用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 電子字典
go

電子字典 [複製鏈接]

各位, 有冇好的電子字典介紹, 囝囝用"文曲星", 不是太好用
   0    0    0    0

我就選了好易通818,很好用:loveliness: .

請問價錢多少? 是否彩mon?
好易通 快易通邊隻好?
我女兒升中一了

原文章由 mybee0103 於 07-8-12 00:36 發表
我就選了好易通818,很好用:loveliness: .

LLMUMMY,

我女兒都是用"文曲星", 是小二是買只是一部很簡單字典機, 不過已經覺得漸漸唔夠用, 最近在行書展時大出血, 買了"快譯通MD8880 colour" , 它是一部多功能字典機, 因為女兒即將升中, 我覺得會合用及希望可以用到上大學, 所以就買咗啦.

原文章由 LLMUMMY 於 07-8-11 20:34 發表
各位, 有冇好的電子字典介紹, 囝囝用"文曲星", 不是太好用

Elmo_baby,

你好呀!  請問你有無比較過 好易通9600 呢?

原文章由 Elmo_baby 於 07-8-12 21:51 發表
LLMUMMY,

我女兒都是用"文曲星", 是小二是買只是一部很簡單字典機, 不過已經覺得漸漸唔夠用, 最近在行書展時大出血, 買了"快譯通MD8880 colour" , 它是一部多功能字典機, 因為女兒即將升中, 我覺得會合 ...

去年囝囝升中一時也買了一部"好易通9600". 但發現其粵語發音沒有獨立按鍵, 粵音也不清晰.

最近也到店舖看過"快譯通MD8880".  其粵語發音有獨立按鍵, 粵語發音也較為清楚.  機身較細, 手感較好.  字典字詞顯示也較清晰細緻.

兩部價格相近, 約三千元.  我自己較喜歡快譯通MD8880".

我沒有比較過"好易通", 只是比較"快譯通MD8880"及另一部快譯通, 但因為該部為台灣制做, sale哥哥話有D句子是跟台灣不能跟美國, MD8880多媒體學習機是最新版, 我寫唔到咁多功能出來, 你地行街街時可以去D Sale哥哥到"ハ吓"..$2980(重有好多禮物送), 買完之後就覺得好貴, 中學生(老公話應該用字典要Kit 吓 Kit 吓)咁幸福.

where you buy?

我都買咗MD8880
你試吓去工聯會, 華員會或者教協之類買, 會平啲

我在書展時買

我想買二手發声字典, 好舊款大部不緊要, 只要能查英文及發声便可, 最緊要平一点.

如果你們有多想賣, 請PM 我
‹ 上一主題|下一主題