用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人報羅富國校友小學?
樓主: 嘉倩-YUKI
go

有冇人報羅富國校友小學? [複製鏈接]

雅雅 mummy,

放心我不是問有關什麼投訴等事情.
我把問題精簡吧 :

1) 請問學校的課餘活動是否有校車的安排呢 ?  因我女女現時因課餘活動要自行安排接送, 所以無奈地沒辦法參加學校的活勳.

2) 學費確實不貴, 但每月 1,000 元是否會令教學質數有影響 ?

Thanks !

rubymo928

我都好想知呀

原文章由 rubymo928 於 07-11-27 17:30 硐表
雅雅 mummy,

放心我不是問有關什麼投訴等事情.
我把問題精簡吧 :

1) 請問學校的課餘活動是否有校車的安排呢 ?  因我女女現時因課餘活動要自行安排接送, 所以無奈地沒辦法參加學校的活勳.

2) 學費確實不貴, 但 ...
學懂愛才會快樂

回覆 #3 嘉倩-YUKI 的文章

I am grudated from this school many many years before (80's). It is a good school at that moment. I go to CSK(LS) Colleage & my bros to Tang King Po. Many classmates enter good school too like Wa Ying, Heep Yun, Pui Ching & Yu Chun Keung & YMCA Yau Jo Wing etc. Of course, some guys go to not so good school. But generally speaking, it is a good school for me.

(1) For Po Leung Kuk school, they will use the school fee to classify its grading, so, both schools should be in the same level if their school fee are similar .  

(2) To be honest, if you consider the net 34, the secondary school is K3 net, so it will have better secondary school for you to choose. TKO is not so good in the consideration of the top secondary school, Homantin schools better .

(3) It depends on where you live, the time of travelling is very important for you to consider if you want your child sleep more or spent more time on traffic .

Wish you all the best! Don't stress too much,parents!

原文章由 Yuhinba 於 07-11-27 19:55 硐表
I am grudated from this school many many years before (80's). It is a good school at that moment. I go to CSK(LS) Colleage & my bros to Tang King Po. Many classmates enter good school too like Wa Ying ...

Hi Yuhinba,

其實我心裡已有答案, 只是希望多一些人去支持, 當場我也希望仔仔可以考到一些比較出名的小學, 但競爭太大 (除非小r真的成績好好),  超過十人才收一個. 只是我覺得校舍細和環境舊, 其實小朋友無得比較就不會知道, 只是家長本身的問題. 十分感謝你的回覆. 試問那個父母不希望自己的兒女好呀!

現在我也打給羅富國問下剛畢業之學生之派位程況, 知道後我和太家分享下呀??

回覆 #1 berthalai 的文章

Hi berthalai,

Don't worry too much.
If any school accept your application, just register & take the offer first & wait even the 2nd round lucky draw or try to knock the door to your prefered primary school. You can do them all together until you find a better school.

I believe you will get a good school in lucky draw finally. Don't nervious. Now, you just play safe to get the offer, then, you still have time to select.

原文章由 Yuhinba 於 07-11-27 22:33 硐表
Hi berthalai,

Don't worry too much.
If any school accept your application, just register & take the offer first & wait even the 2nd round lucky draw or try to knock the door to your prefered primary  ...

Yuhinba,

多謝你的支持,  但係我一register 後, 就無機心去2nd round 大抽獎了 (只有私校才可以, 直資就不可以), 所以我才上來問問大家意見而已.

