用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中先選直資,是否明智?
go

升中先選直資,是否明智? [複製鏈接]

如果子女成績由band 1 中至band 2頭,有點飄忽,有參加課外活動,有拿獎,但又不是很top,要是交學費不是大問題,升中選校先選真資中學,是否明智?

可否分析港島區各直資中學在學業成績、校風、課外活動、師資、考入難度。

請賜教!
   0    0    0    0

原文章由 返工媽 於 07-10-7 16:25 硐表
如果子女成績由band 1 中至band 2頭,有點飄忽,有參加課外活動,有拿獎,但又不是很top,要是交學費不是大問題,升中選校先選真資中學,是否明智?

可否分析港島區各直資中學在學業成績、校風、課外活動、師資、考入難度。

請賜 ...

曾經聽過有d case:
女生於港島名私小有直屬中學,成績只是BBCC咁啦,運動有d獎啦,佢有申請DXS,後來升讀DXS。另一個女生同讀一校,成績七十幾八十左右,亦是運動有獎,這個就只參加自行和抽纖,沒有申請直資,最後不能升回原校,只派去一間可以算是band3 中學.
另一個女生於港島名官小讀,全級八十左右,運動有獎,先先佢己申請DXS, 但只是waiting list, 後來派位結果只係bank2中中,佢好彩後來DXS覆佢後補生有位,梗係DXS啦!

[ 本文章最後由 constance-bobo 於 07-10-8 00:29 編輯 ]

請賜 ...

你的情況和我舊年一樣, 我也是首選直資, 但也和囝囝看看其他學校, 最後向囝囝講述各學校的教學方法, 囝囝最終選擇了直資, 現在在直資學校讀得很開心,

我就係眼見個仔學校有個band2頭小朋友舊年派去一間band3校風又差的中學,要開左學後一個月後先叩到間鄧x堅x官。

真係心都慌埋。

原文章由 返工媽 於 07-10-8 11:47 硐表
我就係眼見個仔學校有個band2頭小朋友舊年派去一間band3校風又差的中學,要開左學後一個月後先叩到間鄧x堅x官。

真係心都慌埋。

之前提及其中一個case,讀某名官小的女生就係派咗d間呢!

如傳統名直資則可考慮,但新直資則不會考慮。

請賜 ...

請賜 ...

如果錢不是問題(以最貴之聖士提反計六年大約四十多萬或以上),事情當然好辦好多、選擇又多好多!
因為好多傳統英中已轉直資,而不派位直資又可以任報唔嬲(窮人只限報兩間津中...);不過直資比較早招生及公布結果,而公布後必須簽放棄中央派位書(簽左就唔使煩派位...)算係有辣有唔辣!

不過囡囡成績只在band1band2頭之間又要港島區可以/值得選擇無幾多!所以建議考慮埋九龍之新舊直資,當然亦會良莠不齊...這點需要自己收集有關中學資料、口碑!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

其實金錢只是其一,最大問題是小朋友的成績有點飄忽,時好時壞。我也沒有想過可以入到最top的直資。不知會不會全是叻人,追也追得辛苦。又怕大抽奬時運氣不好。

原文章由 返工媽 於 07-10-9 08:42 硐表
其實金錢只是其一,最大問題是小朋友的成績有點飄忽,時好時壞。我也沒有想過可以入到最top的直資。不知會不會全是叻人,追也追得辛苦。又怕大抽奬時運氣不好。 ...

你係唔係一定要讀英中? 如果係就要搵定直資, 至於最top直資, 就要睇你個女係唔係一個鬥心強而又主動嘅小朋友, 因為試過有人開學一個禮拜已經要轉校, 唔係個個啱讀.

香港嘅直資唔多清楚,不過九龍就有d直資都係d band 2 嘅學生搶住入, 好似觀塘福建中學.......

但我認為最重要係你要肯定你個小朋友係band 1 定 band 2, 因為呢樣好影響你嘅決定, 你最好睇埋六年級第上學期呈分試再決定啦

原文章由 返工媽 於 07-10-9 08:42 硐表
其實金錢只是其一,最大問題是小朋友的成績有點飄忽,時好時壞。我也沒有想過可以入到最top的直資。不知會不會全是叻人,追也追得辛苦。又怕大抽奬時運氣不好。 ...

返工媽, 可以向學校取"直資概覽" 一書, 看看自己區有什麼好的直資,最好有朋友在同一間學校就讀, 或上BK問多D, 你住哪區?

