用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人報羅富國校友小學?
樓主: 嘉倩-YUKI
go

有冇人報羅富國校友小學? [複製鏈接]

Dear Yuhinba,
Many thanks for your suggestion/support.
Cheer
Yuki

原文章由 Yuhinba 於 07-11-28 23:34 發表
Dear Yuki,

保良局陸慶濤 is the best school in TKO. Also, they have English band 1 secondary school as back up, it should be very good for you. You no need to consider NCE la, even both of them are th ...
學懂愛才會快樂

hi berthalai,

我不知40網在那裡 ===  即深水埗, 長沙灣, 荔枝角 etc.

好像觀塘就有一間直資走了20個老師, === 你說的應該是油塘的臻美黃XX小學, 他有幼稚園的, 就在小學的對面.  當年我大女考入了臻美幼稚園,  原本是想將阿女放在婆婆家 (我媽住在油塘村) , 但老公唔多願意, 所以但最後無讀.

我有比阿女考 TSL and SM 但兩間都 failed.  

TSL 我好心儀 (location, school fee + PLK 全合晒我 requirement, 我大女讀緊 PLK 的幼稚園, 所以我幾想佢讀 PLK primary school)  , 但無法啦, 連 2nd IN 都無, 所以我都無打算再去叩門了.

SM 我都鍾意, but 學費比 TSL 貴差不多double. 當初想去阿女見下啦, 收左先算. hehhe, 都唔知好彩定唔好彩, 學校唔收.  但如果能力可以, 我都會 pick SM.

我重有個細女, 所以我要將資源平均分配, to be fair 我
兩個女.  

系呀, 最近唔見雅雅 mummy 在BK 的回應, 因為我問了兩個問題都唔未見佢有复 tim.

Yuki,

我系你都會 pick 保良局陸慶濤, 可上羅氏中學, 第日煩
少次啦, 你住TKO, 真系不需要作他選.

我上網睇過 陸慶濤 and 羅氏中學, sound quite good !  最衰離我家遠 (我老公實反對比阿女去到甘遠讀, 佢怕個女辛苦) , 所以我唔使考慮 la

but 我都登你開心選都好學校 !:

rubymo928

回復Rubymo 928

Dear Rubymo,
Many thanks for your support,其實我住油塘,TKO來回車程都幾遠,因我仲有個細囡,所以我感覺個工人都好吃力,係呢,請問你住便區呀?
原文章由 rubymo928 於 07-11-29 11:19 發表
Yuki,

我系你都會 pick 保良局陸慶濤, 可上羅氏中學, 第日煩
少次啦, 你住TKO, 真系不需要作他選.

我上網睇過 陸慶濤 and 羅氏中學, sound quite good !  最衰離我家遠 (我老公實反對比阿女去到甘遠讀, 佢怕個女辛 ...
學懂愛才會快樂

我的想法和你一樣,要平均分配資源給兩個囡囡
cheers

原文章由 rubymo928 於 07-11-29 11:12 發表
hi berthalai,

我不知40網在那裡 ===  即深水埗, 長沙灣, 荔枝角 etc.

好像觀塘就有一間直資走了20個老師, === 你說的應該是油塘的臻美黃XX小學, 他有幼稚園的, 就在小學的對面.  當年我大女考入了臻美幼稚園,   ...
學懂愛才會快樂

iwff,

阿女現時的幼稚園校長在選校前開的家長會上都叫家長們唔好太擔心, 因為 40 區都幾好多學校.... 不過你知啦, 始終都覺得系一個重要 decision for 小朋友, 加上我重有個細女, 家長讀邊間都影響第日細妹讀邊間.   

40區都係一個好校網,你是否冇報到40區的直資同私校呀? ---  有的, TSL and SM 但兩間都 failed .

去到土瓜灣返學又好似遠了小小 ----- 我都覺得, 加上我老公唔系好贊成小朋友要去較遠返學, 因為好似而家阿女讀緊的 PLK 屬下幼稚園 (其實只系 5 - 7 mins 車程, 但工人要在家照顧妹妹, 我地唔想個工人帶住妹妹接送家姐仔), 有 d 課外活動我地 and 阿女都想參加, 但參加左就要自己安排接送, 我地只好無奈地唔參加.

so 我老公 remind 我選校要近住所, 因為阿女可以參加課餘活動.
我仍未決定是否考 N.C.E.  , 我個心想等埋大抽獎結果先, 但我怕到時先去考, 人地收晒生....   好頭痛 !

rubymo928

Hi YUKI ,

唔好意思,誤會你住 TKO tim.  我都 weekend 成日去 Yau Tong and TKO 的.  我媽住油塘, 我家姐住 TKO. :

Many thanks for your support -- 唔使客氣, 明白大家做家長的心情啦

其實我住油塘,TKO來回車程都幾遠,因我仲有個細囡,所以我請問你住便區呀? ---  我住荔枝角.  其實 Yau Tong 去 TKO 系經條隧道 only.  都唔算好遠 ah !  你自己接送(坐 MTR 都系兩三個站) or 坐校車 ? 你有無 check 過坐校車幾多個 stops , 要幾耐 ?

