用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 我囡囡之暑期作業!
go

我囡囡之暑期作業! [複製鏈接]

今日去訂左波仔VII,21號星期六可取,折實195(約七折),好過囡囡成個暑假無所是事事...有排佢睇!

0    0    0    0
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

007,

你女幾大呀? 你女鐘意看HARRY架, 我女唔鐘意看.

原文章由 櫺囹桼 於 07-7-16 21:40 發表
今日去訂左波仔VII,21號星期六可取,折實195(約七折),好過囡囡成個暑假無所是事事...有排佢睇!

原文章由 rclamlam 於 07-7-16 21:47 發表
007,

你女幾大呀? 你女鐘意看HARRY架, 我女唔鐘意看.

rclamlam:
佢傻左好耐...最近有好轉(只因冇新戲新書出...),而家又沉淪,佢返F.4之日就十五歲!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

007,

大個女啦, 選左咩科讀呀?

原文章由 櫺囹桼 於 07-7-16 21:58 發表

rclamlam:
佢傻左好耐...最近有好轉(只因冇新戲新書出...),而家又沉淪,佢返F.4之日就十五歲!

007,

請問在哪裏訂???

三聯、天利行同商務都有。亞仔都扭我買,佢依家睇緊第3集同Spiderman 3,但我要佢睇完第6集,先至幫佢買,費時擺到一屋書。

Page One 訂書 先付$140. 取書時按到時來價再補約三數十元.
另有小禮品附送. 上次訂第6集時, 小禮品是Harry Potter 的紙手抽等等....

你地小朋友鐘意看中文定英文版呀? 我女唔鐘意看英文書, 真係唔知點算.

我在元朗常春藤訂,英文版169元。

這書店跟田園等有聯繫,可能在市區的田園書局可以訂購,書展可能也有。

1)007囡囡揀文科(其實佢想揀理科都有難度,因為要平均75分以上才有“機會”...衰女邊有咁叻吖!)

2)$$$$169,咁我咪好傻?

3)如果小朋友喜歡哈利波特,咩文版都要睇架喇!(所以冇得迫)

大結局會係點呢??????
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

大結局會係點呢??????
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

sorry ! 搞錯左 !

Page one 訂書, 先付書價$280的一半 = $140, 取書時再補差價. 係貴左d, 但我女鐘意去page one, 真係冇佢乎 !

文科有文科好, 而且理科的出路係咪真係岩自己? 尤其係女仔.
近一.兩年, 家長替孩子選科, 態度已經續漸開明, 理智左, 我見有一些成績好既學生, 不為會考容易取得高分, 均棄理從文. 其中不乏英中校長的女兒. 況且而家中四科目中, 盡量做到文中有理, 理中有文等多項選擇.

原文章由 rclamlam 於 07-7-17 10:23 發表
你地小朋友鐘意看中文定英文版呀? 我女唔鐘意看英文書, 真係唔知點算.

亞女 (九月升中一)都係唔鐘意睇英文書, 而家日日係咁睇本哈利中文版第六集, 咁厚既中文書佢都願意睇, 但係就唔鐘意睇d薄薄既英文書, 真係唔知點先可以令佢地有興趣睇英文書, 有冇人有好辦法呀?

leema,

我都想知, 不過興趣既野, 我覺得要到佢地有需要就一定要看, 如果你小朋友係讀英中就更加要看多o的.

原文章由 leema 於 07-7-18 09:08 發表

亞女 (九月升中一)都係唔鐘意睇英文書, 而家日日係咁睇本哈利中文版第六集, 咁厚既中文書佢都願意睇, 但係就唔鐘意睇d薄薄既英文書, 真係唔知點先可以令佢地有興趣睇英文書, 有冇人有好辦法呀? :ad ...

原文章由 rclamlam 於 07-7-18 09:53 發表
leema,

我都想知, 不過興趣既野, 我覺得要到佢地有需要就一定要看, 如果你小朋友係讀英中就更加要看多o的.

唉...我都有同佢講, 尤其佢入果間英中既英文都幾出名深, 佢應承呢個暑假先睇左中一果2本reader, Charlotte's Web 同 Matilda, 希望佢做得到啦。007兄比佢個女既暑期作業係哈七, 我就係呢2本

[ 本文章最後由 leema 於 07-7-18 10:04 編輯 ]

leema,

你女入左邊間中學呀? 係咪好開心呢!

原文章由 leema 於 07-7-18 10:02 發表

唉...我都有同佢講, 尤其佢入果間英中既英文都幾出名深, 佢應承呢個暑假先睇左中一果2本reader, Charlotte's Web 同 Matilda, 希望佢做得到啦

原文章由 rclamlam 於 07-7-18 10:03 發表
leema,

你女入左邊間中學呀? 係咪好開心呢!

跟家姐同一間, smcc, 開心呀可以用番家姐d書, 慳唔少

今年開心既係識得既都派到第一志願, 有一兩個派唔到第一, 叩門都成功, 勁開心。

leema,

smcc即係邊間呀? 咁你女都好叻女, 同學亦好叻喎, 叩門咁少位都入到.

原文章由 leema 於 07-7-18 10:10 發表

跟家姐同一間, smcc, 開心呀可以用番家姐d書, 慳唔少

今年開心既係識得既都派到第一志願, 有一兩個派唔到第一, 叩門都成功, 勁開心。

原文章由 rclamlam 於 07-7-18 10:14 發表
leema,

smcc即係邊間呀? 咁你女都好叻女, 同學亦好叻喎, 叩門咁少位都入到.

聖瑪利, 因我地係聯繫小學, 如係級15名內, 叩門機會都好大, 舊年家姐都係叩門咋。
‹ 上一主題|下一主題