用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 P.1C班,加油!(07-08)
樓主: David_Dad
go

P.1C班,加油!(07-08) [複製鏈接]

亞仔剛剛畫完 VA Carnation去睡了,我才有時間再去查看你問的是另一張工作紙,幸好ECCLUB已解開迷底啦!

原文章由 David_Dad 於 07-10-17 22:52 硐表
ECCLUB,

Thank you very much!  :D :D   

goodkids,

你個張係筆順練習(9), 不過你個仔仔D字都寫得幾靓噃!!Anyway,多謝你的關心和幫忙.

david_mum

...

請問美術課之康乃馨需要填色嗎?若要填色是否填木顏色呢?因仔仔說要完成作品回校,估計是要填上顏色。

David 仔將朵花畫喺條題目上面, 好似變成條題目嘅底色圖案咁, 真係無眼睇

我估乜嘢顏料都得嘅, 只要完成咗就得。

David_mum

原文章由 ECCLUB 於 07-10-19 00:07 硐表
請問美術課之康乃馨需要填色嗎?若要填色是否填木顏色呢?因仔仔說要完成作品回校,估計是要填上顏色。

goodkids

我見到亞仔特登跳去有好多电線的地方。
Connie

connie0213,

你簡直是我們的報料之星。

亞仔當然又在玩野,要好好

原文章由 connie0213 於 07-10-22 16:06 硐表
goodkids

我見到亞仔特登跳去有好多电線的地方。

阿囡星期四唔見咗本數學workbook,只記得當晚的功課在幾天前已做過,都唔知阿囡將本workbook放咗喺邊,是否比老師收了?你哋D小朋友是否星期五交數學workbook比老師?

Maria

有沒有P 1C 同學有參加中, 英文朗誦?!  
仔仔有參加.當然係抱住見識見識心情去參加啦.
若有......大家chat chat

David 有參加中, 英文朗誦, 明天就比賽英文, 我哋都唔識教佢, 真係好似妳所講, 讓他見識吓啦!

原文章由 ECCLUB 於 07-11-18 22:05 硐表
有沒有P 1C 同學有參加中, 英文朗誦?!  
仔仔有參加.當然係抱住見識見識心情去參加啦.
若有......大家chat chat

原文章由 David_Dad 於 07-11-18 22:33 硐表
David 有參加中, 英文朗誦, 明天就比賽英文, 我哋都唔識教佢, 真係好似妳所講, 讓他見識吓啦!

David_Dad

比賽完了,有什麼見識了呢?D水準如果呢?今天除了David,學校還有沒有其他同學呢?成績如果?請分享下。

Dennis

今天更加明白什麼叫天外有天, 人外有人. 原來一班年齡如此小的學生也有如此出色的表現.記憶中約有4,5 個播道學生參加比賽,感覺只是由家長訓練下, 他們已經表現得不錯.首先他們不怯場和有自信去朗誦那首詩.而且表達極為流暢.
冠軍級的人馬真正是很出色.淡定,聲線控制得宜.完全能發揮詩中的意境.好有感情.我的小朋友也認同,雖然我的孩子沒有得到什名次.但我也感覺好值得參與.

原文章由 Dennisk 於 07-11-19 22:17 硐表

David_Dad

比賽完了,有什麼見識了呢?D水準如果呢?今天除了David,學校還有沒有其他同學呢?成績如果?請分享下。

Dennis

原文章由 ECCLUB 於 07-11-19 11:28 PM 硐表
今天更加明白什麼叫天外有天, 人外有人. 原來一班年齡如此小的學生也有如此出色的表現.記憶中約有4,5 個播道學生參加比賽,感覺只是由家長訓練下, 他們已經表現得不錯.首先他們不怯場和有自信去朗誦那首詩.而且表達極 ...

有有播道孩子攞到獎呀?

我攞唔到假, 只是聽太太覆述, 有很多小朋友參加, 好像是65.
David 排59, 真是等到瞓著  , 本來見到咁多其他參賽者的表現, 應該會偷到師, 不過, 亞仔就依然故我。

David 的表現其實不錯, 淡定沒有怯場, 有笑容, 不過, 原來這樣是離題, 因為他那篇名叫 Dragon, 應該要表現到好驚, 才有高分。

Here is part of the comment
"You gave a fluent and clear presentation. But ...

Great potential for progress.
P.S. You smiled a lot.  Are you not afraid of the dragon."

最後亞仔取到second grade "優良", 沒有老師指導下, 算好好了, 希望他可從中學到箇中的技巧啦!

共頒了五個獎, 一冠, 二亞, 二季. 不過, 播道孩子就攞唔到了, 希望其他組別努力啦!

原文章由 Dennisk 於 07-11-19 22:17 硐表

David_Dad

Dennis

阿囡的英文朗誦比賽在星期五,都無特別訓練,不會期待得到甚麽獎,但願能夠順利完成比賽,和讓她學到朗誦的技巧便已足夠。

原文章由 MariaChan 於 07-11-20 15:17 硐表
阿囡的英文朗誦比賽在星期五,都無特別訓練,不會期待得到甚麽獎,但願能夠順利完成比賽,和讓她學到朗誦的技巧便已足夠。

多口問一問,如果無特別訓練,又如何讓妳囡囡學到朗誦技巧呢? 可否分享下?

我是指經過觀摩後(即比賽後),她便有機會學到別人怎樣朗誦,或者出年再比賽時能有進步。

關於朗誦技巧, 我有少少領悟, 大家都讀同樣的文章, 怎樣可吸引聽眾多些呢?

咬字清晰, 聲線抑揚頓挫, 富感情能感染聽眾等。
其實和Ms. Yip 教我們唱歌的技巧差不多。

Priscilla, 加油呀!

原文章由 Dennisk 於 07-11-20 16:04 硐表

多口問一問,如果無特別訓練,又如何讓妳囡囡學到朗誦技巧呢? 可否分享下?

原文章由 MariaChan 於 07-11-20 17:12 硐表
我是指經過觀摩後(即比賽後),她便有機會學到別人怎樣朗誦,或者出年再比賽時能有進步。

MariaChan

星期五比賽,是不是又是朗誦果首Sergeant Brown's Parrot呢?

預祝比賽順利。

Dennis

David_Dad & Dennis,

多謝你們的鼓勵,我會叫Priscilla盡力而為,只求順利完成比賽,我沒有甚麼期望,因為希望越大,失望越大。

她的文章是: I Had a Little Cat.

請問今天 Penmanship - Ms. Chan (CDE) 的字頭是什麼?

亞仔寫了以下的句子:

Excuse me, can you repeat, please?
pardon me.

Is it correct?

原文章由 David_Dad 於 07-11-21 08:15 PM 硐表
請問今天 Penmanship - Ms. Chan (CDE) 的字頭是什麼?

亞仔寫了以下的句子:

Excuse me, can you repeat, please?
pardon me.

Is it correct?

correct for 1E....I believe the same
‹ 上一主題|下一主題