用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇今年讀完p1要留班?
樓主: maggie0649
go

有冇今年讀完p1要留班? [複製鏈接]

maggie0649

如果大家知道原校名相信對於理解和分析你小朋友的問題會有幫助。

eg 如果只是因為原校屬於 "超高水平"的私校(eg聖x濟....)。
若果只是單一 "普通話"教學小朋友未能適應 "超高水平"
但小朋友出去一般學校p.2已經能應付自如呢?
所以你要自己衡量原校要求是否太高了

如果你有信心可以在暑期補救到的,最好當然不要留班,
剛剛升上小一開開心心,
但轉校對於小朋友的心理負擔也很大,
最緊要看小朋友的心態,
不要令他有自己太差或失敗的感覺
自信好重要慢慢長路要行。

別人已經花了一年時間適應環境和結交朋友,
要看小朋友的社交能力。
rp
;-)

hi all

我的小朋友讀禮賢小學.他都害怕讀圓校小一.
聖三x小學和佛教慈敬小學巳取錄.讀小一定小二都得.二間都是小班和活動教學,小二都是用普通話教中文.15/16.
聖三x會深一些.

醒目開學勳章

原文章由 maggie0649 於 07-7-24 17:36 發表
hi all

我的小朋友讀禮賢小學.他都害怕讀圓校小一.
聖三x小學和佛教慈敬小學巳取錄.讀小一定小二都得.二間都是小班和活動教學,小二都是用普通話教中文.15/16.
聖三x會深一些.

maggie,
你仔是否細仔(Nov/Dec) ,你又認為佢升班跟唔跟得上?如果細仔我先會考慮repeat,始終只是P.1,長路漫漫...
升咗小二先,在this summer同佢追返唔識果D得唔得?辛苦一個暑假好過浪費一年repeat喎。
同埋假如repeat又何必轉校?禮賢不也是間好學校嗎?

I think it just the language problem.

Let the kid watch 普通話 cartoon as much as possible. Off course have to let them watch the cartoon which they like.

My son does not like to speak 普通話 too, but after he watch 普通話 cartoon he will talk about the cartoon to me in 普通話. Ha! only the topic about this cartoon.

不可隨便留級,對他的自信心有影響的

hi all

我的小朋友是10月出生.可以考慮留班.他怕讀完校比同學笑,我都知禮賢是好.但返學是他面對同學,他怕就不要免強.我都想他返學開心.他在校是害羞不主動的人返到屋企坐唔定喜歡玩.所以我想撰活動和小班教學的學校給他.我怕撰政府佛教慈敬多曳學生品德唔係咁好會學曳.私校起碼有規矩d.在家他是個無規矩的人,我都想他品行學好d.屋企人是公務員所以有樽貼.但是15/16.

醒目開學勳章

maggie0649

其實,你已差不多有決定了。

選聖三X小學吧。不過小一定小二真的要你和兒子好好商量。始終只有你們才最清楚你的兒子的成績和學習情況。如果你的兒子不會對留級有抗拒,重新再讀小一也不覺悶,也未嘗不是打好基礎的好機會。

原文章由 maggie0649 於 07-7-25 00:26 發表
hi all

我的小朋友是10月出生.可以考慮留班.他怕讀完校比同學笑,我都知禮賢是好.但返學是他面對同學,他怕就不要免強.我都想他返學開心.他在校是害羞不主動的人返到屋企坐唔定喜歡玩.所以我想撰活動和小班教學 ...

maggie0649

比我會選聖三X小學,同埋比佢留班!
我有個朋友的女兒好似同你差不多, 佢都係去咗第二間校同埋留班! 因為佢覺得原校不單只同學, 連老師都對留班生不大友善!
比你的感覺係"你點都讀唔到", 反而去了另一間校,小朋友真係可以從頭開始, 成績仲好理想!!

你和你的小朋友都比心機啦!希望你們會成功!

Eva

睇完妳地既post,我今年同囡囡選小一都唔知選唔選d勁既私小,
e.g.宣小,聖方濟各.....我怕阿囡跟唔上,anyway我覺得轉校俾
repeat原校好,小朋友唔會有太大挫敗感

其實用普通話教中文的學校是否對小朋友黎講太難呢?除非小朋友幼稚園開始己經學普通話?

禮賢係我心水黎架....請問你個仔讀那一間幼稚園上小學呢?

我覺得什麼語言,其實影響不會太大,尤其對年紀小的小朋友來說,就算用廣東話也有人考試不合格,況且普通話教中文是大勢所趨,所以不應該去逃避,禮賢的程度是不淺的,我覺得如果小朋友唔合格是因為大意,唔係真係唔識,為了一科留班,好似太.......,不如轉到另外一間學校讀二年級,再唔得才留班啦!如果佢係話唔想原校留班,證明佢都知"醜",或者佢會認真讀呢!一年級的功課應該唔會太難的,要追都應該不會太難的!

