用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有冇人想知道聖若望英文小學的派位結果呀? ...
樓主: qwe1234
go

有冇人想知道聖若望英文小學的派位結果呀? [複製鏈接]

6個入英中,我就唔多信啦!!! 照我所知以往佢地都派得好好!

原文章由 familychan 於 07-7-12 18:20 發表
6個入英中,我就唔多信啦!!! 照我所知以往佢地都派得好好!

請問你是否這間學校的家長?你是否親身經歷?眼看三分假,耳聽未為真。你從那裡知道派位好好呢?

原文章由 qwe1234 於 07-7-12 18:28 發表

請問你是否這間學校的家長?你是否親身經歷?眼看三分假,耳聽未為真。你從那裡知道派位好好呢?

像小六學生嗎?
我媽咪做陪月, 我們住青衣, 持有僱員再陪訓之專業陪月員証書, 經驗豐富, 收費合理, 有需要可pm我.

qwe123,

咁學校有沒有解釋呢?
之前有冇話你知小朋友的 banding?

6...6...6...6...6個?
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

吾係化, 住系我隔離單位個pair夫婦, 冇抽獎一心一意讀呢間 wor。我是否應該話比佢地聽?佢地會吾會信我?

啊,這樣的小學也有?仲收人的梗貴的學費?簡直是騙子,應該貼到BK小學部以正視聽!
我女就讀的小學 聽的高年級的家長話今次派位超好,仲好過以前(以前都派的好好)而且不用交学费.我認識的2個一個入瑪利諾,一個入男拔,我女個同學的家姐入ST.MARY.

還以爲是聖若瑟,原來是聖若望!

有冇人想知道聖若瑟英文小學的派位結果呀?

原文章由 DouMiMa 於 07-7-12 19:57 發表
qwe123,

咁學校有沒有解釋呢?
之前有冇話你知小朋友的 banding?

學校解釋話唔好彩,之前亦唔會講比你知你的banding,成日話教育署唔會講學校banding的%,所以唔知點講,連全級名次都要自己去問先講,唔問就一世都唔知。由自行派位至填表揀30間,全程話知你死,就算考第尾果個揀band 1頭學校都唔會阻止。考前面果D有些已經好醒目,唔敢去盡,退而求其次揀一些band 1中至尾的學校,點知都衰。你話,:正常小學在九龍城網考最前幾個係唔係男入喇沙,女入瑪利諾?但係根本唔敢揀。總之這間學校冇辦學良心,害死一群無知的家長,更加害死一群本來有大好前途的小朋友。

原文章由 shanshanlee 於 07-7-12 23:49 發表
啊,這樣的小學也有?仲收人的梗貴的學費?簡直是騙子,應該貼到BK小學部以正視聽!
我女就讀的小學 聽的高年級的家長話今次派位超好,仲好過以前(以前都派的好好)而且不用交学费.我認識的2個一個入瑪 ...

十分認同你你的形容,是騙子,而且是大騙子。

原文章由 katiekma 於 07-7-12 22:24 發表
吾係化, 住系我隔離單位個pair夫婦, 冇抽獎一心一意讀呢間 wor。我是否應該話比佢地聽?佢地會吾會信我?

梗要話比佢聽,無謂令更多人受害。

原文章由 CJma 於 07-7-13 00:08 發表

人地派位梗係好好多,個名差一個字差好遠!

原文章由 櫺囹桼 於 07-7-12 21:39 發表
6...6...6...6...6個?

係呀!你冇睇錯,亦冇聽錯,係6個。

我想知可否講比我聽.  Many thanks.

