用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 藍田循道衞理小學 藍田循遁小學家長
go

藍田循遁小學家長 [複製鏈接]

請問有沒有藍田循道小學的家長,可以互相交流心得呢?
   0    0    0    0

Hello,
My son will study at this school (Primary 1) in coming September.  How about your kid?

我個仔都係9月入讀小一.多多指教
基督是我一家之主

Hello,

我個仔今年升小四, 他讀得很開心, 希望你們的小朋友都讀得開開心心, 你們是否第一志願選藍循呢?

你們有沒有book校車呢?我忘記了, 唔知現在重可唔可以申請呢?

Hello all,

我的女兒都係9月讀小一,希望大家可以交流下。

其實已收到學校的信,訂飯及校車等,好像9月頭要訂飯,小一開學初不是返半日嗎?

Hi yybluesky,

我個仔讀一年班時,會在小一新生家長會(即是今年的8月18日),家長會留在禮堂聽嘢, 而小朋友會跟老師上課室(預習半日), 而校車、訂飯會留到8月11日回校買書時一齊訂, (如沒有變的話), 因為以前9月份好像沒有半日返

原文章由 yybluesky 於 07-7-18 17:41 發表
Hello all,

我的女兒都係9月讀小一,希望大家可以交流下。

其實已收到學校的信,訂飯及校車等,好像9月頭要訂飯,小一開學初不是返半日嗎?

校車

下學年轉了校車公司,比以前貴了$5,而且7月份都要交車費,簡直豈有此理。

3/9/07是返全日的。

[ 本文章最後由 shihen 於 07-7-19 13:03 編輯 ]
Shihen

Hi, Shihen

你小朋友讀邊班?多D上BK可以互相交流心得。
不過之前參加課外活動要另外比車錢,但現在不須要另外比車錢,
不過由觀塘去學校都要$270,我都覺得貴,所以正在考慮:-|

原文章由 shihen 於 07-7-19 13:01 發表
下學年轉了校車公司,比以前貴了$5,而且7月份都要交車費,簡直豈有此理。

1/9是返全日的。

hi各位: 我女今年升小二!!!

Hi,

我個仔今年升小四,我開始有小小擔心仔升中學的問題,因為這一、兩年派位都好似好唔理想,而且隔離學校都公報了,但我們學校都沒有公報升中學的情況,真令人擔心:cry:

Hi, my son is K2 now, coming is K3, I WOULD LIKE TO APPLY ltmps for him, is it a good and happy school? will have too many homeworks? Thanks for your advices la!

咁阿仔又讀得好開心,基本學校的課外活動他都參加,小三更不斷參加比賽、表演等,而功課我覺得唔算多,因為他每晚差不多六點先回到家,洗澡、食飯,大約八點先開始做功課,一般十點半至十一點都可以做完,除非有作文,因為小三比較多作文。

原文章由 joey仔媽媽 於 07-7-17 13:40 發表
請問有沒有藍田循道小學的家長,可以互相交流心得呢?

Hi Joey 媽媽,
我女兒讀邊1A班, 妳小朋友讀邊班??

Hi Ellen,

我個仔讀4A,請多多指教。

原文章由 ellen88 於 07-7-19 23:51 發表

Hi Joey 媽媽,
我女兒讀邊1A班, 妳小朋友讀邊班??

I also notice that the secondary school distribution of this school is not very good according to the last year's records. I may have second thought about choosing this school. Any advices?

joey仔媽媽:

請問你話隔離學校公佈左升中情況係邊間學校

升中問題我都有d擔心, 唔知學校幾時可以公佈呢...:-| 因為我黎緊9月第一輪要決定報唔報佢, 但係我係舊生有20分, 真係搵唔到冇乜理由唔揀佢而要再出去等抽獎...

原文章由 joey仔媽媽 於 07-7-19 17:40 發表
Hi,

我個仔今年升小四,我開始有小小擔心仔升中學的問題,因為這一、兩年派位都好似好唔理想,而且隔離學校都公報了,但我們學校都沒有公報升中學的情況,真令人擔心:cry:

Lee Siu Keung (Ping Tin) has announced the secondary school distribution in their website. The result is very satisfactory. You can have a look.

原文章由 billyyanst 於 07-7-20 13:35 發表
joey仔媽媽:

升中問題我都有d擔心, 唔知學校幾時可以公佈呢...:-| 因為我黎緊9月第一輪要決定報唔報佢, 但係我係舊生有20分, 真係搵唔到冇乜理由唔揀 ...

Thanks! Quite Good !

近年幾間小學爭得好激烈下, 雖然係屋村學校, 都似乎唔容易...

聽講smp的聖馬太同2間李兆強都係好谷下, 藍循都有呢個趨勢, 我講得對嗎?

印象中20幾年前當時藍田的兆強唔係咁叻(可以算得上係好差下), 好多人都唔會揀呢間讀, 我仲記得當時學校會送校服or 書吸引人去讀, 估唔到有咁大改變...

原文章由 馬媽媽 於 07-7-20 17:44 發表
Lee Siu Keung (Ping Tin) has announced the secondary school distribution in their website. The result is very satisfactory. You can have a look.

隔離學校一早就公佈幾人派聖保?,幾人派?言,但藍循到現在都未公佈•:-|
我都係藍循舊生,你在邊間畢業呢?

原文章由 billyyanst 於 07-7-20 13:35 發表
joey仔媽媽:

升中問題我都有d擔心, 唔知學校幾時可以公佈呢...:-| 因為我黎緊9月第一輪要決定報唔報佢, 但係我係舊生有20分, 真係搵唔到冇乜理由唔揀 ...
‹ 上一主題|下一主題