原文章由 jojoplanet 於 07-7-25 16:00 發表
其實用普通話教中文的學校是否對小朋友黎講太難呢?除非小朋友幼稚園開始己經學普通話?

禮賢係我心水黎架....請問你個仔讀那一間幼稚園上小學呢?

我的囡囡而家升小二, 中文都係用普通話授課, 都係私校但唔係禮賢, 我的情況同maggie0649差不多.  係第一個學期中、英、數3科成績最弱中文, 僅僅合格(有時仲唔合格), 但我發現同以普通話授課無關, 因為睇番d卷發現小女係唔識d題目裡面d字, 唔識解, 因為d字唔會每一個都教過同係課本度搵到, 加上佢唔係好識運用d詞語, 就算用廣東話都唔識讀, 所以填充、配對、重組句子錯到七彩.

從第二學期開始, 我要囡囡每次做完生字之後, 讀比我聽(普通話加廣東話)仲要解比我知個意思, 而且我會買d課外練習陪住佢做, 久而久之, 佢識多咗好多課本上無的字.  加上每次測驗&考試前, 我會按照學校試卷形式出模擬試題比佢做. 最後一次中文考試取得86分, 老師寫評語"大有進步!".  以前囡囡好唔鍾意中文, 因為d字又多又深, 仲要學埋普通話, 但而家囡囡唔怕中文lor, 佢有時仲以普通話讀書比我聽.

講咗咁耐, 我想指出的是係3間學校之中, 禮賢係最好.  而且而家程度比較好的小學都採取以普通話教中文, 升中搵學校都著數d馬.  你不妨同校長傾吓先, 睇下可唔可以唔留班, 最多P2惡補中文.

thanks all!

多謝各位議見!

今日有左決定去左聖三x小學比p.2學費,點知(因為上次面試見校長的時候,校長問亞仔喜歡p.1定p.2,亞仔喜歡p.1話重新學習校長就寫下p.1在表格上.當時校長說p.1和p.2都可以)個位小姐話校長寫左p.1就是p.1,她跟住打電話比校長問,校長話p.1因p.2驚他辛苦.
所以我們再考慮下先.跟住去左禮賢交退學信,想好要再想過.

一係讀聖三xp.1(我驚今年p.1轉英小,maths是英文教驚跟唔上),
二係佛教小學p.2開心和淺些

睇吓小朋友有冇自信心啦。有嘅,不要重讀,否則傷害佢嘅自信+自尊。如果佢無乜自信,咁最好留班打好根基,亞媽+亞仔會輕鬆咗,親子関係↑

原文章由 BESTMCL 於 07-7-25 23:20 發表
睇吓小朋友有冇自信心啦。有嘅,不要重讀,否則傷害佢嘅自信+自尊。如果佢無乜自信,咁最好留班打好根基,亞媽+亞仔會輕鬆咗,親子関係↑

轉校repeat p1做大仔,重新開始,有番自信先.....
大人小朋友都開心!要企係小朋友角度睇啊!

醒目開學勳章

maggie0649

現在更簡單啦!

先想想兒子的數學及英文程度怎樣?跟他傾傾,如P1轉用英文學maths,可以應付嗎?他的反應是怎樣?我相信你自會有答案的。

如不可,可選佛教小學P2,我相信你為小朋友選的,應不會太差。至於同學的行為,你先不用太擔心,一般男孩通常會在初中,最易學壞。小學只要看實些,加上你好好教導,應不會太差。我也見過一些好多人說好的直資小學的學生,可能兩文三語真的很好,但行為呢……..在公共場所,一班同學們高聲大叫,家長們也不理會;又見過小主人拍打工人;工人幫一個比她還高的小主人(已高小)背書包等等。

我兒讀的津貼小學,確有頗多學生的媽媽是內地人,但她們都對子女也有要求的,也一樣會栽培小朋友,他們的成績及操行還比我這香港媽媽的小朋友好,真的比我還緊張呢!

原文章由 maggie0649 於 07-7-25 21:40 發表
thanks all!

多謝各位議見!

今日有左決定去左聖三x小學比p.2學費,點知(因為上次面試見校長的時候,校長問亞仔喜歡p.1定p.2,亞仔喜歡p.1話重新學習校長就寫下p.1在表格上.當時校長說p.1和p.2都可以)個位小姐 ...

hi all!

我決定讀聖三x小學p.1谷一谷他,跟德上就直上,跟唔上就讀政府學校.
‹ 上一主題|下一主題