相比起其他小朋友返學路程, Yau Tong - TKO 應該是可接受.

我識得有個住青衣去九龍城返學, 每朝 6 點幾就要出門返學, 不過個家長話佢小朋友無問題, 好習慣. 我自己覺得甘細個人仔, 遇上天氣凍, 真系好陰功 lor.

rubymo928

原文章由 嘉倩-YUKI 於 07-11-29 11:46 發表
我的想法和你一樣,要平均分配資源給兩個囡囡
cheers

你細女幾大呀 ?
我大女 now 5 yrs. 細女 22 months,  我正在安排細女返 playgroup , 等佢可以同其他小朋友玩下.

rubymo928

rubymo928,

我是住tko,但我仔仔考了區外係柴灣的港大同學會直資小學,都係較遠的,反而區內有3間直資都考到,而我老公覺得仔仔是適合讀港同,早起身返學可以習慣冇問題的,他覺得區外有合適的小學都可以返,不想被區域限制。但我得一個仔,你仲有個細女就另計了。

你是否自行派位唔得呀?咁大抽獎你會選那一間?40區的學校是不錯的(起碼好過tko),有一間好的津校,細女將來都不用煩。其實若你老公不想太遠返學,就不要考羅富國了,免得將來有掙吵。若大抽獎唔得可再扣門,我估點都有機會的。如果你真係想讀羅富國我相信出年六月都仲有位的,因為係新校競爭較細。

iwff

原文章由 rubymo928 於 07-11-29 11:47 發表
iwff,

阿女現時的幼稚園校長在選校前開的家長會上都叫家長們唔好太擔心, 因為 40 區都幾好多學校.... 不過你知啦, 始終都覺得系一個重要 decision for 小朋友, 加上我重有個細女, 家長讀邊間都影響第日細妹讀邊間.: ...

原文章由 rubymo928 於 07-11-29 11:47 發表
iwff,

阿女現時的幼稚園校長在選校前開的家長會上都叫家長們唔好太擔心, 因為 40 區都幾好多學校.... 不過你知啦, 始終都覺得系一個重要 decision for 小朋友, 加上我重有個細女, 家長讀邊間都影響第日細妹讀邊間.: ...

Hi rubymo,
你和我都好相似呀! 又係擔心第時細妹怎樣,  因我要遷出土瓜灣那邊的語, 我個奶奶就無法每日都來我家幫手(他住在葵興), 所以到時我會自己送返學, 至卡放學就不知怎樣了, 到時先算.  這樣可能會比你好小小, 其實當初選N.C.E 原因是它在九龍城中學校網, 到時中學多些選擇(比較葵青區),  唔知你知唔知N.C.E 今年之收生程況如何呢?? 另外, 我今日CALL 了學校問以下情況都希望給你一些資料(是吳副校長直接覆我的).

- 學校之SYLLABUS 大至上是跟教育處的, 學校可以自己加OR減少一些課本 和將之剪裁 .
- 小朋友到了小四-六會轉去東莞同鄉會那邊, 而那邊有是否一樣會再翻身, 加電子白板,  他們覆我學校會漸漸改善. Bl

Rubymo
我大女 now 5 yrs.(現讀緊PLK) 細女 28 months(現讀迦南N1)你現在已Prepare細女讀n1未呀?

[其實 Yau Tong 去 TKO 系經條隧道 only.  都唔算好遠 ah !  你自己接送(坐 MTR 都系兩三個站) or 坐校車 ? 你有無 check 過坐校車幾多個 stops , 要幾耐 ?]----
wah,聽聞坐校車要1小時,若自己接送都要45分鍾,你話頭唔頭痛呀??不過,好彩有位朋友佢嘅囝囝現在係LHT讀P1,出年佢會帮我接送哦 .
原文章由 rubymo928 於 07-11-29 12:09 發表

你細女幾大呀 ?
我大女 now 5 yrs. 細女 22 months,  我正在安排細女返 playgroup , 等佢可以同其他小朋友玩下.