Dear Yuhinba,
Many thanks your suggestion.i see.but ....
羅富國冇一條龍,冇中學back up會好煩,到時又要鬥過,若到時派到一般中學,會好慘,因中學好影響一生,雖然係6年後嘅事,但都要去預備安排
另外一提就係,NCE有好多巴[直]人士入讀...其實比我Feel會好雜,請問Yuhinba有何見解呢?Many thanks

原文章由 Yuhinba 於 07-11-27 19:55 硐表
I am grudated from this school many many years before (80's). It is a good school at that moment. I go to CSK(LS) Colleage & my bros to Tang King Po. Many classmates enter good school too like Wa Ying ...
學懂愛才會快樂

嘉倩-YUKI,

其實我覺得你心中都有答案的了, 我住TKO都有報考LHT, LHT有收我仔仔但我選擇了另一間區外的直資HKUGA(港大同學會小學)讀,不是LHT不好,只是HKUGA較適合小兒。

我當初報考LHT是因為它係TKO都是幾出名的直資小學(兩年前是津校都出名的),因為它的師資是不錯的,但差在校舍太舊同細,不過有英中back-up又不同講法的了。

我細個係羅富國隔離間小學讀書,當時羅富國都派好多學生去何文田的band 1中學的(當然都有band 3), 但其實好難同現在再作比較的了,因為轉直資後師資不同,競爭又大了,以前的升中比例只可作參考。

校舍-兩間都細同舊(羅富國仲舊只是翻新了),但我覺得LHT設備都不錯。環境-LHT近寶林村較靜(但有家長覺得雜),羅富國-舊區人口老化(兩間都係差不多)。師資-兩間都係保良局做後盾,資源差不多,但肯定LHT師資質素較穩定。功課考試測驗-LHT都係會較"谷"的課程,但學生跟得上打好基礎,上了中學會輕鬆很多的。羅富國就不大清楚。學生背景-我會選擇中國人就讀的小學,因為老師教學方面都很容易統一,若學校不是國際學校又收其他國藉的小朋友,我擔心無論學校或學生都會無所適從(我不是歧視其他國藉的小朋友)。升中-正如你所說不想6年後再煩,LHT是很好的選擇,中學部羅氏基金會係一間band1英中,羅富國冇得保證中學的機會。

綜合以上個人睇法,好明顯我會選擇LHT。

希望你都早日有決定啦!

iwff

原文章由 iwff 於 07-11-28 09:42 發表
嘉倩-YUKI,

其實我覺得你心中都有答案的了, 我住TKO都有報考LHT, LHT有收我仔仔但我選擇了另一間區外的直資HKUGA(港大同學會小學)讀,不是LHT不好,只是HKUGA較適合小兒。

我當初報考LHT是因為它係TKO都是幾出名的直 ...

HI  iwff,

好多謝你的意見, 不過我仔仔考到的直資就只有這間,  如果我放棄了就要等大抽獎, 但我只有 15分,  要抽到好的頭幾間實在難, 加上仔仔是比較好動的人, 每日要做十樣八樣功課實大家都很艱苦, 加上自己要上斑, 所以才想找一些直資來讀, 希望用一些不是傳統之方法, 又可以學到野, 其實hk好多小朋友都係這類形, 只是hk 沒有去更改教學方式, 好有錢的就去讀國際學校,  有少少錢的就讀私校, 無錢就等派彩,  看你好唔好彩. 現在我決定星期五去一去學校看小朋友放學的情況 (例如開不開心, 外表整不整齊等),  看看d家長是什麼樣的階層的人, 這樣比自己坐在家想呀想都無用.

berthalai,

我很明白你的想法,我之前的回應是給嘉倩-YUKI的,因為她仲有得選擇。但你卻只有羅富國及大抽獎(是否都係羅富國個網,這個網競爭都很大)。

我分享多一個例子給你參考, 我教會有個教友的大女在陳守仁讀四年班,不過細女今年考不到連2nd interview都入唔到,她冇特別失望,因為她細女係11月出世面試是真的較涉底的。所以她幫細女報了羅富國,我問她為什麼,她說羅富國小班教學對她這樣細的女兒較專注教學,加上她對校董會的辦學人士有信心(她說其中一個係她以前讀書的教授,她好喜歡他的教學方法,所以對學校更有信心,但我唔記得那人的名字了)。因為她有兩個女,細女不可以讀太貴的直資,所以羅富國是很適合的,當然她選得羅富國都接受了學校的環境。

