用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖方濟各英文小學 VS 嘉諾撒聖心學校
go

聖方濟各英文小學 VS 嘉諾撒聖心學校 [複製鏈接]

DEAR ALL,

聖方濟各英文小學  VS 嘉諾撒聖心學校
想問你地覺得這 2 所學校的程度相近嗎?
如果係你地會點選擇呀, 比D意見啦

THANK YOU SO MUCH
   0    0    0    0

原文章由 pearjadema 於 08-3-3 12:28 發表
DEAR ALL,

Please advise if St Francis is in Kowloon or Wanchai and SH is Private or Subsidy One, then we can advise!!

原文章由 christineyan 於 08-3-3 12:37 發表

Please advise if St Francis is in Kowloon or Wanchai and SH is Private or Subsidy One, then we can advise!!

Hello Christiney,

St Francis is in Kowloon (深水土步)
SH , (堅道下午校)

THANKS

原文章由 pearjadema 於 08-3-3 13:16 發表

Hello Christiney,

St Francis is in Kowloon (深水土步)
SH , (堅道下午校)

THANKS

Sorry Pearlmama,

I have no idea for the St Francis in Kowloon only in wanchai.  But Probably the comments is good.  Academic Students are quite the same.

For SH, Good Discipline and they have full day school in P5 and P6.  Their teachers are good too.  I don't know about the School net of you.  SH is quite competitive for net 11.

God Bless!

原文章由 christineyan 於 08-3-3 15:12 發表

Sorry Pearlmama,

I have no idea for the St Francis in Kowloon only in wanchai.  But Probably the comments is good.  Academic Students are quite the same.

For SH, Good Discipline and they have full ...

Thanks a lot

原文章由 pearjadema 於 08-3-3 12:28 發表
DEAR ALL,

我會擇 SFA (聖方濟英文小學)
我大仔曾讀到小四轉校,因成績中下及
小兒資質有限所以才轉校,但一轉去津校,
全級不是頭五就頭十,明年派升中都大大放心,
所以基礎打得好,辛苦些都值得。
SFA傳統教法,有佢一套。GREAT....

原文章由 ELING 於 08-3-4 14:55 發表

我會擇 SFA (聖方濟英文小學)
我大仔曾讀到小四轉校,因成績中下及
小兒資質有限所以才轉校,但一轉去津校,
全級不是頭五就頭十,明年派升中都大大放心,
所以基礎打得好,辛苦些都值得。
SFA傳統教法,有佢一套。GREAT.... ...

想問下唔知係妳仔仔之前係sfa係咪會感到壓力大呢?我聽聞好似一班得第一名至第三名,但d分數相差好少就已經排後左好多既lu,唔知係咪事實呢

原文章由 SandyWu 於 08-3-4 16:34 發表

想問下唔知係妳仔仔之前係sfa係咪會感到壓力大呢?我聽聞好似一班得第一名至第三名,但d分數相差好少就已經排後左好多既lu,唔知係咪事實呢

Sandywu
其實唔係出面D人講得咁恐怖,
係就讀高人一級左右,只要父母肯付出多些時間及
用金錢(找人溫書),其實都OK,
成績表有show頭100名(全級約175-180),其它無show,
但會用鉛筆寫俾你知名次,
我仔中英科B,數學A-,常識B+,都考第120名,
名次唔緊要,最重要小朋友是否岩讀此校 (少林寺木人巷)

原文章由 ELING 於 08-3-4 17:40 發表

Sandywu
其實唔係出面D人講得咁恐怖,
係就讀高人一級左右,只要父母肯付出多些時間及
用金錢(找人溫書),其實都OK,
成績表有show頭100名(全級約175-180),其它無show,
但會用鉛筆寫俾你知名次,
我仔中英科B,數學A-,常識B+,都考第 ...

ELING,

多謝妳既回應,囡囡今年9月(90%)會入SFA,所以問多D資料參考LAW,其實你仔仔成績中上都考120,我真係有D擔心我個囡,因為我係一個WORKING MOM,所以而家俾佢讀左D英文COURSE,
WARM UP下先,真正既考驗我估9月先開始,我再想問下,D小朋友係學校既競爭大,咪唔容易交到朋友,會唔會有ED CASE呢:loveliness:

原文章由 SandyWu 於 08-3-4 17:54 發表

ELING,

多謝妳既回應,囡囡今年9月(90%)會入SFA,所以問多D資料參考LAW,其實你仔仔成績中上都考120,我真係有D擔心我個囡,因為我係一個WORKING MOM,所以而家俾佢讀左D英文COURSE,
WARM UP下先,真正既考驗我估9月先 ...

其實唔駛擔心,小朋友世界唔同大人看法,
我仔又肥又高又懶,成績又唔好,佢都有不少好同學,
到現在轉校佢地都有電話聯絡,有D同學仲成績很好添,
但女同學就無,因多數男仔同男仔,女仔同女仔玩,
大部份同學都比較聰明及醒目及性格較"崇"真,
可能同學背境有關,反之出面津校學生較覆雜,
要看緊D佢個行為及表現。你大可放心.....

原文章由 SandyWu 於 08-3-4 17:54 發表

ELING,

WARM UP下先,真正既考驗我估9月先 ...

some people say to me.  SFA is very good.  However, there are quite plently gifted children studing there. IQ score : 120 + - 140 .  That is why so competitive.   even the marks are good but the ranking of the grade are not good.
Ewong

我個仔都考到, 而家個心15/16, 唔知俾唔俾佢讀好, 我驚好深, 呀仔唔係gifted child, 驚佢讀得辛苦, 無晒自信心, 我又係working mom, 唔係太多時間理佢...... 好想放棄個學位..... 會唔會好噬?
14/5/2006: 3.30kg (birth)14/6/2006: 4.34kg (1 month)20/7/2006: 5.58kg (2 month)25/8/2006: 6.41kg (3 month)16/11/2006: 7.5kg (6 month)

原文章由 carriechan 於 08-3-5 10:43 發表
我個仔都考到, 而家個心15/16, 唔知俾唔俾佢讀好, 我驚好深, 呀仔唔係gifted child, 驚佢讀得辛苦, 無晒自信心, 我又係working mom, 唔係太多時間理佢...... 好想放棄個學位..... 會唔會好噬? ...

carriechan,

其實點解妳唔俾仔仔一個機會呢?我都係working mom黎既,但我覺得我同得阿囡考sfa,佢又考到,我就要同佢一齊努力,時間既野可以分配既,如果真係唔ok既,咪轉校啦,係sfa出黎實有其他津校同私校收架,我老公成日都話唔俾個囡試,個囡點發揮到自己呢?

我囡囡都有考到其他既dss同有直屬中學既私小,但係sfa可以打更好既基礎,所以我prefer搏一搏,唔好浪費到e個機會law

回覆 #1 SandyWu 的文章

其實我想問下, 晌SFA讀D小朋友到底會唔會唔開心, 我朋友個仔讀緊, 見佢無時間玩, 全部時間讀書, 晚晚做功課做到10點幾(連溫習), 個小朋友好似無晒creative thinking咁, 我驚我個仔都係咁...........
14/5/2006: 3.30kg (birth)14/6/2006: 4.34kg (1 month)20/7/2006: 5.58kg (2 month)25/8/2006: 6.41kg (3 month)16/11/2006: 7.5kg (6 month)
‹ 上一主題|下一主題