用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 P.1C班,加油!(07-08)
go

P.1C班,加油!(07-08) [複製鏈接]

Hi 各位EC家長:

就快開學啦!大家緊張嗎?

小兒叫薛諾謙 David,請大家多多指教,他會搭1號校車。

睇見播道校園又大又靚,校長老師又好,我都好想入去讀。

以後大家可以多些進來發表意見,報料,讓大家可以多些交流,入入油,當然其他家長亦無任歡迎。

0    0    0    0

Hello David Dad & Mom,

My son is also in P1C.

Let's share and support each other for the coming years.

Cheers!

goodkids

Hello Goodkids,

What is the name of your son?

原文章由 goodkids 於 07-8-31 11:12 硐表
Hello David Dad & Mom,

My son is also in P1C.

Let's share and support each other for the coming years.

Cheers!

goodkids

原文章由 David_Dad 於 07-8-31 11:07 硐表
Hi 各位EC家長:

就快開學啦!大家緊張嗎?

小兒叫薛諾謙 David,請大家多多指教,他會搭1號校車。

睇見播道校園又大又靚,校長老師又好,我都好想入去讀。

以後大家可以多些進來發表意見,報料,讓大家可以多些交 ...

Hi David Dad,

雖然我個女同你個仔唔係同班, 不過佢地就同車, 我個女讀1E, 佢會係匯景上車, 多多指教!

Hi....我的好友呀...返去9月準小一 chat....
個別功課或學習才分班呀....好嗎??
*** Piglet 328 ^ ^ We have happyland.....

無錯,正是如此。

原文章由 piglet328 於 07-9-2 01:15 硐表
Hi....我的好友呀...返去9月準小一 chat....
個別功課或學習才分班呀....好嗎??

hi, my son is in 1C class too and his name is Nick.

亞仔話:
中文堂老師用普通話+少少廣東話
英文堂老師用英文+少少廣東話
maths老師用英文+少少廣東話

亞仔仲話班上有幾個同學仔成日比老師話,但我諗佢自己都有份.....返左一個星期學仲有少少holiday mood,希望星期一會好d,成個星期佢都未認得d同學,問佢邊個係班長都唔知,只記得自己幾時做lunch monitor,佢有一日放學仲傻度同我講佢問同學叻錢想買野食同學仔唔比,我問佢自己有野食點解要買,佢話自己的野食比人食曬自己冇得食,好彩老師即時教佢唔可以問人叻錢的道理,因為我個傻仔冇錢銀的概念......

原文章由 David_Dad 於 07-9-2 16:03 硐表
無錯,正是如此。

[ 本文章最後由 bebe_c 於 07-9-9 22:43 編輯 ]

P1C 新同學家長

Hi 各位EC - P1家長,

我兒子是讀P1C,劉梓深!希望各位P1C同班同學仔及家長以後多多指點!因小兒不知自己在學校做過什麼,每次問他答案不是"唔知道"就是"唔記得",日日返學好似"雲遊太空"咁!真令人擔心!:cry: :cry:

Thank!
Astor

Hi Astor,

其實我都有類似嘅問題,亞仔講D嘢不盡不實,問得太詳細又好似審犯咁,尋日去到學校又唔記得問老師。

聽過有位家長覆述,校長話P.1嘅同學其實只是K.4.

I like to share with you the following message.  You can see it outside the EC's gate.  It is written by Principal Lo which is really meaningful.

Dear Mums and Dads,

Please wait for us patiently here.  Please also wait for our growth which definitely takes time.  We all know that you love us.  We...Love...you...too...  Thank you.  ^.^  

Children of EC

而家唯有選擇相信佢,並多D上嚟交流囉!另外,你可以睇吓另一個topic posted by tiger_mom.  I believe you will be encouraged.

My son is 薛諾謙,多多指教!

原文章由 astorwsl 於 07-9-13 11:32 硐表
Hi 各位EC - P1家長,

我兒子是讀P1C,劉梓深!希望各位P1C同班同學仔及家長以後多多指點!因小兒不知自己在學校做過什麼,每次問他答案不是"唔知道"就是"唔記得",日日返學好似"雲遊太空"咁!真令人擔心!:cry: :cry:

Thank!
Ast ...

多謝

Hi David,

多謝支持!但今天Ms. Chan 來電講小兒今早又"遊雲"
真係無付啦!唔知係唔係聽唔明白
薛諾謙係第幾組呀!以後多多指教!

