用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 官小是否 唔好 ?
go

官小是否 唔好 ? [複製鏈接]

請問官小是否唔好 ?

有朋友話因官小系阿公所以無需要面對殺校問題, 因此, 官校同其他小學相比之下不積極辦學. 類似做 36 , 唔做都系 36.  是真的嗎 ?

我日日上此 web 睇都唔多覺有家長 recommend 官小.  請問有無家長可以 comments 下深水埗官小好唔好.  校風如何 ?
   0    0    0    0

rubymo,

深水埗官小是否在碧海藍天附近這間,我曾經有參觀,是千禧校舍,老師好像很用心,有推行英語故事書閱讀計劃,但我個仔間幼稚園很少同學選這間學校,我因為是天主教的關係,都會選天主教學校,因為另外可以多5分,入讀機會也大一些,希望第一輪就入到。你也是40網,有沒有其仔心水?

Maria

原文章由 rubymo928 於 07-7-27 15:28 發表
請問官小是否唔好 ?

有朋友話因官小系阿公所以無需要面對殺校問題, 因此, 官校同其他小學相比之下不積極辦學. 類似做 36 , 唔做都系 36.  是真的嗎 ?

我日日上此 web 睇都唔多覺有家長 recommend 官小. ...

殺校並不是因為學校是否阿公辦,最主要係收生不足。
:verycold: :verycold: :verycold:

官小亦會有機會殺校,視乎小一收生是否足夠。聽說紅磡官小會殺校,就是一個例子。

其實學校收生不足,部分原因是學生質素問題,「Input」差,「Outpu」質素未必 100% 高。部分名校學生其實是因為家長為子女安排補習,惡性「吹谷」罷了。

原文章由 rubymo928 於 07-7-27 15:28 發表
請問官小是否唔好 ?

我日日上此 web 睇都唔多覺有家長 recommend 官小. ...

原文章由 woody_lui 於 07-8-2 10:04 發表
官小亦會有機會殺校,視乎小一收生是否足夠。聽說紅磡官小會殺校,就是一個例子。

其實學校收生不足,部分原因是學生質素問題,「Input」差,「Outpu」質素未必 100% 高。部分名校學生其實是因為家長為子女安 ...

Tks for your comments !  都唔知如何為個女選學校

請問官小是否唔好 ?

當然唔係啦,有好多官小 好搶手,

軒尼詩官立 上/下(hk)
馬頭涌官立 新/舊(kln)
沙田官立小學 上/下(n.t)
都多 人想要.

原文章由 sai1031 於 07-8-6 00:25 發表

當然唔係啦,有好多官小 好搶手,

軒尼詩官立 上/下(hk)
馬頭涌官立 新/舊(kln)
沙田官立小學 上/下(n.t)
都多 人想要.

睇下d資料幫唔幫到你,

http://discuz.baby-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=224

http://discuz.baby-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=169

http://discuz.baby-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=295

http://discuz.baby-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=262

http://discuz.baby-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=181

原文章由 sai1031 於 07-8-6 00:31 發表
睇下d資料幫唔幫到你,

Thanks for your information.  你所提及的Kln side 官小我都有聽說幾好,  請問你知唔知深水埗官小好唔好 ?

坦白說,最緊要是學生本身肯不肯努力讀書,若果小朋友非常懶惰,入讀喇沙、拔萃都一樣不行。若果孩子在名校考接近「包尾」,反而使他失去信心和動力讀書。近年來,不大出名的中學,一樣能夠產出會考狀元。

當然,家長定會為孩子選擇好學校或名校,不過本人認為孩子必須跟得上該校程度才可考慮,孩子一旦失去學習動機就不得了。

原文章由 rubymo928 於 07-8-6 14:48 發表

Thanks for your information.  你所提及的Kln side 官小我都有聽說幾好,  請問你知唔知深水埗官小好唔好 ?

原文章由 woody_lui 於 07-8-7 23:08 發表
坦白說,最緊要是學生本身肯不肯努力讀書,若果小朋友非常懶惰,...

Totally Agree !  
我自己都同自己講 (the same as what you said), 但成日想來想去, 多謝你. 加強左我信心.

官小好唔好就好難一既而論, 個別學校都做得唔錯, 不過官小最吸引係會有D唔錯既聯繫中學, 就算唔係成績好好既官小, 只要在校內保持中上成績, 升中派位都較其他冇聯繫既小學著數D, 特別係港島區, 機乎聯繫既都係名校, 所以好多人爭.

原文章由 AdaYan 於 07-8-8 22:37 發表
官小好唔好就好難一既而論, 個別學校都做得唔錯, 不過官小最吸...

Noted & Tks !
‹ 上一主題|下一主題