用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 食麵教琴,天下其聞 
go

食麵教琴,天下其聞  [複製鏈接]

Hi

這件事係亞仔同我講既,我o羅出來再同大家分享o下.

我個仔係琴行既事.其實我已post左係 //解答任何有關學習鋼琴的問題//.但我再開個新topic,係想比有學緊琴子女既家長,知道有d甘唔盡責既老師,教琴既時間食麵,(不是一次半次,係每次都係甘.),可以睇番下面紅色字.
我問d朋友佢地d仔女都係琴行學緊,從來無聽過甘既事,朋友話:你既case係午夜奇談!

囝囝已無搵這位食麵老師教琴了.

//Ming 2

多謝回應!

我個仔係9, 這幾天我都同亞仔傾過, 我發覺佢學既歌好少, 我經常叫佢彈耐d,但佢話d歌佢已經很熟,我叫佢彈比我聽,都ok! 我overphone同朋友傾過,朋友都教琴係H.K.SIDE,佢話有d老師唔鍾意教新歌,因為會辛苦d!

anyway, 點都好!我又唔識琴既野,朋友就算自己都係教琴,佢都唔會比太多comment,佢又5係o甘清楚個情形,本來搵佢教,但太遠了,所以放棄.

我個仔更告訴了一件事,令我很不開心,其實我很信任這位老師.這位琴老師原來係一路食麵,一路教我個仔彈琴, 因我亞仔係lunch時間去琴行.亞仔做埋動作比我睇,老師將碗放係琴上面,站起身,一路睇亞仔彈琴,到亞仔彈完一首歌,老師就吞埋口裡口麵,再話比亞仔聽,邊到要注意,30分鐘教琴時間,這位琴老師食了十幾分鐘麵,當然無加時比番我!我問亞仔由幾時幾開始?佢話今年開始都係o甘!每次去都係o甘.唔係食麵就係食飯,佢學了兩年,之前係無既,前一年係有小菲姐姐一齊去,係出面等,今年佢自己去,因係樓下.我話點解唔同媽咪講,佢話唔想無得學琴.
食麵教琴,一佰個理由都講唔通,點都講唔通!我會再post出去,比其他家長知道有d甘既事.

catcatmom

你仔仔幾大呀??其實每日練10mins真係唔算多,如果佢係好專心咁練10min都還好少少,如果個10mins都唔係太專心,咁就真係練唔到d乜,學得慢都唔出奇...//

[ 本文章最後由 catcatmom 於 07-9-14 14:29 編輯 ]
   0    0    0    0

哇....好衰喎

不過一般細琴行都系無窗口仔比你睇到入面架.

原文章由 24112006 於 07-9-17 10:14 硐表
哇....好衰喎

不過一般細琴行都系無窗口仔比你睇到入面架.

請恕我八卦, d 琴行係冇食lunch 時間比老師咖, 雖然佢地要吞咗啖飯先講得野, 但佢對耳一樣聽到學生彈乜o既, 唔洗担心
GOD is our refuge and strength, an ever-present help in trouble. [Psalms 46:1]

嘩!你囝囝的老師很差呀,在那間琴行學呀,講比佢老闆知,同埋換人啦。我囡囡的老師就算有電話都唔聽架,留番落堂先覆的。

教琴都係打工je~
教琴老師有時連lunch都無得放ga~!anyway, 我相信佢都唔想ge~~唔好甘激氣la~!依d情況雖然間唔中都會發生係我ge身上(但聲明我唔係食麵食飯),但係,我有時由上午教到5:00幾先有得食lunch,個胃都同到想死,都要死都撐埋落去~當然老師甘做都有唔岩,但係,如果係我一路食一路教都可以,最多食一啖教下,食一啖教下,但學生係絕對學到野ge~~所以我個包先食個幾鐘先食完,
總知各有各ge苦況~~有時做家長未必理解到,我地都預左,希望你唔好再甘激氣la~!講到依到可能你地會覺得我偏幫,係ga~~大家同行,所以,各位家長喜歡罵,我都無話可說la!

.... 我都未見過一路食麵一路教喎....咁有時要彈俾學生聽....咪無手囉?

