Mun,都很遠,
但都會到。 到時有機會見面。

我只是覺得我們家長希望的成果和小朋友的感受很多時都不同。我姐姐的大兒子去完返來跟我說的,和我姐姐的預期原來是兩回事。我相信我姐姐在事前沒有給予足夠的心理準備給他。或許我引述一下小朋友的說話。
他說他媽媽騙他去受苦。他沒試過被火燒傷,但他知道火燒會很痛;他不用去別的地方,都知道世上有很多人吃不飽穿不暖;媽媽沒試過這種生活,為什麼要他去試;他覺得自己做得很好,但同房的小朋友懶床,他便要陪罰跑圈,他的感覺是唔抵......他還問我會不會這樣對君君?
他回來後有數個月不信任媽媽,我姐姐因此事很心痛。
那時我亦只能夠對他說,姐姐不是要你受苦,只是希望你學會克苦﹑忍耐和團結。
那已經是5年前的事了。到現在君君夠年齡去了,他還悄悄的跟君君說千萬別去。
或許小朋友永遠都不明白我們的苦心。

原文章由 Honeymum 於 08-5-9 12:30 發表
君媽:
這是非一般旅行的目的.

回覆 #3 Honeymum 的文章

I called them up, reserved a space for my son, and they have faxed me the form which has to be completed and fax them back together with the bank's payin slip/receipt before Monday.
I'm not worried about my son as he's quite tough and independent.  I only worry about the reliability of the organization as the kid has to go out of HK.  I know nobody who has joined this tour with this company.  I just want to make sure the kid will be safe after handing over the kid to them.
EsmondMaMa = Esmond'sMom
‹ 上一主題|下一主題