我不知道學校最後有冇收她的細女,等我星期日返教會問下再話你知,我會再問下她的意見。若經濟許可當然係讀直資好過讀津校啦,家長同學生都輕鬆d, 學生又可以活動學習到。

不要太擔心, 即管去學校再睇下再好好考慮吧!

iwff

原文章由 iwff 於 07-11-28 15:23 發表
berthalai,

我很明白你的想法,我之前的回應是給嘉倩-YUKI的,因為她仲有得選擇。但你卻只有羅富國及大抽獎(是否都係羅富國個網,這個網競爭都很大)。

我分享多一個例子給你參考, 我教會有個教友的大女在陳守仁讀四年 ...

Hi Wiff,

無錯我是34網, 就是因為個中學校網好, 所以區外之人都會跳區來報讀, 所以更難有信心抽到心儀的小學, 好多謝你幫我問你個教友, 如可以請盡快講給我知, 等我多一些信心吧!

hi berthalai /  iwff,

我今日去了N.C.E. 學校外圍看了一圈, 主要是看學校附迎的環境.  老實講學校附近環境唔系太好, 校舍比較細同舊式.  當然, 教學唔系單睇以上兩點, 我有見到同學仔在操場上 PE 堂, 表情都系開心的(我估上 PE 堂應該是開心的  , 如果連上 PE 都唔開心就死火啦 )

我考慮比大女讀直資原因同 berthalai 一樣.  1st round 派位唔成功.  但我心 15/ 16 好唔好比阿女考 N.C.E. , 因為要 give up 大抽獎. 雖然話抽到好學校機會好微 (所以我未打去學校問重收唔收生)  ...... 好頭痛呀 !

berthalai, 如果我無記錯, 你好似住青衣區, 是嗎 ? 路程都幾遠下.  我是 40 區的, 我老公覺得 N.C.E. 遠左 d. 叫我想清楚, 因為佢唔想阿女去太遠返學.

berthalai / iwff, 如有多些資料, 請分享. :

rubymo928

rubymo928,

40區都係一個好校網,你是否冇報到40區的直資同私校呀? 去到土瓜灣返學又好似遠了小小。

iwff

原文章由 rubymo928 於 07-11-28 17:45 發表

我今日去了N.C.E. 學校外圍看了一圈, 主要是看學校附迎的環境.  老實講學校附近環境唔系太好, 校舍比較細同舊式.  當然, 教學唔系單睇以上兩點, 我有見到同學仔在操場上 PE 堂, 表情都系開 ...

原文章由 rubymo928 於 07-11-28 17:45 發表

我今日去了N.C.E. 學校外圍看了一圈, 主要是看學校附迎的環境.  老實講學校附近環境唔系太好, 校舍比較細同舊式.  當然, 教學唔系單睇以上兩點, 我有見到同學仔在操場上 PE 堂, 表情都系開 ...

Hi rubymo928,
我不知40網在那裡,  你都好好記性, 我現在是住青衣, 不過我會在下年遷出去, 所以交通已不成問題, 我朋友提我新學校不知中途學校會不會有變動而影響了小朋友, 好像觀塘就有一間直資走了20個老師, 讀到小三都不知小四學校課程怎樣行,  學費又加到不合理,  如果小朋友要付錢而學校又那麼差, 比你都唔開心呢!  唔知你有無問過學校之課程主要是否跟其他保良局之直資學校相同呢? 我想明天我都會打電話問下學校.   你還知道什麼呀!! 交流下呀? 你女女有無考私校呀??? 我就無了, 因為成2-3000 元一個月, 2 個小朋友真係好吃力呀!!

berthalai,

我相信你所講的那間係油塘臻美,我有朋友的仔仔讀緊小六,她很後悔入了這間小學,學費又不斷加,老師又走校長又轉,到小五想轉校都好難了,因怕仔仔跟不上津校的課程,小一走仲可以。所以佢都擔心仔仔下年中學派得唔好。

我估保良局會有保證的,再查多d資料吧。其實我都不是選擇羅富國但不奇然都替你們緊張。

iwff

原文章由 berthalai 於 07-11-28 18:31 發表

我不知40網在那裡,  你都好好記性, 我現在是住青衣, 不過我會在下年遷出去, 所以交通已不成問題, 我朋友提我新學校不知中途學校會不會有變動而影響了小朋友, 好像觀塘就有一間直資走了20個老師, 讀 ...