不過我都聽聞過有位名師因為太忙,會一路食三文治, 一路教~ 有時仲係學生買埋俾佢食,因為真係覺得佢教得好好~

我自己就無試過拎埋野食去教琴,反而係學生既家長俾野我食呢! 有一位次次也給我一碗湯~真的很warm~

有些又給我吃水果,果汁........其實上門教既家長大部份都好好人同好尊重老師呢!

原文章由 catcatmom 於 07-9-14 14:23 硐表
Hi

我個仔係琴行既事.其實我已post左係 //解答任何有關學習鋼琴的問題//.但我再開個新topic,係想比有學緊琴子女既家長,知道有d甘唔盡責既老師,教琴既時間食麵,(不是一次半次, ...
music is a precious gift from god!

http://misschow0421.googlepages.com/index.html

原文章由 catcatmom 於 07-9-14 14:23 硐表
Hi

我個仔係琴行既事.其實我已post左係 //解答任何有關學習鋼琴的問題//.但我再開個新topic,係想比有學緊琴子女既家長,知道有d甘唔盡責既老師,教琴既時間食麵,(不是一次半次, ...

真正去了解下件事啦…可以直接同老師傾下大家感受囉!可能有其他原因啦…唔好咁勞氣…亦唔洗咁驚訝!

原文章由 miss_chow 於 07-9-19 10:41 硐表
.... 我都未見過一路食麵一路教喎....咁有時要彈俾學生聽....咪無手囉?

不過我都聽聞過有位名師因為太忙,會一路食三文治, 一路教~ 有時仲係學生買埋俾佢食,因為真係覺得佢教得好好~

我自己就無試過拎埋野食去教琴, ...

哈哈~ 係呀~
有個學生我次次去, 都有靚湯飲架 =) ~  有時仲有 cheesecake 食, 不過我每次都係落左堂先食。一來食住野上堂唔太好意思, 二來怕整污糟個琴~
學鋼琴不是短距離的競爭,持續地和扎實地打下基礎才是關鍵。

hello

幫我個女上門補習嘅老師都有一邊食飯盒一邊教   我都算 最離譜佢係我個囡張床瞓著咗

我覺得個老師唔應該用學生既時間黎食野law 而且老師會分心掛住食,點解唔教完先食呢

哈哈~係呀~落左堂食又有~ 有時學了半小時,d媽咪見囡囡累,叫佢同老師一齊休息下,食下野又有~
教住食就無了~ 我自己都唔捨得係屋企開住個琴食野同煮飯呢~怕d油煙整到個琴成陣味~

原文章由 mannysung 於 07-9-19 13:16 硐表

哈哈~ 係呀~
有個學生我次次去, 都有靚湯飲架 =) ~  有時仲有 cheesecake 食, 不過我每次都係落左堂先食。一來食住野上堂唔太好意思, 二來怕整污糟個琴~ ...
music is a precious gift from god!

http://misschow0421.googlepages.com/index.html

原文章由 吉利 於 07-9-19 13:31 硐表
hello

幫我個女上門補習嘅老師都有一邊食飯盒一邊教   我都算 最離譜佢係我個囡張床瞓著咗

瞓著咗??
嘿嘿!  我唔知應該俾乜野反應!
學鋼琴不是短距離的競爭,持續地和扎實地打下基礎才是關鍵。

原文章由 mannysung 於 07-9-19 13:16 硐表

哈哈~ 係呀~
有個學生我次次去, 都有靚湯飲架 =) ~  有時仲有 cheesecake 食, 不過我每次都係落左堂先食。一來食住野上堂唔太好意思, 二來怕整污糟個琴~ ...

係呀,我今日先食左一件冰皮月餅,係學生個媽咪整嫁,好好味呀

[ 本文章最後由 hellokelly 於 07-9-19 23:40 編輯 ]

麵教琴,天下其聞........????未算勁~!!!!
我聽過某間上樓琴行男導師......
食煙教琴,真係世界其聞~~~~~~~!!!!!!!!!!!!

家長請小心選擇合適的導師!!!!

食麵都仲可以接受,佢唔食到SIRSIR聲,又真係聽住咪得囉。
但食煙就一定唔得。俾我真係port到佢死!
請多多支持三個希的網誌
http://hk.myblog.yahoo.com/the_hayz

‹ 上一主題|下一主題