用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 公文英文-想暫停得唔得?
go

公文英文-想暫停得唔得? [複製鏈接]

公文英文-想暫停得唔得?

暑假想同阿仔去旅行兼探親(>3wks),但係問過他讀緊公文英文同數

Re: 公文英文-想暫停得唔得?

係咁架! 你可以暫停唔上堂, 但學費照交, 功課照做, 一次過取三個星期架工作紙, 帶去旅行做, 番黎一次過交.  

KUMON 係可以暫停架

我個仔每次 mid-term exam 同 final exam 都會各停一個月

我地因為搬屋關係, 讀過3間, 3間都可以, 只係返去果個月要 repeat 下d papers

大佢啦, 本手則有寫明唔可以停超過2個月, 打去總公司 complain 佢都得呀 (不過佢之後不停要你仔 repeat papers 就無辦法啦)

centre 硬係唔想學生暫停啦, 所以佢地都好低調, 唔會係 centre 傾呀仔暫停d野, 只會電話傾, 我覺得 ok law.

唔該晒各位!

我其實都覺得公民幾悶,特別是數學,我唸我會暫停等阿仔休息番2個月先,過

christf 寫道:
I just wonder why there are so many parents sending their kids to attend those KUMON classes at which their kids are just given a lot of boring, repetitive, non-creative exercises and they are just  doing the exercises mechancially. KUMON's style of learning is the worst style that I have ever come across so far!  It kills the kids' interest in learning and also their creativities. Encourge the kids to have more freetime and read more books are much fruitful!

If anyone want to give some extra exercises to their kids, one just can buy them easily as there are tons of them available in the market.  The cost of buying those exercises are much much lower than the KUMON fees.

christf:

我囝囝學了公文英文近四年了, 學習效果好.  身為局內人, 我的看法和你相反.  

christf,

我同意你既想法. 如果想小孩多做習作, 坊間許好多不錯的中, 英, 數練習, 或可去圖書館看相關既圖書, 這都是獲得知識的途徑. 不過, 做習作的時候, 一定要教下佢點做, 先開始俾佢做習作.

例如: 首先, 揀選了一本內容有趣既英文讀閱理解, 這包括故事, 詩詞, 漫畫...etc. 我同姪仔一齊做習作的時候, 先向他讀一下個故仔, 或用英文解一下畫, 遇到比較深的字, 再跟他解說(當然用中文啦). 然後, 我重覆讀內容幾次, 再要他讀一讀, 先開始做習作. 在習作既時候, 差唔多用哂英文對答.

這樣教學, 效果不錯, 因為可以順便練讀, 聽, 講. 做一個練習, 可能要花上1小時. 但...這樣他印象難忘. 要孩子喜歡學習, 先要他對學習有興趣. 咁樣知識先可以記下, 消化, 和吸收.

:  不過, 我相信, 我咁教, 絕對係比一般私人補習, 或群體補習更好.   當然, 為使學習更加有趣, 我仲會同佢透過遊戲, 讓他學習知識.    : 用咁既方法, 幫佢打根基, 總好過去補習社. 1我對補習社沒有信心, 2補習社要$, 仲有食水好深.

再者, 1個小朋友, 知你有料, 佢會buy你, 受你管教.

我囡囡從 K2 期中開始讀 KUMON 英文, 幾個月後讀埋  KUMON 中文 & 數學.  現在近兩年半了.

英文 佢認識到很多生字 eg. crane,  ..同的 reading comprehesion (short story) 幾好.
宜家快完 P.1.   從來唔洗擔心 默書同 exam.

中文 很快已經接觸漢語拼音 同聲調.
聽 CD 多了, 小朋友讀的也很好聽

反而 數學是真的很重覆和沉悶. 加上女孩子計數較慢,
去年底已經停了.

近期 上學期和下學期前幾星期, 都有去書局買些補充練習
給她做.  效果也很理想.

總結 KUMON 英文 + 中文,  再配合 補充練習,
已很足夠有效及實用, 及培養長期自覺及責任的習慣.

至於學習效果, 身為局內人, 是要嘗試才知道, 才有中肯的評語

christf 寫道:
It is so funny and ridiculour to hear someone said that 學習效果好under the KUMON's style of learning.

KUMON's learning style can only achieve some short-term effect and the kids seem to be able to answer those traditonal style of questions shortly and that is why it is apparantly very attractive to those parents who don't know what is the meaning of learning and education.

KUMON is only good at training up test or exam machines who could only do repititive and boring questions in a mechanical way like a robot. It kills many kids' learning interest as well as their problem solving ability in the long term.

Go to consult some high quality EP or CP whether KUMON's style is good for kid's development.

christf:

每月比幾百元, 如果學習效果唔好, 已經比咗幾年, 還有意思繼續比落去, 如此蠢鈍家長, 又真是幾  funny and ridiculous.    世界上四十多個國家有四百多萬這類公文家長, 確實可悲.

又是和你相反, 公文學習難見短期效應, 日久成果才能顯現.  持之以恆是語文學習金科玉律.  所以急功近利者不適用這種學習方法, 要另找高質素語文專家提出有效速成秘方.

如果以學公文為考試測驗為目的, 又會令你大失所望.   公文學習偏離學校課程, 以學生自身程度學習, 視乎不同能力進度.  作業每有重複, 看似填鴨, 實則相反.  