Best regards.
Astor
原文章由 David_Dad 於 07-9-13 12:40 硐表
Hi Astor,

其實我都有類似嘅問題,亞仔講D嘢不盡不實,問得太詳細又好似審犯咁,尋日去到學校又唔記得問老師。

聽過有位家長覆述,校長話P.1嘅同學其實只是K.4.

I like to share with you the following message.  Yo ...

據亞仔(David)講,佢最初是第五組,不過因為有個同學仔常常與他傾計,最後被老師調到第一組。

老師好好喎,有打電話通知家長,值得一讃。

David_Dad (Raymond)

原文章由 astorwsl 於 07-9-13 16:06 硐表
Hi David,

多謝支持!但今天Ms. Chan 來電講小兒今早又"遊雲"
真係無付啦!唔知係唔係聽唔明白
薛諾謙係第幾組呀!以後多多指教!

Best regards.
Astor
...

今日大拾位,你地係邊組呀...........

原文章由 David_Dad 於 07-9-13 17:05 硐表
據亞仔(David)講,佢最初是第五組,不過因為有個同學仔常常與他傾計,最後被老師調到第一組。

老師好好喎,有打電話通知家長,值得一讃。

David_Dad (Raymond)

...

小一同k1~~k3 真係好大分別. 讀k 幾醒幾醒也像要從頭開始.
小孩.這星期真係錯漏百出. 書簿唔見了兩本.功課又攪錯晒.星期一最後個節又睡覺了...呀...呀...或許我們真係要多發愛心.我囝囝也是 P. 1C . ( 穿了EC 校服個樣 好醒目..... 不久一定會V 型反彈. )請大家多多關照.

原文章由 bebe_c 於 07-9-9 22:34 硐表
亞仔話:
中文堂老師用普通話+少少廣東話
英文堂老師用英文+少少廣東話
maths老師用英文+少少廣東話

亞仔仲話班上有幾個同學仔成日比老師話,但我諗佢自己都有份.....返左一個星期學仲有少少holiday mood,希望星期一 ...

what is ur kids name ah?

原文章由 ECCLUB 於 07-9-15 00:21 硐表
小一同k1~~k3 真係好大分別. 讀k 幾醒幾醒也像要從頭開始.
小孩.這星期真係錯漏百出. 書簿唔見了兩本.功課又攪錯晒.星期一最後個節又睡覺了...呀...呀...或許我們真係要多發愛心.我囝囝也是 P. 1C . ( 穿了EC 校服個 ...

bebe_c,

Night is still young!!

It's time now for us parents to start chatting as our bosses have slept la!

I didn't have chance to ask my boy which group he is now.

原文章由 bebe_c 於 07-9-15 00:28 硐表
what is ur kids name ah?

原文章由 ECCLUB 於 07-9-15 00:21 硐表
小孩.這星期真係錯漏百出. 書簿唔見了兩本.功課又攪錯晒.星期一最後個節又睡覺了...呀...呀...或許我們真係要多發愛心.我囝囝也是 P. 1C . ( 穿了EC 校服個 ...

呀囝話我知1E班都有相同情況,不過個小朋友就好醒,在老師無發覺的時候睡,到要度高的時候我囝先叫醒佢

hi, goodkiss,

係呀,今晚係而個星期最寧靜的一晚,因為聽日唔駛返學,今晚暫且放過亞仔同自己一下, 亞仔話今日老師大換位, 佢一返屋企就同我講班中"至"攪事的兩位大少成日噪住佢, 睇黎要了解多d了........

原文章由 goodkids 於 07-9-15 00:32 硐表
bebe_c,

Night is still young!!

It's time now for us parents to start chatting as our bosses have slept la!

I didn't have chance to ask my boy which group he is now.

Ha?

Are you talking about my boy?!

It seems that the boys this year are strong at talking. Hope that they are not only 齋 talking.

原文章由 bebe_c 於 07-9-15 00:39 硐表
hi, goodkiss,

係呀,今晚係而個星期最寧靜的一晚,因為聽日唔駛返學,今晚暫且放過亞仔同自己一下, 亞仔話今日老師大換位, 佢一返屋企就同我講班中"至"攪事的兩位大少成日噪住佢, 睇黎要了解多d了........

...

don't worry la 亞仔話唔係呀, 果兩個小朋友之前累亞仔比老師話,所以而家亞仔同佢地保持距離, 佢話唔想同佢地一樣比老師話

原文章由 goodkids 於 07-9-15 00:43 硐表
Ha?

Are you talking about my boy?!

It seems that the boys this year are strong at talking. Hope that they are not only 齋 talking.
‹ 上一主題|下一主題