用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 齊來發表下啟思幼稚園學費由$3300加到$3800意見! ...
go

齊來發表下啟思幼稚園學費由$3300加到$3800意見! [複製鏈接]

本人小孩9月將入讀啟思N1.報名時所列明學費$3300,同時本人曾直接詢問過有關職員學費、書簿費、雜費有關價錢及交            幾多期.但當時所得到的答覆都是$3300,從來沒有提及過學校將會向教統局申請加學費.本人和丈夫氣憤的是學校加學費【黑箱作業】無須通知所有入讀此校家長將會加學費,處事方法比任何私校更加商業化!一間學校要向政府申請加學費不會是一兩天、一兩個星期的事,但我作為家長就是在一兩天知道此通知,10/4收到文件通知有關訂校服及其他事宜,但始終都無提及到加學費,只是看到自動轉賬原本寫$3300比人畫一畫改$3800.本人都覺得奇怪,但諗住星期一都要去學校度校服先再問老師.但本人從未想過原來是加價.到12/4下午學校職員打電話比我問我收到信未,我話收到.之後佢就話自動轉賬款項個數要填$3800跟住就解釋學校已向政府申請加學.大多數都OK.當時跟本不能即時作出任何反應,就算有反應都不會出聲.而家根本都無得申請其他學校.$3800學費可以有好多好好嘅學校選擇.况且不是國際而係本地!我相信會有好多家長而家同我心情一樣氣憤,不是比不起錢,而係手法有問題!如果當時有通知或知會,$3800無問題自己可以選擇讀不讀,但而家已無其他選擇,我一定會打電話比教統局投訴佢地處事手法,希望大家比下意見.

[ 本文章最後由 gril914 於 08-4-14 00:05 編輯 ]
   0    0    0    0

We are in the same boat.  I do remember the school had mentioned that their school fee is under reviewed and will changed on the next year.  However, the fee is charged from $3300 to $3800 is a lot of increasment and unacceptable.   We also need to do the registration on next week and we have no time to change the school as well.

And we also do not like to school bus arrangement.  We have to pay $880 and seem to be covered a lot of area.  That's mean we have to pay $3800 +$880 = $4680 per month and my son need to travel a long way to school too.

原文章由 gril914 於 08-4-13 19:30 發表
本人小孩9月將入讀啟思N1.報名時所列明學費$3300,同時本人曾直接詢問過有關職員學費、書簿費、雜費有關價錢及交            幾多期.但當時所得到的答覆都是$3300,從來沒有提及過學校將會向教統局申請加學費.本人和丈 ...

加 15%

我都覺得很過份。我都記得我問過學費是HK$3,300。我覺得學校要我們交留位費時可通知家長加價,等家長可考慮交不交留位費,但又無。等我們現在一定要比佢加。因沒有交其他學校的留位費。一直我覺得啟思ok,但現在這個case,對佢失晒信心。

原文章由 Cheriechiu 於 08-4-14 00:07 發表
我都覺得很過份。我都記得我問過學費是HK$3,300。我覺得學校要我們交留位費時可通知家長加價,等家長可考慮交不交留位費,但又無。等我們現在一定要比佢加。因沒有交其他學校的留位費。一直我覺得啟思ok,但現在這個case,對 ...

根本啟思都不會理我地感受.就算加$1000你地都會讀,你地唔讀仲有大把Waiting List,點都殺咗你$660留位費,再者已經完全沒殺晒我地搵其他學校權利!【貪心、自私、】完全同開放日校監所發表【辦學理念】相反!我都不敢想像第日各家長比D小朋友入讀之後會點?何為【身教】?我真係好想問下孫明揚先生對呢一類辦學理念嘅睇法?各位將入讀啟思小朋友家長或已讀緊啟思小朋友家長,你們是否和我一樣,啱啱先知加學費一事?非常氣憤的家長上!!!

I feel disapointed to this school but it seems to be we cannot do anything right now.

原文章由 gril914 於 08-4-14 03:08 發表

根本啟思都不會理我地感受.就算加$1000你地都會讀,你地唔讀仲有大把Waiting List,點都殺咗你$660留位費,再者已經完全沒殺晒我地搵其他學校權利!【貪心、自私、】完全同開放日校監所發表【辦學理念】相反!我都不敢想 ...

完全同意啦.....無事前通知....
到而家呢個地步點都要照交架啦....

順帶一問, 你地會唔會訂埋佢果d教材呀??
(晶晶出版果d), 我想問下係咪唔訂到時上堂就無material俾小朋友用???

如果係既話, 咁就唔會話自由選購啦~~:;pppp:
15/04 : 2.69kg16/05 : 3.37kg19/06 : 4.14kg19/07 : 4.79kg27/08 : 5.40kg

我的朋友話可以唔訂呀!