rubymo928
學懂愛才會快樂

回覆 #31 rubymo928 的文章

各位, 好多謝你地提起我, 因怕講得太多會 HARD SELL, 會有人以係我係學校員工, 再上我係食午反時間上來的, 所以很趕 ~

Hi rubymo928
1) 請問學校的課餘活動是否有校車的安排呢 ?  因我女女現時因課餘活動要自行安排接送, 所以無奈地沒辦法參加學校的活勳.
~ 我問過啦, 係要自已安排接送的

2) 學費確實不貴, 但每月 1,000 元是否會令教學質數有影響 ?
~ 應該唔會影響教學質素, 保良局直資小學好似好多都係一仟幾佰呢 ~

Hi berthalai,

羅富國升中派位情況不了解呢 ~  而我本人意願係希望呀囡他日考入保良局顏寶玲書院 ~

雅雅,
咁,請問你囡囡讀咗NCE後D英文是否勁咗好多?(當然係和津校的小朋友來對比啦)
學懂愛才會快樂

原文章由 嘉倩-YUKI 於 07-11-29 14:06 發表
雅雅,
咁,請問你囡囡讀咗NCE後D英文是否勁咗好多?(當然係和津校的小朋友來對比啦)

Hi 雅雅媽媽,

好開你又回來呀!! 我唔會覺得你hard sell,  我地只想聽真說話已而, 我都想知你女女d英文和普通話過了2 個月以來是否進步了好多??  另外 保良局顏保齡中學又是否band 1 英中,  不過始終他們不是一條龍, 到時都是要看小朋友成績, 怕不怕? 而你不知有無比較過N.C.E 的課程和其他官津校有無分別呀(因之前古校長說會比官津校深半年) ? 因為你現在小朋友正在就讀, 你的意見會好珍貴!!!

hi YUKI ,

哈 ! 你大女讀系讀 PLK k.3, 系咪因為甘所以你想女女讀番PLK 呢 ?   我自己就唔多唔小因為這個原因 lor.

我附近無 nursery. 最近要去美孚先有. 加上 nursery 要返全日的, right ? 老公唔多願意返全日, 所以大女學校舊年有全日班, 個 c6 都唔比轉全日班:cry: .  

而家在 BK 上同附近屋苑媽咪組緊 playgroup 到屋苑 club house 教.  無法啦, 今年 K1 未夠歲數收.   哈, 我大女系同齡中的細女 (因為Dec 出世), 而我細女系同齡中的大女.  真攪野.

不過坐校車兜來兜去, 要成個鐘都唔出奇.  but 自己坐 MTR 都要 45 mins, sure ?  LHT 應該邊個 MTR 站 ?

rubymo928

雅雅 mummy,

傻啦, 唔覺得你 hard sell wor. 相反好多謝你比的意見.

我見 TSL 收生比 N.C.E 多, 今天學費都要$1,480/ month, 所以先問下教學質數會唔會差左.  當然 TSL 甘出名加上辦左甘多年直資, N.C.E 今年先轉, 我都知無得比較.  不過當然希望, N.C.E 比小 d school fee, 但同TSL 有差唔多水準啦 (請體諒我比較過份的要求, hehheeee)

hm...... 如果學校的課餘活動要自己安排接送, 對我系一個 concern.   點算好

hi Berthalai ,

Thank you for sharing the information after u tatalked with school.

我而家 concern 系如果阿女真系考N.C.E. 課外活動就好難比佢參加, 我女女比較 active, 所以我唔想 pick 學校只系返學而無得比佢參加課外活動.  而家阿女都成日有提佢同學仔放學後參加物, 參加物.  :cry:

我要同老公再 discuss 下先.  

rubymo928

iwff ,  多謝你的分享.

都幾遠路程, 不過行東隧應該快 d, but 都要睇校車幾多個站.

Me, still thinking.... headache !

rubymo928

hi berthalai ,

唔知你知唔知N.C.E 今年之收生程況如何呢??  --- 唔知道, 我都好想知, 因為個心 15/16 好唔好等埋大抽獎結果先.  但 N.C.E. 只收兩班, 怕到時你想考, 人地都無位收你.  頭都大晒 !

rubymo928

原文章由 rubymo928 於 07-11-29 16:55 發表
雅雅 mummy,

傻啦, 唔覺得你 hard sell wor. 相反好多謝你比的意見.

我見 TSL 收生比 N.C.E 多, 今天學費都要$1,480/ month, 所以先問下教學質數會唔會差左.  當然 TSL 甘出名加上辦左甘多年直資, N.C.E 今年先 ...

雅雅媽媽,
我都好想知大家都係保良局直資, 是否大部份之課程都很相似, 唔知你知唔知?? 因為這些是無得問學校的,  請盡快覆我你的資料呀!! 因12月4日就要註冊了. BL
‹ 上一主題|下一主題