用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 大抽獎失敗,仍未放棄,懇請007/眾媽媽給予意見及支持! ...
go

大抽獎失敗,仍未放棄,懇請007/眾媽媽給予意見及支持!! [複製鏈接]

親愛的007 / 眾BK媽

小女就讀九龍塘Band 1 小學
屬Band 1尾
大抽獎派位失敗
入左德蘭中學
現時
我仍希望可以幫小女投考比德蘭高banding一些
校風純樸的Band 2中學  (基督教優先)
地區可以是東九龍/沙田/九龍城等

請問007

(一)
到今時今日
是否仍存希望呢

(二)
若不,請問在來年(中二)插班
是否可行呢
若果可行
有甚麼band 1 及 band 2 中學機會較大呢

盼給予高見

願主親自報答你們

無言感激

aln
   0    0    0    0

若你早一點,便可趕及報考基督教祟真,(今天5PM才截止),來年可報中二插班,是直資學校,學費是2000元(10個月0

謝謝 mother-cat
還有其他建議嗎...

原文章由 mother-cat 於 07-7-17 19:54 發表
若你早一點,便可趕及報考基督教祟真,(今天5PM才截止),來年可報中二插班,是直資學校,學費是2000元(10個月0

屬Band 1尾
大抽獎派位失敗
入左德蘭中學
現時
地區可以是東九龍/沙田/九龍城等
請問007
(一)
到今時今日
是否仍存希望呢
(二)
若不,請問在來年(中二)插班
是否可行呢
若果可行
有甚麼band 1 及 band 2 中學機會較大呢
盼給予高見
願主親自報答你們
無言感激
aln

aln:
1)派位後冇試過叩門or叩門不成功?
2)而家真係難搞,一般津貼中學已塵埃落定...或者可考慮中中直資香島(座位冇被教育署限死40 人)...校風純樸,如果你囡囡入到去一家可名列前茅....以誠意打幾個電話給校長,或許有點機會!
3)一般津貼中學對插班生冇咩興趣(因按班向政府收錢...多一個少一個一樣收咁多~何必攞嚟煩!)除非成績是級內前列(指同級中學)!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

首先在此多謝 007, 小女在誇區派位不如意,加上叩門不成功, 多得007指點, 小女在九龍塘香島考得一席位, 今日亦順利考了編班試, 我想香島也是一所校風純樸, 成績不錯的好中中.

今天考試人數有140人, 中1有4班, 我想你還可以在此覓得一席, 不防試試吧.
白天隔着這片天空張望您的位置,夜晚枕着愛戀與您一同入眠[img align=right]http://bbs.lisnow.net/attachment/Mon_0609/96_6498_d60dab8bc213f43.gif[/img]

親愛的007

我們曾於放榜日往沙田英中叩門
但不成功
同日返回九龍塘區中中交表 (真光及培道)
培道獲考試機會
但不成功

女兒有點抗拒直資

個人則對培道很感興趣
007, 可有其他方法入讀此校嗎
或者,在開學後可否嘗試再叩門

請建議

aln

原文章由 櫺囹桼 於 07-7-17 20:33 發表
屬Band 1尾
大抽獎派位失敗
入左德蘭中學
現時
地區可以是東九龍/沙田 ...

原文章由 aln 於 07-7-17 21:14 發表
親愛的007

但不成功
培道獲考試機會
但不成功

女兒有點抗拒直資

個人則對培道很感興趣
或者 ...

aln:
如果真係冇辦法...唯有等開學後再叩!(不過機會又渺茫好多!)祝好運!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

aln,

培道叩門/考試後都唔收, 你只可以試其他, 但係機會一定少, 因為分班試後要有人收就真係好難, 有無打算其他區?

原文章由 aln 於 07-7-17 21:14 發表
親愛的007

但不成功
培道獲考試機會
但不成功

女兒有點抗拒直資

個人則對培道很感興趣
或者 ...

我願意考慮其他區呀.
請幫忙

原文章由 rclamlam 於 07-7-17 22:07 發表
aln,

培道叩門/考試後都唔收, 你只可以試其他, 但係機會一定少, 因為分班試後要有人收就真係好難, 有無打算其他區?

我想我會再試叩
謝謝你呀
我會努力
願主祝福
aln

原文章由 櫺囹桼 於 07-7-17 21:56 發表

aln:
如果真係冇辦法...唯有等開學後再叩!(不過機會又渺茫好多!)祝好運!

香島、真光是比較正常的band2中中,未到最後一步都唔好放棄。
Good Luck !

