用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 瑪利諾修院(小學部)2008/9小一家長請入黎報到!!! ...
樓主: Sara-mama
go

瑪利諾修院(小學部)2008/9小一家長請入黎報到!!! [複製鏈接]

回覆 # 的文章

Hi huiyin,

Are you the one who switched from ESF also?
:-P

Hi YINGYINGMEOW and siobhanchiu,

Nice to me you here. 得我哋3個係P.1C咋。你哋囡囡習唔習慣呀?

我囡囡都係 1D 班。請多多指教!
我個女就無報讀Ballet, 因為佢唔喜歡Ballet。但佢就會報體操班。

原帖由 Shoshanna11 於 08-9-4 00:03 發表
我囡囡係 1D 班, 請問有無朋友仔係同班呀??

請問妳囡囡有無報讀 R. Lee Ballet School?我就真係心大心細,因為囡囡已經跟一位老師學左兩年,而呢位老師亦都教得好好,所以我唔想佢轉老師呀!Have you heard of any comments? ...

回覆 # 的文章

我只收到報讀Ballet班的通告,沒有任何體操班的通告。

樣樣文具要 label,很煩!

chloe ma
我想比個女參加Gymastic 多D, 所以無choice Ballet.

聽日要帶math BK & WB.
另外sara 話, 今日英文老師同數學老師黎左, 英文學寫字, 問我點解仲要學寫英文字woo....

原帖由 YCDad 於 08-9-4 17:23 發表
我只收到報讀Ballet班的通告,沒有任何體操班的通告。

樣樣文具要 label,很煩!

體操班的通告今日派左, 你睇下牛皮袋內有無.
我個女話呢個牛皮袋用來放通告ga.

chloe ma
chloe 睇左醫生, 好D嗎??
希望佢快D消曬腫拉.

原帖由 gst725 於 08-9-4 09:46 發表
Hi huiyin,

Are you the one who switched from ESF also?

係呀, 我女女叫 Chloe, 暫時都適應得ok, 好彩手冊用英文寫

原帖由 Sara-mama 於 08-9-4 23:28 發表
chloe ma
我想比個女參加Gymastic 多D, 所以無choice Ballet.

聽日要帶math BK & WB.
另外sara 話, 今日英文老師同數學老師黎左, 英文學寫字, 問我點解仲要學寫英文字woo.... ...

sarama

我個女報左 ballet, 佢唔太 like 玩 Gym, 佢以前係YMCA 玩過,之後話唔想玩

佢 d 腫好d啦, 佢特別野蚊,  一返學佢週圉腫, 不過今次集中隻眼同耳仔,好可憐, 我都好心痛

你個女報料好詳盡, 我個好少自動報料, sara好叻女

原帖由 huiyin 於 08-9-5 00:47 發表

係呀, 我女女叫 Chloe, 暫時都適應得ok, 好彩手冊用英文寫

希望我哋都無揀錯啦:D  遲D我哋會搬近學校,最近都有睇樓,不過無セ好野。

原帖由 gst725 於 08-9-5 11:46 發表

希望我哋都無揀錯啦:D  遲D我哋會搬近學校,最近都有睇樓,不過無セ好野。

gst 725

你女女而家搭 school bus? 搬近d 可以遲d 起身真係好,最好可以行返學就好啦

saramama

monday 係咪照手冊帶書? WP 係咩書?
你會唔會去家教會個旅行?

我囡囡係行返學架,眼見唔少學生家長接送,d私家車真係泊到逼住條街!我地唔會去親子旅行,因為d地方都玩過lu!

WP = Word Perfect

原帖由 huiyin 於 08-9-6 01:25 發表

gst 725

你女女而家搭 school bus? 搬近d 可以遲d 起身真係好,最好可以行返學就好啦

saramama

你會唔會去家教會個旅行? ...

gst 725

係呀,而家坐車返,希望可以好似 CX111 咁,行路返學啦。

請問星期一是否跟時間表帶書?

gst 725

saramama

你會唔會去家教會個旅行? ...

sorry 甘遲先復你, 我叫sara 跟手冊帶書, 帶左先拉, 如果帶多左, 最多比sara 鵝幾句, 好過無帶比老師話....
第一次學校旅行, 我會參加, 去認識下D同學仔同家長:loveliness:

chloe 好番就好law, 不過chloe 都好乖, 腫都甘都完全無喊, o力女!
另外sara 開始投訴我, 話我講大話, 想番返去SC .....

原帖由 KY 於 08-9-7 10:17 發表
請問星期一是否跟時間表帶書?

雖然手冊有寫要帶咪書, 不過我都叫個女開始跟時間表帶書先.

原帖由 CX111 於 08-9-6 07:49 發表
我囡囡係行返學架,眼見唔少學生家長接送,d私家車真係泊到逼住條街!我地唔會去親子旅行,因為d地方都玩過lu!

WP = Word Perfect

都係ga, D 地方都去過lu, 不過到時如果大部份同學仔都有去, 呀女無去, 佢可能會唔開心, 所以我最後都決定報名.

我個女都是讀1C班的,多多指教

我個女是很惹蚊的,太太參加家長會那一天已經被蚊叮到紅紅腫腫。可是,囡囡自開學至今,竟然沒有餵過一次蚊!

難道有其他同學仔比她更惹蚊?

原帖由 YCDad 於 08-9-8 16:27 發表

我個女是很惹蚊的,太太參加家長會那一天已經被蚊叮到紅紅腫腫。可是,囡囡自開學至今,竟然沒有餵過一次蚊!

難道有其他同學仔比她更惹蚊? ...

YCDAD,

Nice to meet you here. My daughter is P.1C too. 多多指教。 :loveliness:

我識d讀緊既高年級家長話我知校園好多蚊,但幸好亞囡冇被蚊叮過,我亦冇查膏!

亞囡話今日真正有小息,好開心,但好快就打鐘呢!
我睇亞囡本手冊睇得好辛苦,逼埋一堆,有時靠估!

原帖由 YCDad 於 08-9-8 16:27 發表

難道有其他同學仔比她更惹蚊? ...
‹ 上一主題|下一主題