在學校學語文一年級未學識, 升二年級程度課程唔識都要照填落腦, 如此類推, 不得留低, 學唔識學校和家長加緊操練, 隻鴨個腦愈填愈實, 信心盡失.  

公文意念就是你學唔識個 a 字, 唔會比你學個 b 字.  學個 a 字如要學幾次, 中心老師都比你100分, 也不會打電話叫家長話你追唔上, 要多加督促操練.  學生在冇壓力下學習, 基礎慢慢建立, 對語文信心日漸加強.   這是一週六天, 每天約半小時有系統語文課外學習, 從趣味課文閱讀中學習字彙, 理解, 文法, 耹聽和寫作. 我敢說比半小時純閱讀更有成效.  如果半小時都覺是沉悶填鴨學習, 不化算,  語文不學也罷.

選公文學習是些不識教育的家長, 這點我對號入座.  自從囝囝學了公文英文以來, 他英文我從沒費心.  上了英中一後, 各科英文理解絕無問題, 老師說他英文程度相約中二三.  對我這個不懂教育又關心子女語文能力的家長來說, 囝囝公文英文學習是我的一大解脫.  

要請教專家, 書局裡專家寫教兒育女語文學習的書多的是, 意見紛紜, 奉何者為師.  教局對專家的意見也不屑一顧.  對公文英文我說出局內人的家長體察意見, 你也道出局外人的專家意見, 雖各事實不符, 各自意見不相抵觸.

我個囝都係選公文中&英讀, 我都無選公文數我知我小朋友吾適合公文數la,無錯一個月成千銀, 買幾十本練習都得la, lee個道理我明,我都有去計個條數, 但最後都係知我自己小朋友望見練習會死, 佢會覺得日日做功課又係lee d, 做完功課又要做練習又係lee d, 總知原因太多, 佢每日上補習社都會比練習佢做, 禁不如吾好再迫佢做la, 從一開始帶囝去上堂, 第一次返黎就好開心,老師對佢好好, 每次回家都說老師又讚我讀得叻la...佢就好開心好開心等下一次去見老師,  佢又肯自己自覺每日花半小時去讀, 可樂而不為la, 公文對佢中文 & 英文都好有幫助, 我覺得你要明白公文的原理,才比小朋友去學先對, 吾可以賴人地功課死板&浸悶,你一開始就應該知道你小朋友可吾可以去做, 同時要多+鼓勵架, 我返工日日對住同一樣野都悶la, 但我都要去面對, 禁我知我要飯食架麻, 禁小朋友都要知道對佢成績有幫助, 我地一定要解釋比小朋友聽為何要日日做, 日日聽架, 吾好迫佢, 大家都痛苦, 我開心係處見到有小朋友成功, 我對我小朋友充滿希望架
[size=large]豈能盡如人意,但求無愧於心......

你咁講就似討論多於批判.  sharing.

我都知讀 International school is good,
but not most of the parent can afford.
同埋 印象中 中文科會比較淺
(當然國際學校的家長會有正確的評語).

And you also need to consider the connection to
Secondary and tertiary education....IB or
studying aboard ?

And I think your question should be not KUMON style, but rather It should be IS style is the best
and HK Govt should change the traditional method, right ?

I agree with you READING can help a lot of the children's development.    Oxford Tree series
can be found in the Library.

And there are also 中文 and 英文 每日一篇 available at school.   

去年看了一本書, 名叫"清華神廚".  是講一個家境清貧的青年, 不能升學.  他醉心學好英文, 從鄉間到清華大學飯堂當廚師, 工作餘閒任何時間, 都閉關苦讀, 自學英語.  幾年下來, 英語有成, 托福考到極高分, 傳頌一時, 傳媒爭相訪問, 成為傳奇人物.  

這是一個真實故事, 他學英語的方法, 背誦強記, 在我看來, 實為填鴨, 但終學有所成.  我想如果他在 IS 學校就讀的話, 有良好學習語境, 把英語變成第一學習語言, 加上他意志堅毅, 可以在短時間內達到同樣學習成果.  我奇怪他為什麼不出國留學或就讀於國際學校, 可能是因為他父母是世上極大部分不懂教育家長中之一.

在海邊長大居住的人, 會奇怪為什麼有人會花錢送子女去泳池練習學游泳.  

醒目開學勳章

我個仔由一年班開始讀公文英, 現在讀到BII , 但他讀得很辛苦, 唔想讀, 可能他讀精英班, 所以功課比較多, 他說又要做功課,又要溫書,又要上網,重要做公文, 沒有私人時間, 所以我口快快答應他, 如果他三年班英文可以拿95分以上, 我就任他, 點知真的達到, 他說會今日同老師講學埋六月份就唔學公文英改學公文數

心心媽 寫道:
我個仔由一年班開始讀公文英, 現在讀到BII , 但他讀得很辛苦, 唔想讀, 可能他讀精英班, 所以功課比較多, 他說又要做功課,又要溫書,又要上網,重要做公文, 沒有私人時間, 所以我口快快答應他, 如果他三年班英文可以拿95分以上, 我就任他, 點知真的達到, 他說會今日同老師講學埋六月份就唔學公文英改學公文數

Poor kid!  Doing homework all the time, just work as a Kumon machine!  Why don't let him have some time to play or enjoy reading??
‹ 上一主題|下一主題