用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 YMCA OR 史丹福學游泳好
go

YMCA OR 史丹福學游泳好 [複製鏈接]

我想囝囝學游泳, 唔知YMCA OR 史丹福 邊一間好D, 請給點意見
   0    0    0    0

史x 福一向口碑唔好!!

不過,佢前個排又話請左 d 國家級教練,又搞泳隊。所以唔知佢有無改善??

但一樣野就係,有人話佢某 d 泳池,成年都唔換水!!

原文章由 tommythumb 於 08-2-20 13:18 發表

不過,佢前個排又話請左 d 國家級教練,又搞泳隊。所以唔知佢有無改善??

但一樣野就係,有人話佢某 d 泳池,成年都唔換水!! ...

妳是否小朋友在史x福學過游泳呀?
但我之前查詢, 佢地多數租用學校泳池, 應該唔會唔換水.

原文章由 tommythumb 於 08-2-20 13:18 發表

但一樣野就係,有人話佢某 d 泳池,成年都唔換水!! ...

係啊,我都有聽過啊~仲話史x福d  教練唔好架,會側d細路落水添架,好無良架. 而且d水仲好污糟架,講d老實話啊,請左國家級教練係佢話既姐,講得唔好聽咪就係大陸老坑一個,你話係國家級姐,無人知係唔係架

原文章由 jackybb695 於 08-2-20 15:32 發表

係啊,我都有聽過啊~仲話史x福d  教練唔好架,會側d細路落水添架,好無良架. 而且d水仲好污糟架,講d老實話啊,請左國家級教練係佢話既姐,講得唔好聽咪就係大陸老坑一個,你話係國家級姐,無人知係唔係架 ...

禁好似YMCA好D, 唔該晒, 我想我都係唔考慮史x福, 其實地點都唔係好就, 而YMCA有冇其她家長可分享吓.

原文章由 Junecoffee 於 08-2-20 15:39 發表

禁好似YMCA好D, 唔該晒, 我想我都係唔考慮史x福, 其實地點都唔係好就, 而YMCA有冇其她家長可分享吓.

YMCA都唔係度度有架啦,雖然係好平啊,但係都係自己玩的時間多d,你係想問邊區架,區區d教練都唔同的,有好有唔好啦

請問 Sheung Wan YMCA 好唔好 ???
pls kindly advice, txs a lot

As I'm also interested to send my kids to their age 3 classes !!!!!!!!!

原文章由 jackybb695 於 08-2-20 16:27 發表

YMCA都唔係度度有架啦,雖然係好平啊,但係都係自己玩的時間多d,你係想問邊區架,區區d教練都唔同的,有好有唔好啦

原文章由 Junecoffee 於 08-2-20 15:39 發表

我想知你囝囝幾大啊?我囝囝舊年係葵盛YMCA學游水,當時他未夠四歲,是幼兒班,最初都覺得佢地都好好,好快令到我囝唔怕水,還可以在水中閉氣3秒鐘,但後來發覺在佢地都有D唔好既地方,呢D只是我個人意見,我唔知會唔會間間 YMCA 唔同

佢地每兩月為一期,一期有8堂,但每期都唔同敎練,我個囝共學了4期,4期裏都唔敎練,你知啦……每位敎練敎法都唔同,而敎練又唔清楚小朋友的能力,我囝好似每期都重新學一次。還有我唔明佢地點解要在第6堂做評估,而第8又考試,實際得6堂係學游水。

另外,佢話15師生比例,但我發覺佢地係同一時間2敎練對6-7學生,即一個敎練敎一個學生時,另一個敎練要照顧其他學生,結果每一小朋友在一小時上堂時間內實質學約10分的時間,其餘時間在水裏玩玩具,我覺得敎水既進度很慢,有D浪費時間的感覺,結果,我現在幫我囝找了人位私人敎練,1對3的學游水。

原文章由 肥肥媽 於 08-2-20 16:33 發表

As I'm also interested to send my kids to their age 3 classes !!!!!!!!!

age 3既去玩下都無所謂,反正平平地都唔會話waste好多 $$既
要c你跟邊個教練啦~不過ymca d教練普遍我見過都好細個(1x-20)左右,(可能係我果區係掛),我覺得如果ymca同史x福比就緊係
ymca好d啦,不過或者有d更好選擇

原文章由 jackybb695 於 08-2-20 16:27 發表

T.S.T. YMCA

原文章由 caca919 於 08-2-20 16:35 發表

我想知你囝囝幾大啊?我囝囝舊年係葵盛YMCA學游水,當時他未夠四歲,是幼兒班,最初都覺得佢地都好好,好快令到我囝唔怕水,還可以在水中閉氣3秒鐘,但後來發覺在佢地都有D唔好既地方,呢D只是我個人意見,我唔知會唔會間間 YMCA 唔 ...

