用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有冇讀緊或讀過馬鞍山崇真會美善幼稚園? ...
go

請問有冇讀緊或讀過馬鞍山崇真會美善幼稚園? [複製鏈接]

請問有冇讀緊或讀過馬鞍山崇真會美善幼稚園?

請問有冇讀緊或讀過馬鞍山崇真會美善幼稚園?
因為我想比我個b出年讀n1, 但係bk搵唔到關於呢間幼稚園n1-k3既資料, 所以希望各位媽媽可以幫忙幫忙...

1. 可唔可以講下你既小朋友係呢間幼稚園既情況?
2. 你對呢間幼稚園既comment?
3. 課程內容如何? 深or淺?
4. 功課多或少?
5. 上課用乜語言?
6. 會否著重自理上及品德上的培育?
7. 老師的質數如何?
8. 學校會否主動與家長溝通?
   0    0    0    0

It is a good kindergarten. Good communication between parent and teachers. My elder son is in K3 now and I also plan to put my second son in the same school.

好多謝你既reply....
可唔可以講多d比我聽呀?
因為真係好難搵呢間學校既資料...好少bk媽媽會discuss呢間幼稚園...
你囝囝讀緊k3啦....
1. 乜野原因令你揀呢間幼稚園?
2. 你囝囝讀呢幾年, 你覺得呢間幼稚園的課程如何? 會否較淺 or 較深?
3. 你覺得能唔能夠銜接到津小學?
4. 你覺得你囝囝係學校學到邊方面既野, 係令你覺得最滿意?
5. 老師質數如何? eg. 有愛心/富經驗/有幹勁....
6. 讀完k3, 多數可以派去邊d小學?

唔好意思, 有太多問題.....

原文章由 KW 於 07-9-18 14:41 硐表
It is a good kindergarten. Good communication between parent and teachers. My elder son is in K3 now and I also plan to put my second son in the same school.

1. 乜野原因令你揀呢間幼稚園?参觀過喜歡、数年前TVB採訪過做専輯話中文深、但校方指専輯以偏蓋全、我自己就覺0k不太深.
2. 你囝囝讀呢幾年, 你覺得呢間幼稚園的課程如何? 會否較淺 or 較深? My son start from N1 until now K3
3. 你覺得能唔能夠銜接到津小學? this question really hard to tell. haha. my boy hasn't start primary school yet。However, I believed it could.
4. 你覺得你囝囝係學校學到邊方面既野, 係令你覺得最滿意?自立、自理、懂得関心別人、和學會和人分享.我自己覺得培養兒童品徳是最重要.所以我一開始就target教會kindergarten. Their teachers are christian.
5. 老師質數如何? eg. 有愛心/富經驗/有幹勁....有愛心for sure. 校長非常有幹勁.
6. 讀完k3, 多數可以派去邊d小學? 派去邊d小學、和幼稚園完全無関、只関你住邊區、是否有宗教分、舊生分等等. Just for your reference, 因為家長多住同區所以派Net89MOS主風多

[ 本文章最後由 KW 於 07-9-18 18:34 編輯 ]

KW 好多謝你既資料呀....
1. 聽聞...k1 - k3 都冇默書or測驗...係未真架?
2. 請問有冇教普通話架? 如有, 會係K幾開始?

原文章由 KW 於 07-9-18 18:26 硐表
1. 乜野原因令你揀呢間幼稚園?参觀過喜歡、数年前TVB採訪過做専輯話中文深、但校方指専輯以偏蓋全、我自己就覺0k不太深.
2. 你囝囝讀呢幾年, 你覺得呢間幼稚園的課程如何? 會否較淺 or 較深? My son start from N1 u ...

1. 聽聞...k1 - k3 都冇默書or測驗...係未真架?係呀.
2. 請問有冇教普通話架? 如有, 會係K幾開始?好似N1己有。我仔一向都有、忘了由N1定K1開始.我唔知効果有幾大、因為我仔另外上天平普通話班.

thanks...
希望你大仔可以入到1st意願小學....

原文章由 KW 於 07-9-19 12:49 硐表
1. 聽聞...k1 - k3 都冇默書or測驗...係未真架?係呀.
2. 請問有冇教普通話架? 如有, 會係K幾開始?好似N1己有。我仔一向都有、忘了由N1定K1開始.我唔知効果有幾大、因為我仔另外上天平普通話班. ...

多謝你呀…

原文章由 melodyuen 於 07-9-19 17:49 硐表
thanks...
希望你大仔可以入到1st意願小學....

路過的,
我個侄仔係呢間畢業,果時啱啱開校,
得幾個人讀下午班,
好似得7個人, 所以比較專注d,
我覺得幾好喎,
佢派唔到主風(1st志願),
但聽佢媽咪講呢間都ok,(3rd志願)
小班教學, 23人,
比我地幼稚園仲少人,(30人 )
上左小學都ok喎,
無問題呀,
你放心啦

多新移民報讀嗎?

我上個星期交 form 時, 有幾個新移民 c 奶都去交 form, 佢地一入到黎, 再加埋佢地 d 小朋友, 直頭嘈到好似街市咁, 果時十點幾, d 小朋友重上緊堂 :-|

班 c 奶一見到我就話: "嘩! 大肚媽咪呀?"  佢地 d 小朋友即刻衝佐去攞玩具玩, 個 reception 姐姐係咁追住佢地, 叫佢地除鞋, 但 d 小朋友都唔聽, 班 c 奶就浄係掛住响 reception 吹水, 完全無叫佢地 d 小朋友細聲 d 同除鞋

12月1日係 interview 日, 都會再觀察下多唔多新移民, 有時唔係想歧視佢地, 不過我姑奶教佐十幾年幼稚園, 佢都叫我唔好去新移民多既幼稚園讀, 因為果 d 小朋友真係百厭好多, 同埋 d 家長既衛生常識真係差 d, 所以好多時都爆發手足口病, 水荳 etc.

原文章由 qpa 於 07-10-8 17:13 硐表
多新移民報讀嗎?

interview,唔一定會收.

原文章由 chroma-shine 於 07-10-10 15:13 硐表
我上個星期交 form 時, 有幾個新移民 c 奶都去交 form, 佢地一入到黎, 再加埋佢地 d 小朋友, 直頭嘈到好似街市咁, 果時十點幾, d 小朋友重上緊堂 :-|

班 c 奶一見到我就話: "嘩! 大肚媽咪呀?"  佢地 d 小朋友即刻 ...

以我所知,好多私校只要有位就收,所謂interview只係門面工夫.唔知呢間又點呢?

原文章由 素兒 於 07-10-12 10:03 硐表
interview,唔一定會收.

係lor, 唔知啦, 我諗如果佢有好多人interview,佢都會收好d.
因為我哥哥個囡都interview唔到樓下果間.

原文章由 qpa 於 07-10-15 15:56 硐表
以我所知,好多私校只要有位就收,所謂interview只係門面工夫.唔知呢間又點呢?
‹ 上一主題|下一主題