用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 P.1C班,加油!(07-08)
樓主: David_Dad
go

P.1C班,加油!(07-08) [複製鏈接]

Thanks.

But I think the first letter in "pardon" should be in capital letter.

原文章由 freddielau 於 07-11-21 21:23 硐表

correct for 1E....I believe the same

回覆 #2 David_Dad 的文章

Should be Pardon me, with capital letter P.

quote]原文章由 Emailfamily 於 07-11-21 10:09 PM 硐表

Should be Pardon me, with capital letter P. [/quote]
好野!甘都比妳睇到錯處![

visual arts

仔仔星期三上V.A. 堂沒有帶功課
"hands colouring" 回家.但他說還沒有完成.不知是否老師收回;或他又遺失了.請問有沒有人知道?

goodkids

亞仔今日係操場跑, 已叫左佢唔好再跑, 終於俾葉老師捉住左,就 ................(約有五分鐘)
Connie

Connie,

tks for your express report. I told my boy that we have tele-eyes in his school

原文章由 connie0213 於 07-11-26 15:40 硐表
goodkids

亞仔今日係操場跑, 已叫左佢唔好再跑, 終於俾葉老師捉住左,就 ................(約有五分鐘)

原文章由 goodkids 於 07-11-26 03:49 PM 硐表
Connie,

tks for your express report. I told my boy that we have tele-eyes in his school

罰企五分种?以後應該吾敢再犯:

犬子是雙耳、雙腳都受過特殊訓練的,對老師的訓斥有免疫能力,罰企五分种更是等限!

不然,小息應該再沒有學生跑了!

原文章由 freddielau 於 07-11-26 18:29 硐表

罰企五分种?以後應該吾敢再犯:

今日考埋英文呢科!! 可以鬆一鬆啦. 亞仔話英文呢科係最易最小頁數.不用串字.可提早完成.我聽見也開心,之前科科也好多頁數.又話有d難道;叫我們有點擔心。感覺上小學同幼稚園考試好大分別.家長一定要參與其中。希望日後他可自己溫習.不用我們太操心。這次無論成績如何;他已努力過,隨後一定要給他一個快樂的聖誕。各位家長有同感嗎?

對啊! 感覺上唔幫他/唔陪他溫習, 好似他完全不知要做什麼, 唉! 真係唔記得細個自己係點溫書嘅!

亞仔D short term memory 認真得人驚, 今日溫完, 明天就忘記了, 我哋只能夠盡人事, 祝佢好運!

無論如何, 總算努力過。

學校嘅安排好好, 大家可以放一個開心的聖誕假。

原文章由 ECCLUB 於 07-12-13 17:43 發表
今日考埋英文呢科!! 可以鬆一鬆啦. 亞仔話英文呢科係最易最小頁數.不用串字.可提早完成.我聽見也開心,之前科科也好多頁數.又話有d難道;叫我們有點擔心。感覺上小學同幼稚園考試好大分別.家長一定要參與其中。希望日後 ...

今日終於考完所有重要科目,阿女話最難中文,有5題唔識! 佢話得5題,即是多數唔只5題唔識,又話老師講得太快,寫唔切......真喺驚佢唔合格!

其他科就話好易,尤其是Maths,仲話老師解題目解到第3頁,佢已經做到第10頁, 即喺話佢無聽先生解題目,希望佢唔好睇漏/睇錯問題就好了。

原文章由 David_Dad 於 07-12-13 23:15 發表
對啊! 感覺上唔幫他/唔陪他溫習, 好似他完全不知要做什麼, 唉! 真係唔記得細個自己係點溫書嘅!

亞仔D short term memory 認真得人驚, 今日溫完, 明天就忘記了, 我哋只能夠盡人事, 祝佢好運!

無論如何, 總算努力過 ...

原文章由 MariaChan 於 07-12-14 02:26 發表
今日終於考完所有重要科目,阿女話最難中文,有5題唔識! 佢話得5題,即是多數唔只5題唔識,又話老師講得太快,寫唔切......真喺驚佢唔合格!

其他科就話好易,尤其是Maths,仲話老師解題目解到第3頁,佢已經做到第10頁, 即 ...

數學咁犀利!

原文章由 MariaChan 於 07-12-14 02:26 AM 發表

其他科就話好易,尤其是Maths,仲話老師解題目解到第3頁,佢已經做到第10頁, 即 ...

same as Hayden woh...He said teacher was going too slow and he finished to the end before his explanation.  That's why he had time to look around

看過份中文試卷, 的確幾難, 尤其閱讀理解部份, David 做五題, 錯了四題。

答案並不 straight forward, 不能在文章中直接找到答案, 可能有不少同學覺得困難。

其中一題, 農場內有多少種動物, 我都想了很久。:

原文章由 MariaChan 於 07-12-14 02:26 發表

我個仔中文都係勁低分.....佢直情同我講唔知聆聽講物...死未!!!!!! 其他科都ok,衰懶醒......最激氣係gs,全部答對,但只有96分,因為連線果part佢冇用ruler......底死的係佢話知要用ruler,兩題有用,兩題冇用,佢話以為自己白手可以畫直線喎......死未!!!!!eng又係懶醒, 唔睇題目, 人地answer in short佢就answer in complete sentences,而樣都唔低死, 低死係佢連圖都睇錯上面果個, 結果.....又扣分羅.............

成日話求學不是求分數,但是原來作為父母的很難做到,這兩日自己緊張過個仔。
終於派完所有試卷啦!由於是自己陪太子讀書,所以好似好有責任咁,好彩仔仔整體表現平均,老公話第一次考試交代到啦!咁即係自己都all pass ,現在可以呼一口氣啦!重新投入工作。
我個人覺得學校這個先苦後甜的安排幾好,這個聖誕可以惰一惰。
祝各位家長及小朋友聖誕快樂!主內平安!

David

我有張你同你公子嘅靚仔揸車相, 不如我e比你呀, 你pm 個e-mail address 比我啦.

Midco,

多謝晒! Please check your PM.

原文章由 midcochow 於 07-12-22 01:57 發表
David

我有張你同你公子嘅靚仔揸車相, 不如我e比你呀, 你pm 個e-mail address 比我啦.

請問今日maths  5 measurements
點樣做才對..小兒.什麼也沒有告訴我.

Use a string to measue the 周界 of 5 items at home. Then use a 雪條棍 to measue the string for the number of 雪條棍 needed.

Well, this is the version I got from my kid but who knows how accurate it is...

原文章由 ECCLUB 於 08-1-3 22:11 發表
請問今日maths  5 measurements
點樣做才對..小兒.什麼也沒有告訴我.
‹ 上一主題|下一主題