用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 紹邦幼兒學校
樓主: kyliejet
go

紹邦幼兒學校 [複製鏈接]

原文章由 允祈爸爸 於 08-8-7 15:07 發表
我女兒升初班

(唔知算唔算K2?  )

不過, 我亦諗我冇揀錯學校

eee... 我唔知喎.. 我囝囝係讀幼兒班, long hair 既 ms chan 做班主任, 黃色門班房....

學校除咗行政爭 d 外, 其餘都 ok 架...

係呢, 請問你小朋友而家幾 $ 學費, 因為我到而家都搞唔清我小朋友幾 $ 學費, 膳食又係幾多 ?

原文章由 靜-candy 於 08-8-7 00:57 發表

我去睇咗你的日記了,你真是位好爸爸!我小女今年也系紹邦讀書了!但系我好擔心!因為我系上海嫁來香港的,我今日見到夫妻情感有文章控訴大陸人,很歧視大陸人。會不會真有那么多香港人那么討厭大陸來的,會不會影響囡囡以后的成 ...

其實又唔駛太介懷既.. 香港人點解會歧視所謂新移民, 因為係太多負面野囉.... 好似呃綜援, 冇文化, 蠻不講理等等啫...
所以你都唔駛太介意, 我都識好多國內朋友好好架 ...
我今日响學校見到個講廣東話唔正 ( 唔好意思, 咁形容你 ) 既媽咪送囡囡返學 , 唔知係咪你呢 ... 加油啦....

我早前問過 學校校車, 佢吔冇去葵涌區等等, 所以日日要自己接送, 好似今日 raining 咁, 真係幾攞命, 我之前揾過一間, 佢話有 3-4 個小朋友都可以開線, 但而家就咁睇, 所謂葵涌順路 d , 都係得 2 個 family 既小朋友, 你吔仲有冇其它校車可以介紹下...
允祈爸爸, 你揾唔揾到 其它校車公司呀

原文章由 cubixluk 於 08-8-8 23:39 發表

其實又唔駛太介懷既.. 香港人點解會歧視所謂新移民, 因為係太多負面野囉.... 好似呃綜援, 冇文化, 蠻不講理等等啫...
所以你都唔駛太介意, 我都識好多國內朋友好好架 ...
我今日响學校見到個講廣東話唔正 ( 唔好 ...

唔知系唔系我哦,好似我的廣東話都算可以啦!你的仔系唔系今年讀K1啊?我囡囡今年n1,唔知她到時會不會適應到咯?希望d小朋友能適應學校生活!

my little will join the mon,wed,fri am playgroup with ms yip start from tomorrow morning, excited!!

after reading all your sharings, i think i should submit the N1 form immediately lar!!

hope my little can join your big family next May lar! (his birthday is on april)

any other playgroup mami/daddy?

我現時放盤成個月都未賣出, 所以未搬.
校車公司我手上未有資料, 要幫你問問其他resource.

咦? 你仔仔現時是讀幼兒班, 還是升幼兒班呢?
會同我女允祈同班嗎?
她的班主任是Miss Chan & Miss Wong啊.

原文章由 cubixluk 於 08-8-8 23:49 發表
我早前問過 學校校車, 佢吔冇去葵涌區等等, 所以日日要自己接送, 好似今日 raining 咁, 真係幾攞命, 我之前揾過一間, 佢話有 3-4 個小朋友都可以開線, 但而家就咁睇, 所謂葵涌順路 d , 都係得 2 個 family 既小朋友, ...

隔離[夫婦感情]討論區果班太太出言發洩啫. 唔使睇左咁上心.
我情願花多d時间比個女囉. 係紹邦讀, 家長要跟功課架, 有時我烏龍漏check架. 討論區如果有火药味我睇左就算.

原文章由 靜-candy 於 08-8-7 17:27 發表

thanks a lot!很開心你太太是上海人,很開心你很忙也能安慰素不相識的人!其實香港和其他地方都一樣,都有熱心的好心腸的人,或是冷漠的勢利的人。我想只要我做好自己,努力向上,我就不會被世界拋棄!可能在香港會有小小自卑,是以 ...

I know Miss Yip is always smile and joy teacher, bring
happy to BB.  So maybe it is good for you all.

原文章由 carey_mum 於 08-8-11 00:57 發表
my little will join the mon,wed,fri am playgroup with ms yip start from tomorrow morning, excited!!

after reading all your sharings, i think i should submit the N1 form immediately lar!!

hope my lit ...