囝囝3-1/2

原文章由 caca919 於 08-2-20 16:35 發表

我想知你囝囝幾大啊?我囝囝舊年係葵盛YMCA學游水,當時他未夠四歲,是幼兒班,最初都覺得佢地都好好,好快令到我囝唔怕水,還可以在水中閉氣3秒鐘,但後來發覺在佢地都有D唔好既地方,呢D只是我個人意見,我唔知會唔會間間 YMCA 唔 ...

我覺得2間都唔好,ymca都係比你自己玩玩具咁不如自己帶落泳池 玩,史丹福就真係2bad 唔去得過

原文章由 肥肥媽 於 08-2-20 16:33 發表

3歲,就算搵私人教,佢都係進度好慢!!我認為5歲先學好 d ,未夠5歲,自己得閒同佢玩多 d 水仲好,等佢唔怕水,例如夠膽擺個頭落水,淨係呢樣有 d 小朋友可能學好多堂都未得。

仲有,最好係由天熱開始學,太凍要小朋友游水好容易會有反效果!!

原文章由 tommythumb 於 08-2-20 17:43 發表

3歲,就算搵私人教,佢都係進度好慢!!我認為5歲先學好 d ,未夠5歲,自己得閒同佢玩多 d 水仲好,等佢唔怕水,例如夠膽擺個頭落水,淨係呢樣有 d 小朋友可能學好多堂都未得。

仲有,最好係由天熱開始學,太凍要小朋友游水好容易會有反 ...

agreed, 大D學服從性會高D

其實我都覺得我囝可能太細個學,如佢5-6歲先係YMCA學,可能效果會好D

另外,佢話15師生比例,但我發覺佢地係同一時間2敎練對6-7學生,即一個敎練敎一個學生時,另一個敎練要照顧其他學生,結果每一小朋友在一小時上堂時間內實質學約10分的時間,其餘時間在水裏玩玩具,我覺得敎水既進度很慢,有D浪費時間的感覺,結果,我現在幫我囝找了人位私人敎練,1對3的學游水。

我認為佢咁做係安全問題!!如果一個人睇5個3-4歲小朋友,我覺得太危險,佢咁做無疑學習時間係少d,但會安全 d 。3-4歲,我個人認為最多係1對2。

我見過一對二個 d 教練,佢教緊一個小朋友時,另一個小朋友會攬住佢條頸。

原文章由 caca919 於 08-2-20 17:53 發表

agreed, 大D學服從性會高D

其實我都覺得我囝可能太細個學,如佢5-6歲先係YMCA學,可能效果會好D

除左服從性之外,佢既智力(明白教練講既野)同體能(做到教練要求既野)都好緊要。

兩間都係有名氣的泳會,好唔好要視乎家長的要求及撞啱個教練夾唔夾,好似睇醫生一樣。
泳會是有好多有名氣:上述兩間、海天、泳天、太平洋、南華會、愉園會都擁有港隊成員。
但有一間叫做"包教曉"千萬小心,貼錢買難受。
原文章由 Junecoffee 於 08-2-20 13:13 發表
我想囝囝學游泳, 唔知YMCA OR 史丹福 邊一間好D, 請給點意見

[ 本文章最後由 運動人 於 08-2-20 18:53 編輯 ]

原文章由 運動人 於 08-2-20 18:51 發表
兩間都係有名氣的泳會,好唔好要視乎家長的要求及撞啱個教練夾唔夾,好似睇醫生一樣。
泳會是有好多有名氣:上述兩間、海天、泳天、太平洋、南華會、愉園會都擁有港隊成員。
但有一間叫做"包教曉"千萬小心,貼錢買難受。
...

有港隊成員又如何?都一樣唔一定好既,咁不如搵私人果隻仲好啦,一定可以夾到.
為何"包教曉"會係貼錢買難受呢????唔通呢位先生你有學過??

回覆 #2 tommythumb 的文章

學校泳池咁都唔駛擔心唔換水, 史丹福可以信得過既

‹ 上一主題|下一主題