別咁緊張啦,若第2 round 派位唔成功,先去NCE度叩門,我相信應該都OK,到時若冇位.埋讓你囝囝讀一年津校,到第二年先去考其他學校囉.唉,凡事冇絕對嘅,只要盡力就OK
係呢,請你問會遷出便區?是否九龍區?

原文章由 berthalai 於 07-11-28 18:31 發表

我不知40網在那裡,  你都好好記性, 我現在是住青衣, 不過我會在下年遷出去, 所以交通已不成問題, 我朋友提我新學校不知中途學校會不會有變動而影響了小朋友, 好像觀塘就有一間直資走了20個老師, 讀 ...
學懂愛才會快樂

原文章由 嘉倩-YUKI 於 07-11-28 20:41 發表
別咁緊張啦,若第2 round 派位唔成功,先去NCE度叩門,我相信應該都OK,到時若冇位.埋讓你囝囝讀一年津校,到第二年先去考其他學校囉.唉,凡事冇絕對嘅,只要盡力就OK
係呢,請你問會遷出便區?是否九龍區?

...

現在考了又唔去註冊之後先去叩門, NCE 仲會唔會收我呀??
其實我是很喜歡這學校之理念才去考,  那時就沒有想太多, 考了收才算,  現在真的收了.  還有那時面試我仔仔好喜歡這裡的老師說他們好有愛心(那一刻我覺得D老師真的很喜歡我仔仔),  我那一刻不知道他為何會這樣講, 始終小朋友的感覺是好真的.  為何近來不見了雅雅家長來BK 發表意見的,  你係唔係好忙呀?? 回答你上面問題,我會遷出九龍區, 會比較近土瓜灣那邊, 方便我自己帶他返學, 因我自己是在TST返工的老公在觀塘那邊. 我決定後再上來發表呀!!

我好明白你現在的心情,就正如我當初放棄自行分配,而去LHT交註冊費嘅心情一樣,忐忑不安,十五十六,不過,我話你知啦,其實你心中已有答案啦,既然NCE已錄取你囝囝,就別想其他,(否則會好痛苦)一心交給NCE啦,請拿出信心和NCE建立良好嘅家校合作關係吧.
cheer

原文章由 berthalai 於 07-11-28 21:33 發表

現在考了又唔去註冊之後先去叩門, NCE 仲會唔會收我呀??
其實我是很喜歡這學校之理念才去考,  那時就沒有想太多, 考了收才算,  現在真的收了.  還有那時面試我仔仔好喜歡這裡的老師說他們好有愛心(那一刻我覺得D老 ...
學懂愛才會快樂

Dear Iwff,
好多謝你詳盡嘅分析呀,其實,我仲o係度考慮緊,因為好多因素,若到時有定案,我會告訴大家呀.Thanks your suggestion.
cheer!

原文章由 iwff 於 07-11-28 09:42 發表
嘉倩-YUKI,

我當初報考LHT是因為它係TKO都是幾出名的直 ...
學懂愛才會快樂

回覆 #11 嘉倩-YUKI 的文章

Dear Yuki,

保良局陸慶濤 is the best school in TKO. Also, they have English band 1 secondary school as back up, it should be very good for you. You no need to consider NCE la, even both of them are the same good but secondary school is very strong point to attract you to make decision. Don't think too much on other, you will not go wrong.

All the best!
‹ 上一主題|下一主題