用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小孩讀下午校可以晚些睡,多D親子時間,是否較全日制好 ...
go

小孩讀下午校可以晚些睡,多D親子時間,是否較全日制好? [複製鏈接]

I am a working mom,?小孩讀下午校可以晚些睡,多D親子時間,是否較全日制好?大家覺得上午、下午、全日制各有何利弊?
   0    0    0    0

我女而家都轉左下午校,而我過多幾日都會番工,做sales,而我放工已經是930,番到屋企10點到,可以再幫佢跟一跟d功課,而朝早可以8點到先起身,再同佢溫兩個頭書先番工,而家我就係0廿plan,之前番全日我都覺得幾輕鬆,因有成日比我休下息,攪下其他野,不過如果番工(sales)計,我就覺得下午會比較岩我多d.

醒目開學勳章 王國長老

depends! 傳統學校, 上課教既野多, 不過由於得半日時間, 堂堂都"趕喉趕命", 好多時需要家長再跟進or搵補習, 慢慢解釋多幾次等小朋友明白
全日學校, 反而每堂時間較長, 老師多d時間去講解, 有d學校仲會安排下午時段俾學生做功課tim!
原文章由 yi 於 07-9-23 11:40 AM 硐表
I am a working mom,?小孩讀下午校可以晚些睡,多D親子時間,是否較全日制好?大家覺得上午、下午、全日制各有何利弊?

我都可以分享少少經驗,因為我既小朋友,上下午,全日都試過,我係在職媽媽,通常夜晚番到屋企都9點,大女初小時派了間下午校,本想找過間上午的,但朋友同我分析,由於我太晚才收工,阿女番下午,我先可以多d親子時間,所以大女就讀下午校,阿女係屬自動自覺既小朋友,小1,2時,當我回家後,佢已經做晒功課,我只需同佢check下有無做錯,同埋溫下默書已經ok,佢又唔需要太早入睡,的確多了親子時間,到小3,4就搵同屋苑既大學生,每晚9時黎同佢睇功課同溫書,10點半後就到我同佢既親子時間,傾下偈睇電視,到小5就無補習,靠佢自己攪掂,小6由於要升中呈分,就改為一星期3天上午去補習班補中英數3科,順利地而家讀中學了.
到細仔入小學,由於家姐間下午校殺校,細佬無奈地要番上午,細仔就完全唔同家姐,要push至肯做功課,晚晚攪到好夜,而又要番早學,早上無精神,讀在兩年初小,就同佢轉左間全日制私小,因為學校有自修堂同課後託管,而家佢係在學校做晒功課至番屋企,晚上我只需同佢check功課,溫下書就可以10點入睡.
所以簡半日同全日,要睇小朋友本身性格,同埋學校有無配合好重要.
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

fitceo,

你的分享很有用呀, 謝謝

原文章由 fitceo 於 07-9-24 12:00 AM 硐表
我都可以分享少少經驗,因為我既小朋友,上下午,全日都試過,我係在職媽媽,通常夜晚番到屋企都9點,大女初小時派了間下午校,本想找過間上午的,但朋友同我分析,由於我太晚才收工,阿女番下午,我先可以多d親子時間,所以大女 ...
‹ 上一主題|下一主題