原文章由 靜-candy 於 08-8-9 11:32 發表

唔知系唔系我哦,好似我的廣東話都算可以啦!你的仔系唔系今年讀K1啊?我囡囡今年n1,唔知她到時會不會適應到咯?希望d小朋友能適應學校生活!

我頭先等放學時, 坐隔離既太太同另一 mame 傾計, 聽到話國內嚟 ............ 等, 唔知又係咪你呢 .. 哈哈 ...

原文章由 允祈爸爸 於 08-8-11 16:42 發表
我現時放盤成個月都未賣出, 所以未搬.
校車公司我手上未有資料, 要幫你問問其他resource.

咦? 你仔仔現時是讀幼兒班, 還是升幼兒班呢?
會同我女允祈同班嗎?
她的班主任是Miss Chan & Miss Wong啊.

...

我仔仔係現時讀幼兒班 , miss chan & 另一位唔知姓乜, 但 2 位都係長頭髲架 ?

閉!我冇留意老師係長頭髲定短頭髲添.
要睇睇学校团體相後,話你知

原文章由 cubixluk 於 08-8-12 15:58 發表

我仔仔係現時讀幼兒班 , miss chan & 另一位唔知姓乜, 但 2 位都係長頭髲架 ?

hi,我系靜-candy.原先的用戶名唔知點解入唔到親子王國了,所以重新申請了呢個名!

囡囡返學已經成個月了,好似都適應咗了,就系比較容易感冒,以前都唔乜病的,但現在就多d病了,可能都系一個適應過程!囡囡成日話好鍾意李老師的,因為她成日笑的.好開心囡囡鍾意學校老師.學校的老師也都好有耐心同責任心,因為星期四囡囡有d扭解,老師就髮現她有小小發燒,可能平時我都無咁註意的.所以都好開心揀咗紹邦學校,囡囡返學我都好放心.我個人認為返n1一定要揀好學校的,因為系bb人生中的第一步,第一次接觸老師,同學仔,讀書,紀律等以前根本無接觸過的嘢,如果bb鍾意學校,鍾意老師,鍾意返學,可能以后都會對學習多d感興趣,最起碼唔會反感咯!

i found some messages lost!!

i want to ask a question arh!  my sons started the playgroup with Ms Yip since August, i applied the N1 class for my son, he's now 1 y 5 m.  the school relied that we are in the waiting list only!  do u think my son have a chance to study here??

小囡都係讀緊n1, 我同樣覺得佢返學返得好開心, 我就係喜歡學校的環境.

想問下現在讀緊k1-k3 的家長, 什麼原因你會留係紹邦繼續讀? 唔轉去其他幼稚園?

原帖由 candyqin 於 08-9-6 00:36 發表
囡囡返學已經成個月了,好似都適應咗了,就系比較容易感冒,以前都唔乜病的,但現在就多d病了,可能都系一個適應過程!囡囡成日話好鍾意李老師的,因為她成日笑的.好開心囡囡鍾意學校老師.學校的老師也都好有耐心同責任心, ...

係咪大家都太忙, 未有時間回答問題 ?

小囡都係讀緊n1, 我同樣覺得佢返學返得好開心, 我就係喜歡學校的環境.

想問下現在讀緊k1-k3 的家長, 什麼原因你會留係紹邦繼續讀? 唔轉去其他幼稚園?

... [/quote]

我個女將會09年9月入學, 不過我都擔心校車, 問學校, 佢講有, 不過真係唔保證.
原帖由 gabrielmw 於 09-2-2 16:30 發表

...

原帖由 gabrielmw 於 09-2-2 16:30 發表

...

小兒今年幼兒班, 我覺得間 school 既老師好有 heart, 好有耐性, 小兒麻煩多多, 搞到我好大壓力, 但老師都有計搞到佢 ok, 仲有, 我試過壓力太大, 同老師傾計時忍唔住喊, 老師都安慰 & 鼓勵我, 我真係好感激佢吔.
呢個係我自己個人經歷, overall, 老師既愛心, 忍耐 & 佢既課程銜接 p1 都冇問題, 所以我從來都冇諗住要轉校

原帖由 tpmak 於 09-4-23 13:46 發表
我個女將會09年9月入學, 不過我都擔心校車, 問學校, 佢講有, 不過真係唔保證.  ...
[/quote]

請問你住邊區架...  
媬鉧車一環係間 school 最美中不足既地方, 我住葵涌, 我仔同另外 2 個住青衣既小朋友坐崇真既媬姆車架
‹ 上一主題|下一主題