我的鄰居個仔讀緊九龍塘果間,佢話可以唔訂,用舊書都得喎!

原文章由 song0x0 於 08-4-14 13:56 發表
完全同意啦.....無事前通知....
到而家呢個地步點都要照交架啦....

順帶一問, 你地會唔會訂埋佢果d教材呀??
(晶晶出版果d), 我想問下係咪唔訂到時上堂就無material俾小朋友用???

如果係既話, 咁就唔會話 ...

原文章由 wingwan 於 08-4-14 22:54 發表
我的鄰居個仔讀緊九龍塘果間,佢話可以唔訂,用舊書都得喎!

咁即係要有識人有舊書先得啦....
即係果六百幾蚊一定要俾既.............
15/04 : 2.69kg16/05 : 3.37kg19/06 : 4.14kg19/07 : 4.79kg27/08 : 5.40kg

原文章由 Y6baba 於 08-4-13 23:08 發表
加 15%

真係好乸利:;pppp: :;pppp:

各位將入讀啟思小朋友嘅家長,我今日已向教統局反應此事,最後得出結果是…………學費照原定價$3300,教統局不批$3800!原因啟思幼兒班開辦時間未足一年,而教統局所規定要足一年先可申請學費調整!原來每一間幼稚園每一年都可以申請加學費,即係話年年都有機會加價,只視附批唔批!啟思幼兒班12月將開辦夠一年,我諗好快都會再加!另外教統局都認為佢地今次做事都有問題,不可能末得教統局批准下叫D家長在自動轉賬申請表上填$3800!但點都好,教統局話學校已經承認處理呢件事失當!教統局話學校會在呢幾日會就此事個別電話通知家長致歉!我好希望啟思創辦人趙博士及相關校監及校長知道:我作為家長唔係因為你哋加$500而投訴,而係你哋所處事方法問題!相反如學校在開始收生時或家長交留位費時交代一下來年學費會有所調整!咁就唔會發生呢件事.就因呢件事我亦會相信有好多家長對貴校失信心!喺度好多謝各家長回應!!!

現在什麼東西也加
連學費也不放過

個人認為可以唔訂布袋書, 因為上堂唔會用, 只派發回家自己睇.

in year 2006 interview......... I ask them of the school fee they just tell is around $2800 per mth.....

Until Med Aug 2007 ( Yes 2 wks B4 School start) they tell us is $3,300.00 per mth..........

[ 本文章最後由 Cat108 於 08-4-15 14:09 編輯 ]

真的嗎? 有沒有家長收到啟思把學費改回$3,300的通知?
我還未去辦理入學手續, 請問有沒有家長已去交表,而學校
有沒有澄清學費問題?

原文章由 gril914 於 08-4-15 02:49 發表
各位將入讀啟思小朋友嘅家長,我今日已向教統局反應此事,最後得出結果是…………學費照原定價$3300,教統局不批$3800!原因啟思幼兒班開辦時間未足一年,而教統局所規定要足一年先可申請學費調整!原 ...

I went to the open day on last Sat & has good image to the school. Now, I need to think twice about Creative Edu

Did all the N1 school fee of 2009 also $3800??

原文章由 magicmeow 於 08-4-15 17:40 發表
I went to the open day on last Sat & has good image to the school. Now, I need to think twice about Creative Edu

[quote]原文章由 gril914 於 08-4-15 02:49 發表
各位將入讀啟思小朋友嘅家長,我今日已向教統局反應此事,最後得出結果是…………學費照原定價$3300,教統局不批$3800!原因啟思幼兒班開辦時間未足一年,而教統局所規定要足一年先可申請學費調整!原 ... [/quote

Hi
我都應為他們的手法不對, 如要加應預先知會家長.等我們有預算.
另外我想問點解佢地要我地填果份自動轉賬直接付款授權書),
要我們填的的金額數要比原本交學費/車費大些 ?
不可填正確過數金額嗎 ? 還是間間幼稚園都是這樣做 ?
有無人知點解 ?

Are you guys keep going to this school or will try to find another school?

Do you guys know any good N1 is still opening for application?

原文章由 Ahiru-no-pekkle 於 08-4-16 00:41 發表
[quote]原文章由 gril914 於 08-4-15 02:49 發表
各位將入讀啟思小朋友嘅家長,我今日已向教統局反應此事,最後得出結果是…………學費照 ...

我個女都係今年9月入N1.....而家轉校實在太遲.....只可以照讀 ..我想問你地會唔會買校服? 學校冇規定要著,不過d 老師話好多學生都會著。我有d 半信半疑,所以想問吓大家意見
‹ 上一主題|下一主題