用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 保良局顏寶玲 vs 何文田官立
go

保良局顏寶玲 vs 何文田官立 [複製鏈接]

保良局顏寶玲 vs 何文田官立
您會擇邊間(九龍城BAND ONE生, 搞珠失敗,
叩門又入唔到資助英中)

007, ARE YOU THERE? WOULD YOU PLEASE GIVE ME
YOUR SUGGESTION. THANKS A MILLION

[ 本文章最後由 waic 於 07-7-15 22:53 編輯 ]
   0    0    0    0

原文章由 waic 於 07-7-15 22:42 發表
叩門又入唔到資助英中)

搞珠失敗 + 叩唔到資助英中
即係“叩”到顏寶玲及何官門 = 都收?
咁好簡單:
經濟許可,搵顏姐囉...
又平又正,搵政府啦...
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

原文章由 櫺囹桼 於 07-7-15 22:54 發表

咁好簡單:

DEAR 007,
I GOT YOUR MEAN, I KNOW WHAT SHOULD I DO.
REALLY APPRECIATED!!!!

原文章由 櫺囹桼 於 07-7-15 22:54 發表

咁好簡單:

007, 如果唔計經濟, 擇邊間對日後升學好喲? 想聽您的意見, 多謝!

原文章由 waic 於 07-7-15 23:06 發表

007, 如果唔計經濟, 擇邊間對日後升學好喲? 想聽您的意見, 多謝!

waic
何官係一間好學校,校風良好...如果揀一間中中(算唔錯),何官英文科會考甲乙部雖然都有人考...問題唔似得好多中中,中四分程度或全部英語教學...所以繼續升學比較麻煩少少...況且老牌官校都難望有大進步!
顏姐雖然早期受插班生影響校風,但經過糾正及陸續畢業後整體已改善不少,而且好多亞裔學生...對英語發展方面有所得益,加上保記招牌不容有失,各方面都應該可以再上一層樓!(不過亞裔學生大部分早熟及容易影響週邊...所以他日多點關心自己小朋友...)

托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

原文章由 waic 於 07-7-15 22:42 發表
叩門又入唔到資助英中)

007, ARE YOU THERE? WOULD YOU PLEASE GIVE ME
YOUR SUGGESTION. THANKS A MILLION :ad ...

waic

我兩位囝囝都係band 1 生,我一心想佢哋讀英中,所以係大抽奬ge 時候,放左心儀ge 資助英中之後,我就放左一間直資英中當買個保險,如果....佢哋兩個係自行同大抽奬都失手,佢哋竟然一齊派左一間保記ge 直資,經濟上,就真係好吃力,冇辦法啦,唯有自己辛苦d。

我剩係幫大仔叩左一間自行面議ge 中學,都係諗住成全囝囝ge 意願,我自己就打定輸數架喇。

而家都唔知好彩定好彩,好彩ge 係放左呢間直資係較前位置,起碼而家唔駛左撲右撲搵英中,唔好彩ge 係佢哋兩個都失手,都唔知係咪天意要佢哋讀埋同一間學校。

原文章由 vivi_vivi 於 07-7-15 23:53 發表

waic

我兩位囝囝都係band 1 生,我一心想佢哋讀英中,所以係大抽奬ge 時候,放左心儀ge 資助英中之後,我就放左一間直資英中當買個保險,如果....佢哋兩個係自行同大抽奬都失手 ...

NPL好似係非派位直資, 點解你重可以大抽獎既?...你講既係咪羅氏基金呀??

[ 本文章最後由 RT 於 07-7-16 08:21 編輯 ]

我覺得何官是一所好學校, 之所以未能受到重視完全因為九龍城網英中太多, 何官光芒因而被遮蓋.

反觀黃大仙網保良局何蔭棠, 也是中中, 但因網內英中只有保一, 協和, 可立, 德愛, 聖母, 德望又是直資, 非一般家庭可以負擔, 在英中學位僧多粥少的情形下, 何蔭棠可以在短短幾年間極速上位, 全收
band 1.

何官只能嘆一句: 時不與我 ,不過我始終覺得它是好學校, 小兒
band 1入了這間, 我和老師都認為是自選時考入的, 大家都很開心, 八百多人搶四十多个位, 不容易呢.

另外我認為官校也有很多很好的, 沙田官立, 官塘官立, 伊利莎伯, 荃灣官立, 中中有將軍澳官立, 相信没有人會說這些不是好學校吧.

只要校風好, 没有學不好的.

007, 首先真心感謝您詳細的分析 ,
令我更容易作出決定, 而囝囝則非常喜歡保良局顏寶玲,
因昨天去了迎新日,10-13�7最後收我們這批搞珠失手的 有很多同學來自區外和紅磡區內好的小學,大家 
都是搞珠失手, 在原校排前20名的大有人在, 都是band
one 學生,(更聽聞有位來自41區某官小班名次前3名的)真無奈

vivi vivi,
非常多謝您的回應, 有同病相連的感覺,很親切阿!
百般滋味在心頭,在這祝福所有派失敗的同學, 不要灰心,
7年後大家在大學再相見!

原文章由 櫺囹桼 於 07-7-15 23:24 發表

waic :
何官係一間好學校,校風良好...如果揀一間中中(算唔錯),何官英文科會考甲乙部雖然都有人考...問題唔似得好多中中,中四分程度或全部英語教學...所以繼續升學比較麻煩少少...況且老牌官校都難望有大 ...

waic

Touch wood ! 六年後咋 ?

原文章由 waic 於 07-7-16 09:48 發表
007, 首先真心感謝您詳細的分析 ,
令我更容易作出決定, 而囝囝則非常喜歡保良局顏寶玲,
因昨天去了迎新日,10-13�7最後收我們這批搞珠失手的 有很多同學來自區外和紅磡區內好的小學,大家  ...

原文章由 2bzmummy 於 07-7-16 10:02 發表
waic

Touch wood ! 六年後咋 ?

HAHA, TYPING ERROR.  PLZ FORGIVE ME SINCE I AM
STILL VERY VERY 混亂

原文章由 一樣的天空 於 07-7-16 09:43 發表
我覺得何官是一所好學校, 之所以未能受到重視完全因為九龍城網英中太多, 何官光芒因而被遮蓋.

反觀黃大仙網保良局何蔭棠, 也是中中, 但因網內英中只有保一, 協和, 可立, 德愛, 聖母, 德望又是直資, 非一般家 ...

HI, ,一樣的天空, THANKS VERY MUCH FOR YOUR INFORMATION TOO, NO DOUBLT 何官IS A VERY GOOD BAND
ONE SCHOOL. .

Dear waic,
What is "Doublt"

原文章由 waic 於 07-7-16 10:22 發表

HI, ,一樣的天空, THANKS VERY MUCH FOR YOUR INFORMATION TOO, NO DOUBLT 何官IS A VERY GOOD BAND

原文章由 一樣的天空 於 07-7-16 11:22 發表
Dear waic,
What is "Doublt"

SORRY, TYPING ERROR AGAIN, SHOULD BE” DOUBT”
亳無疑問何官是好學校, 我剛才已註了冊, 有留言給您
在”塵埃落定”, 請看

原文章由 waic 於 07-7-16 10:22 發表

何官 is 中中,  how can you say that this is a band one school.

難道閣下認為只有英中才能叫做band 1中學

原文章由 marcopeggy 於 07-7-17 10:51 發表

何官 is 中中,  how can you say that this is a band one school.
‹ 上一主題|下一主題