用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇今年讀完p1要留班?
go

有冇今年讀完p1要留班? [複製鏈接]

我的仔仔讀私校p1,中文'普通話不合格所以要留班.

你們會留下讀圓校定找另一間學校,因我巳找到一間私校收他,
一間政府校等結果.
   0    0    0    0

maggie

你意思係只係普通話唔合, 或是中文科唔合格  如果只係因為普通話唔合格, 而學校又企硬既話, 咁係我就一定轉校lu

原文章由 maggie0649 於 07-7-17 15:18 發表

一間政府校等結果.

醒目開學勳章 王國長老

係lor, 如果只係普通話唔合格而留班, 睇黎好慘姐..........
原文章由 little-fish 於 07-7-17 16:42 發表
maggie

你意思係只係普通話唔合, 或是中文科唔合格  如果只係因為普通話唔合格, 而學校又企硬既話, 咁係我就一定轉校lu

原文章由 maggie0649 於 07-7-17 15:18 發表

一間政府校等結果.
應該唔會播.我果仔/女普通話不合格.但其他科ok都升~~~

我讚成, 因為這樣會好影響個小朋友

原文章由 little-fish 於 07-7-17 16:42 發表
maggie

請問你仔仔讀邊間學校 私校or津校

一間政府校等結果.

中文科用(普通話)教和普通話科
53/100   平均分        E

亞仔一見中文字就唔認得點讀,就會唔讀亂做.
讀和理解唔得.

[ 本文章最後由 maggie0649 於 07-7-17 23:55 編輯 ]

是否左派學校呀?環掂都轉校囉,請供開校名吧!讓家長先自我評核小孩的國語程度後才讀。免得傷害小孩脆弱的心靈Ar!

一間政府校等結果.

maggie0649 :

請問你囝囝是否只是中文較弱, 其他科成績是否ok?

如果中文科以廣東話教, 你覺得囝囝中文本科成績是否可提昇?

近年一些學校以普通話教學作招徠, 其實要理解課文已不易, 仲要兼顧聽得明普通話教學, 應付普通話讀音. 大人都未必做到.

呢一代小朋友讀書比我們辛苦得多, 6歲人仔既要適應小一課程, 又要適應普通話/英語授課, 迎戰評估, 測驗, 考試, 林林總總課餘班, 仲有政府鼓吹一體一藝, 快樂的童年是否已成絕響??   

原文章由 maggie0649 於 07-7-17 23:45 發表

讀和理解唔得.

[ 本文章最後由 vensusma 於 07-7-18 01:04 編輯 ]

小朋友讀邊間私小架?

我絕對認同你講法

原文章由 vensusma 於 07-7-18 01:00 發表
maggie0649 :

請問你囝囝是否只是中文較弱, 其他科成績是否ok?

如果中文科以廣東話教, 你覺得囝囝中文本科成績是否可提昇?

近年一些學校以普通話教學作招徠, 其實要理解課文已不易, 仲要兼顧聽得明普通 ...

醒目開學勳章

maggie0649

小兒都是中文科用(普通話)教和普通話科都是不合格 (5x/100, E),加上英文都不合格 (4x),但都可升班。因老師說他有能力,只是上堂不專心,你有你講,佢有佢畫 (在課本內),加上數學和電腦有A,其他都有B,所以可升班。不過在暑假內,我都要跟他惡補漢語拼音及英文的拼音。而且他現在常說上中文堂悶,如留級,他又覺其他科都悶的話,他更加冇興趣上課,長遠計,更加不值得,所以老師都覺得不用留級。其實他中文不合格,全因為他不肯寫字,所以要填的不識寫,抄的又抄漏筆劃兼漏標點符號,反而作句,就懂用他識的有限字來做,反而得分。如果不用他寫字,用口講,他是懂得答的。小兒都是一見字,無論中或英,都不肯看。
又或者,會不會太深呢! 因私校通常會較深,所以要視乎你的兒子能力,除非他其他科目都差,否則,不可隨便留級,對他的自信心有影響的。最重要是留級對他有幫助嗎? 我相信你一定會幫你的兒子作出對他最好的選擇的。

原文章由 py28tang 於 07-7-18 11:16 發表
小朋友讀邊間私小架?

我都好想知呀!

我朋友個仔都係要留班, 不過佢就中文同英文都吾合格, 但佢媽咪堅持升班, 最後學校都比佢升.

原文章由 maggie0649 於 07-7-17 23:45 發表

讀和理解唔得.

其實主要係亞仔唔係好鐘意普通話,淨係補普通話會唔會好d呢,如果鐘意原校的話,因為佢唔係一d都聽唔明。如果唔係就轉間用中文授課o既學校

咁先同校長傾下先囉, 話暑假會惡補中文和普通話囉, 如果校長堅持留班既, 就不如轉去間同廣東話教中文既, 咁囝囝會易跟好多, 普通話可以請人教, 單對單教效果都好好, 唔一定要學校教

讀和理解唔得.

其他科都合格,maths 111/200 平均分 (因有文字應用題,所以拉下分數),其實找到一間私校收他(聖三x小學,可以比他讀p.2是中小但中文(普通話)教,我想他讀p.1重新學(但p.1今年轉英小中文普通話教,maths英文教,是小班(25down)和活動教學我都唔知點撰.
亞仔比較怕羞,有時上課油雲.
一係等多幾日政府佛教學校(比較free)通知.

一係讀完校一個學期先轉.

[ 本文章最後由 maggie0649 於 07-7-19 00:46 編輯 ]

醒目開學勳章

我囡囡間學校係直資,佢果班有3個要留班

仲未決定好轉定唔轉.

請比議見!
‹ 上一主題|下一主題