原文章由 CJma 於 07-7-13 00:08 發表

如果是九龍塘那間, 我對這學校冇好感, 我女女現在升中三, 小一時入讀這學校, 每晚做功課至11點, 仲要背默, 英文深到要係超級市場造野的人才識串, 串魚類學名, 串不同的花名, 背到痴, 考試期間比範圍你背, 小朋友不是真的學到野, 只靠死背, 考完試mug 都唔記得, 當時我試過打了女兒一(爸), 到今天我女女還清潔楚記得, 搞到個女自信心變零, 情緒緊張到不停食指甲, 十隻手指d指甲都成u形, 只有圖沒有字的書都不肯看, 好彩轉了一間好學校讀小二, 用了大半年時間適應才肯開始看書, 永遠是全班最靜的一個, 到了四年級才戒掉不食指甲, 到小六時的自信心還是不夠, 幸好新的小學是活動教學, 不同的課外活動發掘了她的畫畫天分, 更因此升到現在的中學, 雖然其它科目成績一般, 但design 成績很好, 今年是中二全級第一, 她終於找回一些自信, 所以現在我會跟據小朋友的志願及興趣為他們選校, 不會盲目找band 1的學校.

客觀D 講. 這間小學標榜英文教學,小班教學.  這些都係現代家長的期望.

無疑她的幼稚園是辦得不錯. 不過小學就.... 特別上到高小.  可能是教學方法有問題. 在幼稚園教深D英文�英詩�普通話. 老師們表現關愛學生... 這些得確能打動家長. 不過當您上了她的小學. 部份家長一定會有轉校的意念.   高小是講求理解和運用. 不能過於依賴背誦.

我唔係此校家長. 只是多年前曾想讀此校(幼稚園). 所以花了一段時間留意. 特別是小學派位.  講真得番來的結果大多是派得很差很差.  偶爾有數個比較好. 其他真的是一般.

或許多年前她的成績是不錯. 但今天卻滑落. 個中原因是什麼呢 ?

點都好我唔想描黑學校.  她的幼稚園是辨得不錯.  也有一定的擁戴. 不過當他們小朋友升上了小學慢慢就會發覺真相. 不過到時家長出來報導就會有新的幼稚園家長出來維護... 爭辯就係這樣循環不息.

所以真係好難講.  信與不信都係留待家長自己發掘吧! 

(我只能講我不會花錢TAKE RISK)

原文章由 working 於 07-7-13 10:31 發表
客觀D 講. 這間小學標榜英文教學,小班教學.  這些都係現代家長的期望.

無疑她的幼稚園是辦得不錯. 不過小學就.... 特別上到高小.  可能是教學方法有問題. 在幼稚園教深D英文�英詩�普通話. 老師們表現關愛 ...

無錯  !  多年前她的成績是不錯, 我都係起樹畢業既~

回想以前, 呢間都係一間十分"lur"水學校, 咩都要錢, 佢地係用讀高一年既d書, 不過我覺得佢地唔係咁識簡喇; 我記得以前3年班開始有健康教育, 係英文既, 不過就要我地串d咩 " 霍亂呀" "利疾呀"之類既生字, 不過, 我而家都已經唔記得喇~

你有名有利, 咪對你小朋友好d囉~ 想當年, 洪x寶兩個仔都係起度讀既, 大仔要repeat, repeat 都可以留起最好果班既; 仲有,初初冇人知姜大x個女起度讀, 偏左去最差果班, 過左1年, 佢阿媽浦頭, 出席d咩敬老大會做嘉賓, 自始, 個女讀書嘛嘛, 都可以去最叻果班~

教高一級又或背串一些深既英文字就=英文程度高??

呢間學校真係 lur 水.

仲係家族式經營

'...成日話教育署唔會講學校banding%.....'
是不是真的唔會講?   其他學校知唔知呢?

QWE123,
唔知D學生扣到學校?   話晒係英文學校...

原文章由 working 於 07-7-13 10:31 發表

無疑她的幼稚園是辦得不錯. 不過小學就.... 特別上到高小.  可能是教學方法有問題. 在幼稚園教深D英文�英詩�普通話. 老師們表現關愛 ...

多謝你中肯的意見,更加多謝你相信我,一群畢業生家長衷心感激。
‹ 上一主題|下一主題