用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 07-08 根德園 K1 上午班(Dorset road) 同學請進 ...
樓主: MJS
go

07-08 根德園 K1 上午班(Dorset road) 同學請進 [複製鏈接]

分組未有名咩?  亞囡話我知佢係橙組, 分香蕉/蘋果, 仲有提幾個同學名, 佢話唔係佢果組. 唉, 我個囡都講, "真係好激氣", "有冇攪錯", 我都覺點解學得咁老積.  candypo個仔可能好醒目, 老師成日叫佢名, 我個囡好記得佢英文全名+姓.  感覺上, 佢地教野速度慢過其他班.

mwkcheung, 搭校車有老師睇住, 會乖d, 有站嗎?

原文章由 mwkcheung 於 07-10-15 13:58 硐表
K1F

Hi all KF1 mums,

Long time not chatting here.. how is yours boy and girl?  I sent my boy to school last Friday and learned that they just start grouping.. there is no group name right now, they  ...

[ 本文章最後由 easybring 於 07-10-15 15:27 編輯 ]
~easybring~

有個前輩同我講, 最易學壞野係校車/褓母車, 好彩kv校車出名好嚴, 又有老師, 唔怕既, 小朋友會學乖番, 你解釋畀佢知.  亞囡ok啦, 好鍾意kv, 好開心, 搭校車都好乖, 自己搵番自己個位, 日日一樣.  佢好尊敬/怕老師, 係學校同屋企唔同架, 係屋企好唔聽話.  家長日, 我係27/10 8:30, 你幾點? 如果時間arm, 可以say hi.  but, 我要同亞囡去causeway bay上堂, 唔可以同你食個早餐.  

我又唔知miss chan講普通話, 不過老師話教英文時都會用下廣東話, 可能怕有d小朋友唔明.  感覺上, 我地兩個老師都好勤力+認真.

原文章由 mwkcheung 於 07-10-16 13:04 硐表
Hi Easybring,

This is what Ms Leung said on last Friday.  Only has group 1, 2 and 3 (depends on table).

Yes, not even "激氣", but "激死", and police will "打死人" etc.  Also make ME die.. :angryfire ...
~easybring~

candypo, 你亞囝好攪笑,我細佬以前又係,唔鍾意個肥老師,日日喊,真係掉左班去左靚老師果班(唔係kv).我亞囡仲攪笑,佢話miss leung同佢講,佢係全班最靚女,你話我係唔係想c.可能miss leung冇講,佢貪靚/自大狂.佢成日話妹妹唔靚,佢靚d!暈低

原文章由 candyPo 於 07-10-17 08:58 硐表

我問阿囝佢係咩組, 佢話校係車組!

我個囝有一日同我講話Q班個Miss好靚女, 佢想讀Q班, dorset校舍幾時有Q班?  佢話Miss Chan同Miss Leung都唔靚女, 你o地話好唔好笑! ...
~easybring~

我亞囡一樣啦, 不過雪條棒唔見左啦, 佢有話畀我知唔見左. 女仔係有ribbon 男仔有bowtie.

原文章由 candyPo 於 07-10-18 13:24 硐表

我囝囝上星期五12/10第一次帶art bag 返嚟, 內有2張papers (1張係letter c, 另一張係有一隻cow&一個cake嘅picture), 再有一個小手工(用一隻紙碟+一條雪條棒做嘅面具)

mug!你o地未收過! ...

[ 本文章最後由 easybring 於 07-10-18 16:52 編輯 ]
~easybring~

想問有關家長日:

有冇帶埋小朋友返去, 因為我去完家長會要帶佢返興趣班.  但, 我又唔想佢聽到我同老師講佢.  請問學校有冇課室分開小朋友?
~easybring~

tips, thanks for your reminder.

原文章由 tips 於 07-11-15 13:32 硐表
Yesterday, my daughter told me that she had to bring some pictures of animals to school. She just reported to me that Miss Sum had showed her pictures to the classmates and posted them on the board.

...
~easybring~

遲左覆你,係冇呀.可能因為做assessment. 有d擔心佢唔得tim.

原文章由 candyPo 於 07-11-18 09:52 硐表
K1F

今個星期係咪冇功課個做呀? 我唔見阿囝有工作紙帶返屋企做!
~easybring~

好似每教一個字都有首詩. "兔"字又有, 小白兔有兩隻耳朵, 一條尾巴.....
~easybring~

thanks. 係咁呀, 不過我唔記得左....太多啦, 好似每個字都有一首, 有動作, 幾得意.

原文章由 tips 於 07-11-21 21:13 硐表
My daughter's version is like this:

一隻兔子一條尾  
兩隻耳朵直豎起  
四隻腳來乒乓跳  
下一隻兔子輪到輪到你

Very funny.
~easybring~

今日唔記得還書呀! c 火.:-|
~easybring~

無還書, 係無新書睇, 手冊仲stamp左"請交還圖書"  , 我有時好忙, weekend先理佢書包, 而家星期四都要記住還書:cry:
原文章由 easybring 於 07-11-23 13:01 硐表
今日唔記得還書呀! c 火.:-|
~easybring~

亞囡都有提過"家俊", 仲有d中文名, 不過我唔記得啦.  我問佢返學係唔係好開心, 佢話係呀"學到有好多字字" (我仲估佢話好多野玩), 老師幫佢洗左腦.

原文章由 candyPo 於 07-11-28 08:43 發表
K1F

我問咗阿囝, 佢講咗2個同學仔嘅名, 劉家俊, 佳凱 (我唔知有冇聽錯?) 我諗佢應該同呢2個同學仔friend o的, 所以記得佢o地個名
~easybring~

我個囡都好鍾意教書, 我扮答錯, 佢會搖頭話"唔arm呀, 你錯左tim". 以前佢冇咁好學架.

原文章由 Ipapa 於 07-11-28 10:17 發表

我個仔都成日攞住pack字咭迫我和老婆學中文字
~easybring~

攪到我好緊張...仲未放工.....

原文章由 Ipapa 於 07-11-30 14:22 發表
好似派番assessment的results了!
~easybring~

希望我亞囡跟到kv進度, 唔太差啦.

原文章由 Ipapa 於 07-11-30 15:51 發表

我個仔剩係識同佢阿媽講有好多好多張紙,好多好多數字,都唔知佢講乜
~easybring~

常識95分, 佢自己好唔開心(話有一個cross, 佢好似好唔鍾意cross, 連平日畫畫都唔要有cross).....我要化解佢自己既壓力.  其實我覺得亞囡記性幾好, 對讀書有幫助, 只係怕佢唔定性, 唔專心上堂, 第日易學壞.:-|

份exam paper 要唔要簽個名, 畀番老師?

原文章由 lulucns 於 07-12-1 11:03 發表
Hi Easybring,

囡囡成績點呀! 應該冇問題啦.
~easybring~

老師return番畀我, 唔洗再交.  因為以前pn試卷要交番畀學校, 所以我有咁諗.

原文章由 lulucns 於 07-12-4 10:15 發表
我都係file咗了, 冇簽名
~easybring~

今年好似好多tko 入下年k1. 好多人搭校車.
~easybring~

另外, 幫朋友問, 上環有冇校車到kv? 車程幾耐.  thanks.
~easybring~

K1F

琴晚問亞囡同學名:

Lau Ka Chun
Man Chun
Mun Long Kit
Lai Ka Hoi
Natala
Edmond
Abby Ho
Choi Sze Yu
Sit Ying Hei