原文章由 aln 於 07-7-17 22:55 發表
我想我會再試叩
謝謝你呀
我會努力
願主祝福
aln

去到最後都未能如願,就照讀派位果間!只要小朋友有實力,一樣讀得出色,到時中二揸住出色成績表去叩門轉校,成功率好高!但如果讀得麻麻地就要認命,非名校都讀唔到好成績,就算入到高一級ge學校都讀唔上啦!
我大女讀非主流英中,因為幾乎無功課,所以可參加多D課外活動,但成績都幾好,就快升中三心思思想同佢轉返本區英中or Band 1中中,去咗四間叩門面試,三間英中都收 喜出望外!點知亞女唔捨得老師同學,唔想轉
唔係一定要入名校先至有前途架!去到名校唔高唔低做透明人,好可憐lor

想請問你女兒讀哪間非主流英中呢 ??

去到最後都未能如願,就照讀派位果間!只要小朋友有實力,一樣讀得出色,到時中二揸住出色成績表去叩門轉校,成功率好高!但如果讀得麻麻地就要認命,非名校都讀唔到好成績,就算入到高一級ge學校都讀唔上啦!
我大女讀非主流英中,因為幾乎無功課,所以可參加多D課外活動,但成績都幾好,就快升中三心思思想同佢轉返本區英中or Band 1中中,去咗四間叩門面試,三間英中都收 喜出望外!點知亞女唔捨得老師同學,唔想轉
唔係一定要入名校先至有前途架!去到名校唔高唔低做透明人,好可憐lor

早安

謝謝你的意見及分享

aln

原文章由 701003 於 07-7-18 09:25 發表
去到最後都未能如願,就照讀派位果間!只要小朋友有實力,一樣讀得出色,到時中二揸住出色成績表去叩門轉校,成功率好高!但如果讀得麻麻地就要認命,非名校都讀唔到好成績,就算入到高一級ge學校都讀唔上 ...

可否透露你向那幾間英中及中中叩門呢
同埋
叩門應注意甚麼呢

原文章由 SSHHAA 於 07-7-18 09:57 發表
想請問你女兒讀哪間非主流英中呢 ??

去到最後都未能如願,就照讀派位果間!只要小朋友有實力,一樣讀得出色,到時中二揸住出色成績表去叩門轉校,成功率好高!但如果讀得麻麻地就要認命,非名校都 ...

原文章由 701003 於 07-7-18 09:25 發表
去到最後都未能如願,就照讀派位果間!只要小朋友有實力,一樣讀得出色,到時中二揸住出色成績表去叩門轉校,成功率好高!但如果讀得麻麻地就要認命,非名校都讀唔到好成績,就算入到高一級ge學校都讀唔上 ...

Agree! Most of the places in secondary schools have been
filled in. This year, the class size is relatively smaller when compared with last year. The EDB has instructed the
school to admit students not more than 40 in each class.
Including the repeaters, not many places left for the
individual ones.
So, had better work harder. Seek for F.2 places if you
really want to.
Good luck!

thanks

原文章由 monkeybbb 於 07-7-18 10:01 發表

Agree! Most of the places in secondary schools have been
filled in. This year, the class size is relatively smaller when compared with last year. The EDB has instructed the
school to admit ...

push

原文章由 aln 於 07-7-17 19:41 發表

屬Band 1尾
大抽獎派位失敗
入左德蘭中學
現時
地區可以是東九龍/沙 ...

其實德蘭入到精英班唔差得過培道.因為好多資源,同好受關注.校長小小事都找你傾.我識D band 1入去初期唔開心,但讀讀下又ok,成績重好好,又入辨論隊.入唔到精英班就..........努力D,下年再轉.

[ 本文章最後由 motherlau 於 07-7-19 00:18 編輯 ]

早女兒一年升中, 跟她一樣情況入讀德蘭的師姐, 今年全級考第二, 至於是否就讀精英班, 因不清楚此校編班機制, 故不敢確定.

今日得悉女兒入讀的一班, 正是師姐上年就讀的一班, 希望是你所說的精英班.

其實女兒老師都是這樣鼓勵她, 入讀此校, 一定要考第一, 然後拿成績表回來母校給她看.

作為媽媽的我, 則以禱告全力支持女兒適應此校生活, 以及協助她在學術/課外活動/社會服務等各方面保持平衡及良好表現, 為來年中二插班作好準備

無論如何, 由衷感謝你的意見及支持

願主親自報答你

aln

原文章由 motherlau 於 07-7-19 00:11 發表
其實德蘭入到精英班唔差得過培道.因為好多資源,同好受關注.校長小小事都找你傾.我識D band 1入去初期唔開心,但讀讀下又ok,成績重好好,又入辨論隊.入唔到精英班就..........努力D,下年再轉.
‹ 上一主題|下一主題