用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 新亞中學
go

新亞中學 [複製鏈接]

朋友個女係 band 1 小學,屬 band 1 生,唔知點解派左去「新亞中學」,請問呢間學校點架? 係咪 band 3?

http://www.nams.edu.hk/

[ 本文章最後由 mody 於 07-7-11 09:29 編輯 ]
   0    0    0    0

Yes, band 3.

ee, 物 band 1 會派 band 3 ?

我懷疑係個小朋友的「隨機號碼」好後。所以 ..... :cry:

原文章由 CCheng 於 07-7-11 14:06 發表
ee, 物 band 1 會派 band 3 ?

原文章由 mody 於 07-7-11 09:27 發表
朋友個女係 band 1 小學,屬 band 1 生,唔知點解派左去「新亞中學」,請問呢間學校點架? 係咪 band 3?

http://www.nams.edu.hk/

放第幾志願入架?
係 band 3,英文程度幾差下!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

邊間小學呀?班主任應該會教你點填表架喎...
我連填表都填唔到band3,填到band 2咋喎...
就算隨機都會派到band3架,
有冇叩門呀?!

九龍城區出現這問題:
1)老師婉轉說小朋友屬band1尾band2頭(其實是band2)
2)家長1~15志願全揀英中
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

Sorry, 仲有唔明 :

是否所有band1生派完才到band2, 如始類推...所以就算隨機號碼很後, 理論上都應該派到band1,或band2(如你的排位內有), 除非你將band3學校排得很前, 否則是不會派到band3的? 可否指教.

謝謝..

原文章由 CCheng 於 07-7-12 00:50 發表

是否所有band1生派完才到band2, 如始類推...所以就算隨機號碼很後, 理論上都應該派到band1,或band2(如你的排位內有), 除非你將band3學校排得很前, 否則是不會派到band3的? 可否指教.

謝謝..

係派哂band 1 至到 band 2,最後是 band 3。
所以其實 band 1 學生係幾難至派到 band 3 學校,除非係選校策略出錯。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

原文章由 CCheng 於 07-7-12 00:50 發表

謝謝..

以我ge 理解 A 學校 第一志願總人數多出收生人數用抽方式派, 先入Band1生,有多先到band2.......如band1生太多用機號碼決定邊個入。

第一志願入5到ge 學生,就到第二志願 B學校,方法同上面一樣。

排頭三志願ge學校就好重要。因你選哂大大熱ge中學,第一志願入5到, 到等二志願ge學校又比第一志願ge 人入哂, 你就越滾越後,有可能入一間你沒有選ge中學。

如有錯誤請更正!

新亞好多人5會排入去志願

有時5好信哂老師講自己小朋友band 幾生,要做下功課。如仔女全級考第幾,上年入英中比率估計下自己小朋友ge banding. 有時可能係兩個band 之間,就好易出事。

[ 本文章最後由 wensi 於 07-7-12 11:19 編輯 ]

唔該晒兩位..

原文章由 wensi 於 07-7-12 11:10 發表

以我ge 理解 A 學校 第一志願總人數多出收生人數用抽方式派, 先入Band1生,有多先到band2.......如band1生太多用機號碼決定邊個入。

第一志願入5到ge 學生,就到第二志願 B學校,方法同上面一樣。

排頭 ...

‹ 上一主題|下一主題