用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無人收到申請幼兒院學費減免的結果? ...
go

有無人收到申請幼兒院學費減免的結果? [複製鏈接]

有無人收到申請幼兒院學費減免的結果?

9月遞表, 11月尾都未收到結果既?

我上年申請育嬰院學費減免, 9月遞表, 11月中已有結果啦!
   0    0    0    0

醒目開學勳章

回覆 #1 jacquesau 的文章

我都未有消息,我仲耐過妳呀,八月中填表到而家都未知結果 我個仔是返n1班伸請學費減免,唔知係唔要耐d既呢?

原文章由 yinyin.mami 於 07-11-27 14:00 硐表
我都未有消息,我仲耐過妳呀,八月中填表到而家都未知結果 我個仔是返n1班伸請學費減免,唔知係唔要耐d既呢?

Only K1 or above can apply for this.

我個女都係n1 喎!

請問是否所有幼兒園都可以申請?

其實咩資格先可以申請

幼兒服務 - 育嬰院等一覽表
http://www.swd.gov.hk/tc/index/s ... serv/id_childcares/
社署名單的育嬰院都係非牟利的機構, 你可以申請學費減免 (幼稚園及幼兒中心學費減免計劃)
『調整後家庭收入』機制所採用的算式如下:
『調整後家庭收入』= 家庭全年總收/ 家庭成員人數+ (1)*
*如屬二至三人的單親家庭,公式中除數的(1)將會增加至(2)。
調整後家庭收入介乎(港元)        減免幅度
0 至 19,564        全免 (100%)
19,565 至 28,441        3/4 免 (75%)
28,442 至 52,250        半免 (50%)
52,250 以上        不獲減免

jacquesau

言下之意, 是否只有非牟利的機構的幼兒園就讀才可申請

原文章由 jacquesau 於 07-11-28 12:49 發表
幼兒服務 - 育嬰院等一覽表
http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_family/sub_listofserv/id_childcares/
社署名單的育嬰院都係非牟利的機構, 你可以申請學費減免 (幼稚園及幼兒中心學費減免計劃)
『調 ...

Thanks.  I've just realized there have limitation on household income.  That means for a family of 4, household income should be less than $6-7K for 100% subsidize. For family earning more than 22K per month is not eligible!!!!

[ 本文章最後由 Ching_Mammy 於 07-11-29 14:03 編輯 ]

好似係under 社署個list先有得申請, 而且要父母都有工作先可以申請到全日既學費減免, 如果唔係只可申請半日制的學費減免!

原文章由 cfunallc 於 07-12-4 04:11 發表
請問迦南同啟思有無得申請減免?

父+母有工作+ 1BB 每月總收入不過7,000.00 -->申請到全免既學費減免??
父+母有工作+ 1BB 每月總收入超過17,000.00 -->免全不能申請到免既學費減免??

原文章由 jacquesau 於 07-12-5 16:37 發表
好似係under 社署個list先有得申請, 而且要父母都有工作先可以申請到全日既學費減免, 如果唔係只可申請半日制的學費減免!

原文章由 jacquesau 於 07-11-27 11:17 發表
有無人收到申請幼兒院學費減免的結果?

9月遞表, 11月尾都未收到結果既?

我上年申請育嬰院學費減免, 9月遞表, 11月中已有結果啦!

你打電話問下好D.
我同你差不多時間遞表,11月中打去check 原來有文件未齊.但佢地完全無人通知我未齊野..好彩有問如果唔係都唔知又等幾耐.

我12月頭已收到結果啦....咁你而家收到結果未呀

原文章由 Eunice媽媽 於 07-12-15 11:10 發表

你打電話問下好D.
我同你差不多時間遞表,11月中打去check 原來有文件未齊.但佢地完全無人通知我未齊野..好彩有問如果唔係都唔知又等幾耐.

if 與99同住, 99無做嘢, 咁你們就係1家4口啦....

你可以自己計下條數....

原文章由 cfunallc 於 07-12-14 10:18 發表
thank you 兩位  

但想問一句, 只有我老公做o野, 除我o地1大家3口外, 仲要供養99, 咁可唔可以伸請?

我9月尾交表, 前幾日校長比左個電話我打去問主任, 主任話批左, 12月尾會寄信, 1月頭就收到結果!! 唔知係咪真呢!!:tongue:

醒目開學勳章

咁如果我同老公有做野,但老公冇入息證明申唔申請得

‹ 上一主題|下一主題