我住南區,小朋友好被動,如果父母唔出手,佢自己係連朋友仔都無果種。我試過放手不理,佢全年一個同學電話都無,上堂不明,亦不會找人問。

我地幫多D手,佢成績就會好D,試過全級160人考30名。但一唔keep住(有時工作忙沒有跟著他),佢成績就會差到60名。試過請補習,成績都是60名。

我住南區,小朋友好被動,如果父母唔出手,佢自己係連朋友仔都無果種。我試過放手不理,佢全年一個同學電話都無,上堂不明,亦不會找人問。

我地幫多D手,佢成績就會好D,試過全級160人考30名。但一唔keep住(有時工作忙沒有跟著他),佢成績就會差到60名。試過請補習,成績都是60名。

my friend's son live in HK side, also around Band one to Band two. He enrol  Po Leung Kuk Ngan Po Ling, and was successful. But later on he back out and join the Lucky Draw.

At HK side not much DDS to choose.

原文章由 返工媽 於 07-10-9 10:35 硐表

我地幫多D手,佢成績就會好D,試過全級160人考30名。但一唔keep住(有時工作忙沒有跟著他), ...

南區港大同學會書院。學生的英文不錯,也很活潑。囡囡在合唱團的朋友現讀該校,常說非常喜歡上學。

原文章由 ilovenunu 於 07-10-10 20:26 硐表

南區港大同學會書院。學生的英文不錯,也很活潑。囡囡在合唱團的朋友現讀該校,常說非常喜歡上學。

這是我和我小朋友最心儀的學校,我也是有鄰居同朋友的兒子在此校就讀。小朋友開友,不怕醜,說英語也很流利。

你地講既case 係中學定小學呢 ?

原文章由 返工媽 於 07-10-10 21:02 硐表

這是我和我小朋友最心儀的學校,我也是有鄰居同朋友的兒子在此校就讀。小朋友開友,不怕醜,說英語也很流利。

原文章由 木土土 於 07-10-10 23:15 硐表
你地講既case 係中學定小學呢 ?

我說的是中學。

醒目開學勳章 王國長老

我女女o係港同小學讀緊, 學習上唔靠迫而要求學生採取主動,  而且project approach, 如果小朋友被動, 可能覺得"無從入手"而唔易投入
如果小朋友外向主動, 咁就會樂在其中
我唔肯定中學部係咪咁.......小學部既theory, 係覺得學生上完堂就應該要識, 所以係好鐘意pop quiz既! (分分鐘家長連學過都未知, 已經quiz左), 而補習班亦覺得港同課程唔太傳統, 好難捉摸, 所以想搵補習亦唔易, 呢d你都要考慮清楚

原文章由 ilovenunu 於 07-10-10 08:26 PM 硐表

[ 本文章最後由 Charlotte_mom 於 07-10-13 20:29 編輯 ]

我就是知道這點。我的小朋友原本是很活潑,愛說話的,又愛畫畫。六年充滿壓力的小學生活,使佢變成怕在人前說話,不敢犯錯,連畫畫的興趣都沒有了(因每在學校畫一幅畫,老師都會把它評論為很醜很差)。功課也不能做錯(錯一題都大件事),必須答到model answer。D同學多數都是有全職媽媽貼身跟住,同日補夜補的。

當我眼見一些讀非傳統學校的小朋友,可以活活潑潑,開開心心地成長,我就很羨慕了。

醒目開學勳章 王國長老

哎, 想當初我都o係傳統學校同新思維學校之間掙扎, 我就係知我個女唔迫得(我唸我死得快過佢!), 最後揀左港同
咁你要提醒小朋友interview時, 一定要放膽, 唔識唔緊要, 但一定要唔怕錯(港同唔怕學生多咀架, 要抱住拼搏精神, 千祈唔駛客氣)
黎梗一年小學部有6班小六會升中一, 外來學生要考入中學, 應該會比舊年難, anyway先祝你成功啦!
而家做父母真難........
原文章由 返工媽 於 07-10-13 11:08 PM 硐表
我就是知道這點。我的小朋友原本是很活潑,愛說話的,又愛畫畫。六年充滿壓力的小學生活,使佢變成怕在人前說話,不敢犯錯,連畫畫的興趣都沒有了(因每在學校畫一幅畫,老師都會把它評論為很醜很差)。功課也不能做錯(錯一題都大 ...
‹ 上一主題|下一主題